Pereiti į pagrindinį turinį

K. Starkevičius žada liberalizuoti susijusių žemdirbių sąrašą

2024-08-21 07:10

Naujasis žemės ūkio ministras žada švelninti reikalavimus dėl žemdirbių sąsajų, kai pretenduojama į Europos Sąjungos ar valstybės paramą.

Prieš dešimtmetį ribojimai nustatyti siekiant, kad nebūtų dirbtinai sukurtos sąlygos gauti paramą šeimos ar giminystės ryšių turintiems ūkininkams.    

Kazys Starkevičius sako, kad pokyčiai reikalingi dėl kartų kaitos, nes tėvų ūkius perimantys vaikai patiria problemų.

Jis siūlo susijusius asmenis paramos procese traktuoti taip pat, kaip ir perkant žemę.  

„Reikia vadovautis tuo pačiu principu, kaip ir žemės pirkime susiję asmenys traktuojami – tai yra tėvas, sūnus ir dukra gali turėti po 500 ha, o čia kažkodėl negali sūnus verslo atidaryti. Žemę gali įsigyti, o toliau paramos gauti negali, nes traktuojamas kaip susijęs“, – antradienį Seimo Kaimo reikalų komitete sakė ministras.  

Anot jo, žmonės, 1990 metais ryžęsi ūkininkauti, šiandien tampa pensininkais ir nori privilioti į savo ūkius jaunąją kartą.

„Yra programos, kad gali kurtis kaip jaunasis ūkininkas, bet kai įsikuria, prasideda linksmi tokie dalykai, nesuvokiami protu – ūkininko sūnus negali viename kieme pas tėvą laikyti technikos, jam atlikti kokią paslaugą ar kooperuojantis kažkokius darbus atlikti, jeigu vienas iš jų gavęs paramą. To negali būti“, – kalbėjo ministras.

K. Starkevičius pabrėžė, kad susijusių asmenų vertinimas turi keistis: „Yra rizikos vertinimo grupės ir turi atitinkamai kontroliuoti tuos ūkininkus, kur didesnė rizika.“

Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymas dabar numato, kad ūkininkas ar su juo susiję asmenys gali įsigyti ne daugiau kaip 500 ha dirbamos žemės.

Susijusiais asmenimis laikomi sutuoktiniai, taip pat tėvai su nepilnamečiais jų vaikais.

Ribojimas įsigyti daugiau negu 500 ha galioja nuo 2006 metų. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų