Pereiti į pagrindinį turinį

Valgomas grožis: gėlių žiedai džiugina ne tik akis, bet ir skrandį

2018-04-05 11:46
DMN inf.

Jau prieš tūkstančius metų senovės kinų, graikų ir romėnų gastronomijoje buvo naudojamos lauko gėlės. Tradicijos, perduodamos iš karto į kartą, išliko iki šių dienų.

Gamintojų nuotr.

Viso pasaulio šefai ieško svaigiai kvepiančių ir nuostabiai žydinčių gėlių maisto puošimui bei skoniui stiprinti. Antai italų spagečiuose galime aptikti moliūgo žiedų, o sezoniniuose indų patiekaluose – rožių žiedlapių. Gėlių panaudojimas maisto gamyboje pastaraisiais metais tapo pasauline tendencija, pasiekusia ir Lietuvą.

Britų dienraštis „The Guardian“ rašo, kad naujai atgimusias tradicijas salotose, pyragaičiuose ar kokteiliuose naudoti įvairių spalvų, skonių bei kvapų lauko gėles, „Instagram“ dėka išplatino „Michelin“ įvertinimo sulaukę žymių restoranų šefai.

Valgomųjų gėlių populiarumas ėmė dygti tarsi ant mielių, ir jau praėjusiais metais vietiniuose britų prekybos centruose šias gėles tapo įprasta pirkti lygiai taip pat, kaip prieskoninį baziliką ar kalendrą. Neilgai trukus, šią madą perėmė ir kai kurios Lietuvoje veikiančios kepyklos.

Gėlės maiste naudojamos dėl paprastos priežasties – pridėjus ryškios gėlės žiedą, pagerėja kasdienių patiekalų išvaizda ir net skonis. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad eksperimentų su gėlėmis rezultatas visuomet stebinantis – kai kurios jų yra aštrios, kitos pasižymi žolės skoniu, o dar kitos būna itin aromatingos.

Našlaitės žadina apetitą

„Tortų ir pyragaičių puošimui neseniai pradėjome naudoti džiovintas (liofilizuotas) našlaites, taip pat šviežius ir džiovintus rožių žiedlapius bei rugiagėles“, – apie naujas konditerines tendencijas pasakoja N. Juchnevič.

Konditerė pastebi, kad būtent našlaitės pastaruoju metu yra tendencingai naudojamos tiek kulinarijoje, tiek ir konditerijoje. Jų populiarumas maisto puošyboje gali būti siejamas ir su augančia natūralių produktų bei gaminių paklausa, rašoma pranešime spaudai.

Valgomųjų gėlių populiarumas ėmė dygti tarsi ant mielių, ir jau praėjusiais metais vietiniuose britų prekybos centruose šias gėles tapo įprasta pirkti lygiai taip pat, kaip prieskoninį baziliką ar kalendrą.

Maistui skirtos gėlės nėra specialiai chemiškai ar termiškai apdorojamos, nebent tik džiovinamos, o šviežumą išlaiko net 3 – 4 dienas. Tiesa, daliai žmonių visgi natūraliai gali kilti klausimas, ar tokios puošmenos yra valgomos, ar atlieka tik estetinę funkciją.

„Galbūt kai kam tai bus neįprasta, tačiau gėlės, kuriomis puošiame maistą, yra valgomos. Tai, ar jas valgysite, priklausys tik nuo jūsų receptorių. Pavyzdžiui, našlaites galima naudoti ruošiant pyragus ar kitus kepinius ir šios gėlės itin žadina apetitą“, – į klausimą atsako kepyklų vadovė, pridurdama, jog maisto gamyboje naudojamos gėlės nepatenka į alergenų sąrašą, tad yra tinkamos visiems.

Torto spalva – iš špinatų, ciberžolės, džiovintų morkų

Paklausta, iš kokių maisto produktų pagaminti tortai šiuo metu sulaukia daugiausiai populiarumo, N. Juchnevič teigia, jog vieną gaminių kategoriją išskirti būtų sunku.

„Žmonės mėgsta šokolado, varškės ir gaivių vaisių tyrių tortus. Pirkėjai taip pat pamėgo tortus su traškiu vafliniu pistacijų, mango ar karamelės sluoksniu, o kartu ir su įvairių vaisių, tokių kaip mango, aviečių, vyšnių, juodųjų serbentų tyrių želė sluoksniais“, – pasakoja N. Juchnevič.

Konditerės teigimu, pastaruoju metu pastebimas siekis rinktis gaminius, pagamintus iš kuo natūralesnių žaliavų.

„Atsižvelgdami į šiuolaikinio pirkėjo poreikius, savo gaminiuose naudojame natūralią, Lietuvos gamintojų tiekiamą grietinę ir grietinėlę. Perkame daug kokybiško tikro juodo, balto, pieniško šokolado. Taip pat naudojame migdolų miltus, pistacijas, lazdynų riešutus, o biskvitus kepame patys“, – pasakoja N. Juchnevič.

„Savo kepyklose nenaudojame dažų, kurie neigiamai veikia vaikų aktyvumą bei dėmesį. Beje, spalvą mūsų konditeriai išmoko išgauti iš tokių gamtos produktų, kaip špinatai, ciberžolė, džiovintos morkų ar burokėlių granulės“, – priduria pašnekovė.

Vestuvėms – daugiasluoksniai, vaikų gimtadieniams – vaisiniai tortai

Nors šiltuoju metų laiku pastebima tendencija rinktis gaivesnius, lengvesnės konsistencijos konditerijos gaminius, tačiau ištikimi šokolado mėgėjai riebesniais šokoladiniais tortais mėgaujasi ir vasarą.

Tiesa, N. Juchnevič pastebėjimu, kasdieniam vartojimui pirkėjau labiau renkasi bandeles, pyragaičius ir mažo svorio tortus. Vaikų gimtadienių progoms dažniausiai perkami varškės, jogurto ir vaisiniai tortai, o vestuvių ir jubiliejų proga ieškoma išraiškingų, daugiau sluoksnių turinčių tortų.

Tortai paklausūs būna didžiųjų metų švenčių – Kalėdų, Velykų ir proginių dienų – šv. Valentino, Tarptautinės Moters dienos proga. Kiekvienam sezonui bei ypatingai progai kepyklos konditeriai siekia pasiūlyti vis naujų skonių.

„Šiuo metu mūsų kepyklos turi daugiau nei 40 skirtingų rūšių tortų. Visi gaminiai yra kuriami pagal kruopščiai atrinktas receptūras. Stengiamės, kad mūsų asortimentas patenkintų tiek „klasiką“ vertinantį pirkėją, tiek naujų pojūčių ieškantį smaližių“, – konditerines tendencijas apibendrina kepyklų vadovė N. Juchnevič.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų