Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos vadovai sveikina Ukrainą bei jos žmones su Nepriklausomybės diena (papildyta)

2024-08-24 10:25 diena.lt inf.

Lietuvos vadovai šeštadienį sveikina Ukrainą su 33-iosiomis nepriklausomybės metinėmis.

Volodymyras Zelenskis (kairėje) ir Gitanas Nausėda
Volodymyras Zelenskis (kairėje) ir Gitanas Nausėda / P. Peleckio / BNS nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda, sveikindamas kolegą Volodymyrą Zelenskį ir visus šalies žmones, pabrėžė, jog Lietuvos ir Ukrainos tautas jungia šimtmečius siekianti bendra istorija.

Anot jo, abi šalys žino, ką reiškia kova už laisvę ir nepriklausomybę. Šalies vadovo teigimu, Ukraina – demokratinės Europos bastionas, ginantis ne tik savo tėvynę, bet ir visos Europos laisvę bei saugumą.

„Mūsų parama Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui su tarptautinės bendruomenės pripažįstamomis sienomis išlieka nepajudinama“, – sveikinime teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat pasveikino prasidėjusias derybas dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje (ES), pabrėždamas, kad tai yra didžiulis šalies pasiekimas ir Lietuva didžiuojasi galėdama dalytis savo patirtimi ir padėti Ukrainai jos europiniame kelyje.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Ukrainos kolegai Aukščiausiosios Rados pirmininkui Ruslanui Stefančiukui ir visos šalies žmonėms skirtame sveikinime teigė, jog prieš Rusijos agresiją kovojanti valstybė yra pavyzdys visam pasauliui.

„Ukrainos drąsa ir ryžtas ginti laisvę bei demokratiją yra pavyzdys visam pasauliui. Sveikinu savo brangų kolegą ir visus Ukrainos žmones su Ukrainos Nepriklausomybės diena! Lietuva palaiko jūsų didvyrišką tautą. Slava Ukraini (Šlovė Ukrainai – BNS)!“ – socialiniame tinkle „X“ rašė ji.

Parlamento vadovė socialiniame tinkle „Facebook“ pažymėjo, kad Lietuvą su Ukraina vienija prigimtinis laisvės troškimas, bendra kovų ir pasipriešinimo istorija.

„Todėl neatsitiktinai Lietuvoje jau tapo įprasta švęsti Ukrainos Nepriklausomybės dieną, o Ukrainoje minėti mūsų laisvės datas. Būti laisvi ir nepriklausomi nuo imperinio gaivalo galime tik kartu, sutelkę visas jėgas“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Nepriklausomybės dienos proga Ukrainoje besilankanti premjerė Ingrida Šimonytė kreipėsi į susirinkusiuosius Kyjivo Sofijos aikštėje.

Sveikinimo kalboje Vyriausybės vadovė dėkojo Ukrainos žmonėms už tai, kad herojiškai gina ne tik savo žemę ir valstybingumą, bet ir Lietuvą, Europą bei viso demokratinio pasaulio laisvę ir vertybes.

„Aš ne tik tikiuosi, aš tikiu, kad pergalės diena būtinai ateis. Kad kartu ją švęsime Ukrainos Kryme ir laisvame, išdidžiame Mariupolyje. Kad Lietuvoje besiglaudžiantys ukrainiečiai sugrįš ir atstatys Donecką ir Luhanską – ES ir NATO miestus. Kad į namus Sumų, Charkivo, Chersono srityse ir visoje Ukrainoje sugrįš kiekvienas Ukrainos vaikas. Kad artimuosius apkabins iš fronto ir iš nelaisvės sugrįžę narsūs Ukrainos gynėjai ir gynėjos“, – sakė I. Šimonytė.

Anot jos, nemažiau svarbu, jog visi – tiek vykdę karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmogiškumui Ukrainoje, tiek davę įsakymus, – sulauktų tarptautinio tribunolo nuosprendžių.

„Tik Ukrainos pergalė ir tarptautinis tribunolas atneš teisingą ir tvarią taiką Ukrainai ir mūsų bendriems namams – Europai. Lietuva yra ir bus su Ukraina kiekviename žingsnyje iki šio tikslo. Darome ir toliau darysime viską, kad kuo labiau paspartintume jūsų pergalę“, – pabrėžė premjerė.

I. Šimonytė taip pat pagerbė kovoje už nepriklausomybę žuvusius Ukrainos gynėjus, padėdama gėlių prie memorialo, skirto daugiau nei dešimtmetį trunkančio Rusijos karo prieš Ukrainą aukoms.

Ministrė pirmininkė šioje šalyje viešės iki sekmadienio.

Kaip anksčiau skelbė Krašto apsaugos ministerija (KAM), per rugpjūtį Ukrainą turėtų pasiekti iš viso 14 vienetų M113 šarvuočių, trumpo nuotolio oro gynybos paleidimo sistemų su raketomis, priešdroninių sistemų, priešdroninių individualių slopintuvų, visureigių su atsarginėmis detalėmis, krautuvų, šautuvų, šaudmenų, dūminių užtaisų, ginklų priedų ir jų dalių.

Dalis šios paramos – jau pristatyta.

Lietuva nuo Rusijos karo pradžios Ukrainai iš viso suteikė karinės paramos už daugiau nei 641 mln. eurų. Bendra parama Ukrainai, anot KAM, perkopė milijardą eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Algis

Įdomu kiek mūsųmilijonų ta proga žydui davė...
1
0
panašu kad šoka valsą

tik kuris iš jų vedantysis?
2
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų