Pereiti į pagrindinį turinį

Vasara prasidės Pažaislio festivaliu

2013-05-30 17:55
Vasara prasidės Pažaislio      festivaliu
Vasara prasidės Pažaislio festivaliu / Tomo Raginos nuotr.

Iškilmingais kompozitorių Richardo Wagnerio ir Giuseppe's Verdi muzikos garsais šį sekmadienį prasidės XVIII Pažaislio muzikos festivalis, jau kitos savaitės viduryje pakviesiantis į vasarišku karščiu alsuojantį salsos meistrų iš Kolumbijos koncertą.

Duoklė muzikos klasikams

Pirmojo festivalio koncerto programa pasirinkta neatsitiktinai: šiemet minimos 200-osios abiejų iškilių XIX a. kūrėjų gimimo metinės.

1813 m. gegužės 22 d. gimęs R.Wagneris – vienas žymiausių XIX a. antrosios pusės vokiečių kompozitorių, muzikas romantikas, pasižymėjęs drąsiu novatoriškumu ir didžiuliais užmojais. Jis − ne tik kompozitorius, bet ir dirigentas, kartu su Hectoru Berliozu padėjęs pagrindus dirigavimo menui. Jis − poetas ir dramaturgas, visų 13 savo operų libretų autorius.

Šiam kūrėjui rūpėjo stiprūs charakteriai, dvasinė drama, kova už laimę, simboliai, idėjos: garbė, neapykanta, kerštas, viltis, atgaila, herojus gelbstinti meilė ir pasiaukojimas. R.Wagneris simfonizavo operą, papildė ją naujomis formomis.

Tais pačiais 1813-aisiais spalio 10-ąją mažame Italijos kaimelyje gimė žmogus, palikęs itin gilų pėdsaką operos meno pasaulyje. Tai – G.Verdi, vienas įtakingiausių XIX a. Italijos operos mokyklos narių, kurio darbai, iki šiol skambantys viso pasaulio operos scenose, dažnai peržengia įprastines žanro ribas.

Konpozitorius, į operos sceną perkėlęs savo laiko realybę ir išskirtinius tipažus, dažnai susilaukdavo kritikos dėl neva pernelyg paprastos muzikinės kalbos ar pataikavimo publikai, bet jo muzika atlaikė laiko išbandymą, paneigdama visų skeptikų prognozes. Italų meiliai vadinamo Didžiuoju seniu kompozitoriaus kūryba artima ir mums – 1920 m. būtent nuo G.Verdi „Traviatos“ prasidėjo profesionalaus Lietuvos operos teatro istorija.

Scenoje – tolimas svečias

Dviejų operos grandų kūrybą Pažaislio festivalio publikai pristatys geriausiai šio žanro subtilybes išmanantys atlikėjai: Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro simfoninis orkestras (dirigentas Martynas Staškus), Lietuvos nacionalinio operos ir baleto (LNOBT) choras (vadovas Česlovas Radžiūnas), Kauno valstybinis choras (vadovas Petras Bingelis) ir puikūs jaunosios kartos operos solistai.

Itin emocingas, atlikėjams aukščiausias užduotis keliančias arijas dainuos neeilinio grožio sopranu apdovanota LNOBT solistė Sandra Janušaitė ir temperamentinga ir žavi Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), kurianti vaidmenis visos Europos operos teatruose.

Lyrinių tenoro balso spalvų paletę atskleis jaunas, bet itin perspektyvus korėjiečių kilmės dainininkas Kwonsoo Jeonas, šiuo metu baigiantis studijas Berlyno Hanso Eislerio aukštojoje muzikos mokykloje, itin palankiai vertinamas objektyvumu ir reiklumu garsėjančių vokiečių kritikų. Tiek švelniausiais tonais, tiek nežabotu dramatizmu koncerte spindės publikos numylėtinio Liudo Mikalausko bosas.

Patyrusio dirigento Martyno Staškaus rankos vedami atlikėjai dovanos klausytojams ištisą puokštę G.Verdi ir R.Wagnerio kūrinių. Greta arijų skambės nuostabūs ansambliai, orkestro numeriai, o gerai žinomos, pakilios nuotaikos kupinos chorinės operų scenos įtrauks klausytojus į dangiškos muzikos sūkurį, suvienydamos atlikėjus ir publiką į vieną didelį muzikinį kolektyvą.

Skelbia karštą valandą

Pirmąją vasaros savaitę karščius prognozuoja ne tik Lietuvos meteorologai, bet ir Pažaislio muzikos festivalio rengėjai. Trečiadienį Kauno valstybinės filharmonijos salę užlies karšti salsos ritmai: pasirodymą surengs šokio grupė „Swing Latino“ iš tolimos, bet lietuviams nesvetimos Kolumbijos.

Festivalio organizatoriai džiaugiasi, kad per visą Europą ir dalį Afrikos nusidriekęs šio Pietų Amerikos kolektyvo gastrolių maršrutas neaplenks Kauno. Temperamentingi šokėjai festivalio publikai pristatys neeilinę programą „Karšta valanda Kolumbijoje“, į šokio sūkurį įtrauksiančią kiekvieną salsos gerbėją.

„Swing Latino“ – salsos šokio mokyklos kolektyvas, reziduojantis Kalio mieste. Mokykla įkurta 1990 m., jai nuo to laiko vadovauja šokėjas ir choreografas Luisas Eduardo Hernandezas, geriau žinomas sceniniu slapyvardžiu El Mulato.

Grupė yra laimėjusi begalę salsos šokio konkursų tiek Kolumbijoje, tiek JAV, bet labiausiai išgarsėjo po pasirodymų Amerikos televizijos programose. Iki šių metų „Swing Latino“ gastrolių maršrutai apsiribojo abiejų Amerikos žemynų salėmis, o XVIII Pažaislio muzikos festivalio klausytojai turi progą būti vieni pirmųjų europiečių, išvysiančių šį unikalų pasirodymą.


Kas? XVIII Pažaislio muzikos festivalio pradedamasis koncertas.

Kur? Pažaislio vienuolyne.

Kada? Birželio 2 d. 19 val.

Kas? Koncertas „Karšta valanda Kolumbijoje“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Birželio 5 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų