Pereiti į pagrindinį turinį

I. Šimonytė – apie pokyčius Vyriausybėje: pirmiausia turėčiau gauti iš naujo įgaliojimus

2024-07-11 14:42

Tęsiantis diskusijoms apie galimus pokyčius Vyriausybėje, premjerė Ingrida Šimonytė tikina šį klausimą svarstysianti po penktadienį vyksiančios prezidento inauguracijos metu grąžintų įgaliojimų.

I. Šimonytė.
I. Šimonytė. / P. Peleckio/BNS nuotr.

„Pirmiausia turėčiau gauti iš naujo įgaliojimus, kad svarstyčiau kažkokius Vyriausybės pakeitimus, ar jų nebūtinumą. Tai tikrai nevyks iki kitos savaitės“, – žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

Kaip skelbta anksčiau, penktadienį Prezidentūros Baltojoje salėje vyks Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo ceremonija.

Visgi, dar praėjusią savaitę „Info TV“ ministrė pirmininkė sakė nematanti poreikio keisti ministrus.

Tuomet ji pabrėžė, kad kiekvienas panašus procesas yra gera galimybė įsivertinti nuveiktus darbus.

„Poreikio tikrai nematau, bet faktas tas, kad kiekvienas pasikeitimas yra ir galimybė ne tik man, bet ir kitiems žmonėms kažkokį savo vertinimą turėti. Taip pat įsivertinti ir patiems (ministrams – ELTA), ar norėtų darbą tęsti, ar galvoti apie kažkokius kitus planus“, – praėjusį ketvirtadienį „Info TV“ televizijai sakė I. Šimonytė.

Anksčiau antrai kadencijai perrinktas prezidentas Gitanas Nausėda yra teigęs, jog verta peržiūrėti dabartinės Vyriausybės sudėtį.

Praėjusią savaitę šalies vadovas Eltai teigė, kad prie šio klausimo bus grįžta apsisprendus dėl kandidato į eurokomisaro kėdę.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda laikosi pozicijos, jog verta kritiškai peržiūrėti kadenciją baigiančios Vyriausybės sudėtį.

Šalies vadovas užsiminė, kad turi konkrečias pavardes ministrų, kuriuos, jo požiūriu, būtų galima pakeisti po to, kai Vyriausybė grąžins įgaliojimus.

Tačiau valdantieji ir premjerė tokias prezidento intencijas vertina kritiškai. Dešiniųjų teigimu, apsispręsti dėl ministrų darbo turi Vyriausybės vadovė.

Be to, pažymi jie, abejonių kelia raginimai keisti ministrus kai iki Vyriausybės ir Seimo kadencijos pabaigos liko keli mėnesiai.

Kaip numato įstatymas, Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus, kai išrenkamas prezidentas. Įgaliojimai laikomi grąžintais, kai ministras pirmininkas įteikia šalies vadovui raštišką pareiškimą.

Savo ruožtu prezidentas paveda premjerui eiti pareigas tol, kol bus gauti nauji Seimo įgaliojimai ir bus suformuotas naujas Ministrų kabinetas.