Pereiti į pagrindinį turinį

G. Nausėda JAV ragino sąjungininkus investuoti į Kyjivo ilgojo nuotolio ginkluotės gamybą

2024-09-26 09:31 diena.lt inf.

Prezidentas Gitanas Nausėda Niujorke ragino sąjungininkus investuoti į Ukrainos ilgojo nuotolio ginkluotės gamybą, ketvirtadienį pranešė Prezidentūra.

R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.

Taip jis kalbėjo trečiadienį dalyvaudamas „Ukraine compact“ susitikime Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos aukšto lygio savaitės paraštėse.

Susitikime šalies vadovas taip pat pareiškė paramą Kyjivo taikos formulei.

Anot jo, Lietuva nepalaikys jokių kitų pasiūlymų, kvestionuojančių Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Prezidentas pabrėžė, kad būtina aktyviau remti Ukrainą karinėmis, politinėmis ir ekonominėmis priemonėmis, kad atėjus laikui taikos deryboms, Ukraina jaustųsi tvirtai ir užtikrintai.

Šią savaitę Jungtinėse Valstijose Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis turėtų pristatyti „pergalės planą“, kuriame pateikiama aiški vizija, kokių veiksmų reikia imtis siekiant užtikrinti teisingą ir ilgalaikę taiką.

G. Nausėda pakartojo, kad Lietuva investuos 10 mln. eurų į Ukrainos tolimojo nuotolio ginkluotės gamybą, ir ragino partnerius iš kitų šalių sekti šiuo pavyzdžiu.

„Pastaraisiais mėnesiais stebėjome sistemingą Rusijos vykdomą Ukrainos energetikos sistemos naikinimą, todėl pagalba ukrainiečių energetikos infrastruktūrai yra labai svarbi, ypač artėjant žiemai. Lietuva yra viena didžiausių paramos Ukrainos energetikos sektoriui teikėjų, jau skyrusi daugiau nei 63 milijonus eurų“, – pranešime cituojamas šalies vadovas.

Jis taip pat akcentavo būtinybę aktyviai padėti Ukrainai atstatymo darbuose ir pakartojo Lietuvos pasirengimą tęsti dalyvavimą įvairiuose atstatymo projektuose, ypač atstatant švietimo įstaigas.

Susitikime dalyvavę 31 šalies vadovai pasirašė deklaraciją „Dėl paramos Ukrainos atstatymui ir rekonstrukcijai“.

Daugiau naujienų