Pereiti į pagrindinį turinį

G. Nausėda skeptiškai vertina J. Borrellio iniciatyvą sankcionuoti Izraelio ministrus

2024-09-02 10:56

Prezidentas Gitanas Nausėda skeptiškai vertina Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovo iniciatyvą įvesti sankcijas Izraelio ministrams, kaltinamiems neapykantos palestiniečiams kurstymu.

Josepas Borrellis
Josepas Borrellis / Scanpix nuotr.

„Nesantaikos kurstymas yra blogis, nesvarbu, iš kurios pusės jis besklistų, – žurnalistams Trakuose pirmadienį sakė šalies vadovas. – Tačiau dėl pono Borellio iniciatyvos aš turiu rimtų abejonių, nes, man atrodo, jis ir pats netiki tos iniciatyvos sėkme, kadangi turime labai skirtingas valstybes su skirtingu požiūriu į šį konfliktą prie stalo ES. Ir kartais tie požiūriai skiriasi diametraliai.“

Įvesti sankcijas kai kuriems Izraelio ministrams Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) paragino praėjusią savaitę, Briuselyje į neformalų posėdį susirinkus ES užsienio reikalų ministrams.

Pasak diplomatų, J. Borrellio pasiūlyme turimi galvoje Izraelio finansų ministras Bezalelis Smotrichas (Bezalelis Smotričas) ir nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben Gviras.

B. Smotrichas buvo pareiškęs, kad galima pateisinti badą, kilusį Gazos Ruože, kur gyvena apie 2 mln. žmonių, siekiant išlaisvinti palestiniečių teritorijoje laikomus Izraelio įkaitus. Šie jo komentarai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą.

I. Ben Gviras kaltinamas dėl virtinės provokuojančių veiksmų ir komentarų.

Vis dėlto ekspertai abejoja, ar J. Borrellio pasiūlymas dėl sankcijų sulauks kolegų pritarimo, nes nuo spalio 7-ąją islamistų kovotojų grupuotės „Hamas“ įvykdyto išpuolio prieš Izraelį ir žydų valstybės atsakomojo puolimo Gazos Ruože ES valstybės yra susiskaldžiusios.

Vengrija, Austrija ir Čekija yra vienos iš ES šalių, kurios griežtai gina Izraelio teisę į savigyną ir blokuoja bet kokius bandymus imtis griežtų priemonių prieš Izraelio vyriausybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų