Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus mažasis teatras jubiliejui paruošė dvi premjeras

2010-02-26 19:13
Režisierius Rimas Tuminas
Režisierius Rimas Tuminas / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Kovo 2 d. sukanka dvidešimt metų, kaip susibūrė Vilniaus mažasis teatras. Tokią gražią sukaktį teatras pasitiks dviem premjeromis: Rimo Tumino mokinio Artūro Areimos "Freken Julija" ir paties R.Tumino režisuota pirmąja Mariaus Ivaškevičiaus "Mistro" dalimi.

Su Nepriklausomybe gimęs Vilniaus mažasis teatras tuomet buvo unikalus teatro kūrėjų sambūris. Teatro įkūrėjas ir vadovas R.Tuminas su bendraminčiais – savo išsiugdytų ir iš Akademinio dramos teatro paviliotų aktorių trupe – įgyvendino "teatro-namų" idėją, nors tikrųjų namų, nuosavos teatro scenos, neturėjo daugybę metų. Kruopščiai rinkdamasis repertuarą, kurdamas savitą, su niekuo nesupainiojamą scenos kalbą ir dosniai atverdamas aktorių talentus, šis teatras tapo vienu išskirtiniausių Lietuvos kultūros reiškinių.

"Dar būdamas akademijos studentu turėjau savo teatro viziją. Daugelį metų generavau idėjas, kaip jį sukurti. Ir net kai prieš penkerius metus įsikūrėme nuosavose patalpose Gedimino prospekte negalėjau tuo patikėti", – džiaugdamasis gražiu jubiliejumi kalbėjo režisierius.

Pirmoji oficiali Vilniaus mažojo teatro premjera – 1990 m. sukurtas ir iki šiol gyvuojantis Antono Čechovo "Vyšnių sodas", bet kūrybiniu ir dvasiniu jaunojo teatro manifestu galima laikyti 1988-ųjų "Čia nebus mirties", sukurtą pagal Pauliaus Širvio biografiją ir kūrybą. Paskui gimė ekscentriškasis "Galilėjus", didžiulę dvasinę energiją ir šilumą spinduliuojantis "Nusišypsok mums, Viešpatie", legendinis, bemaž visą pasaulį apkeliavęs "Maskaradas", kone juvelyriškų aktorinių darbų kupinas "Revizorius". Visi šie R.Tumino spektakliai išsiskiria ypatingu ilgaamžiškumu ir gyvybingumu.

Naujosios Mažojo teatro istorijos simboliu galima laikyti R.Tumino režisuotą M.Ivaškevičiaus "Madagaskarą", kuriame vaidina 2002 m. Muzikos ir teatro akademijoje studijas baigusių R.Tumino aktorių karta. Šie aktoriai pasirodys ir to paties autoriaus "Mistre", kuris su "Madagaskaru" sudarys savotišką dilogiją, ir Augusto Strindbergo "Freken Julijoje".

"Mūsų teatras niekada nesvajoja, mes visada planuojame, nes esame jauni, energingi ir kupini idėjų, o svajoti gali tie, kurie jau paseno. Džiaugiuosi, kad trupėje gausu jaunų ir talentingų aktorių", – sakė R.Tuminas.

Vasario 28 ir kovo 2 d. publikai bus pristatoma A.Areimos "Freken Julija", o kovo 5 ir 6 d. bus parodyta R.Tumino režisuota pirmoji M.Ivaškevičiaus "Mistro" dalis.

"Tikiuosi, rudenį galėsime parodyti ir antrą dalį", – gera nuotaika spinduliavo R.Tuminas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų