Pereiti į pagrindinį turinį

Atsistatydinus Ukrainos ministrams, G. Landsbergis ragina padėti įsivažiuoti naujiesiems

2024-09-04 14:41

Ukrainoje atsistatydinus keturiems ministrams, Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragina Vakarus įgyvendinti prieš Rusijos agresiją kovojančiai valstybei suteiktus pažadus bei „padėti įsivažiuoti“ restruktūrizuotai Vyriausybei.

„Man rodos, mes (Ukrainos sąjungininkai – BNS) turime daugiau namų darbų dabar. Turime neįgyvendintus pažadus padėti tose srityse, kurios labiausiai nukenčia, ir padėti įsivažiuoti restruktūrizuotai Ukrainos Vyriausybei“, – trečiadienį žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras.

Iki antradienio vakaro atsistatydinimo pareiškimus pateikė keli Ukrainos ministrai, įskaitant strateginių pramonės šakų ministrą Oleksandrą Kamyšiną, teisingumo ministrą Denysą Maliuską, aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių ministrą Ruslaną Strilecą.

Tuo metu trečiadienį šalies parlamento pirmininkas Ruslanas Stefančukas pranešė, jog atsistatydina ir Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba.

Socialiniame tinkle „Facebook“ parlamento pirmininkas pasidalino D. Kulebos pareiškimu ir sakė, kad jis bus išnagrinėtas per artimiausią plenarinį Aukščiausiosios Rados posėdį.

G. Landsbergio teigimu sunku pasakyti kokia yra tiksli kiekvieno ministro pasitraukimo priežastis. Pasak jo, rokiruotę galėjo lemti labai sudėtinga Ukrainos energetinė situacija, ginkluotės tiekimo apribojimai, naujų pažadų iš sąjungininkų nebuvimas.

„Sunkiausia tai, kad, nepaisant Rusijos intensyvėjančių atakų prieš civilinius objektus, Ukraina vis dar nesulaukia Vakarų leidimo atakuoti Rusijos taikinius giliau Rusijoje“, – pabrėžė ministras.

D. Kuleba atsistatydinimo priežasčių nenurodė, jis per Rusijos karą prieš jo šalį buvo ukrainiečių diplomatijos veidas bei svarbiausias iš atsistatydinančių ministrų.

„Mano brangus draugas Dmytro Kuleba labai aukštai kartelę pakėlė ne tik savo įpėdiniui, bet ir bet kuriam kitos šalies užsienio reikalų ministrui. Man buvo garbė kartu su juo ginti Ukrainą ir Europą, linkiu jam visokeriopos sėkmės ateityje“, – socialiniame tinkle „X“ rašė G. Landsbergis.

Taip pat atsistatydino Ukrainos valstybinio turto fondo vadovas Vitalijus Kovalis, ministro pirmininko pavaduotojos Iryna Vereščuk ir Olga Stefanišyna.

Tuo metu Volodymyro Zelenskio biuro vadovo pavaduotojas ir vienas svarbiausių prezidento padėjėjų Rostyslavas Šurma, remiantis prezidento dekretu, buvo atleistas iš pareigų.

Daugiau naujienų