Pereiti į pagrindinį turinį

Kai kurių duomenų nenurodę kandidatai į Seimą to nesureikšmina: anketos nėra guminės

2024-09-12 10:06

Viešojoje erdvėje keliant klausimą, kodėl kai kurių kandidatų į Seimą anketose nėra viešai deklaruotos ankstesnės narystės kitose partijose, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sako, kad ši informacija priklauso tik nuo pačių politikų sąžiningumo. Įstaigos teigimu, ne visada yra ir pakankamai galimybių patikrinti pareiškiniuose parlamentaro mandato siekiančių asmenų dokumentuose pateikiamus duomenis. Savo ruožtu narysčių politinėse organizacijose nenurodę pretendentai teigia tame nematantys prasmės.

Asociatyvi I. Gelūno / BNS nuotr.

„Ne visa kandidatų pareiškiniuose dokumentuose pateikiama informacija gali būti patikrinama su kitomis institucijomis. Anketas ir biografijas kandidatai ar jų atstovai pildo patys ir tik jie atsako už šių duomenų teisingumą. (...) Nėra tikrinami ir kandidatų biografijose pateikti jų asmeniniai duomenys apie išsilavinimą, užsienio kalbų mokėjimą, šeiminę padėtį, vaikų skaičių, pomėgius, visuomeninę veiklą“, – Eltai perduotame komentare nurodė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.

„Kodėl kandidatai rinkėjams nenurodė savo buvusių narysčių politinėse partijose arba nurodė tai nepilnai, rinkėjams turėtų atsakyti patys kandidatai“, – pridūrė ji.

Nenurodo priklausę socialdemokratams ir konservatoriams

Vienas iš tokių politikų yra Krikščionių sąjungos įkūrėjas Rimantas Dagys. Narysčių politinėse organizacijose „Socialdemokratija 2000“, Tėvynės sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) nenurodęs politikas sako, kad VRK svetainėje skelbiama anketa „nėra guminė“.

„Taip, man teko kurti ne vieną politinę partiją. Visuose savo aprašymuose tai viešai deklaruoju, ši informacija tikrai nėra slapta. Esu išnagrinėtas visais pjūviais. Tačiau VRK anketoje nurodžiau tik tai, kas reikalinga – organizaciją, kurioje šiuo metu esu“, – Eltai teigė R. Dagys.

„Anketa yra ne guminė. Kodėl turiu rodyti, kad esą kažkur tarp partijų vaikščiojau, kai aš jas kūriau?“, – svarstė jis.

Anketa yra ne guminė. Kodėl turiu rodyti, kad esą kažkur tarp partijų vaikščiojau, kai aš jas kūriau?

I. Ramanavičienės teigimu, pildant VRK anketą, visų pretendentų yra prašoma deklaruoti ankstesnę narystę partijoje. Visgi, anot jos, šios informacijos nenurodymas pagrindo asmens neregistruoti kandidatu į Seimą nesudaro.

„Atvirkščiai galėtų nutikti jei, pavyzdžiui, būtų nuslėptas kitos valstybės pilietybės turėjimo faktas, bendradarbiavimas su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis ir panašiai“, – pažymėjo VRK atstovė.

„VRK svetainėje skelbiamos tų pačių kandidatų, kurie dalyvavo ankstesniuose rinkimuose anketos. Taip pat yra viešai prieinama informacija, kokios politinės organizacijos ir kuriuose rinkimuose juos kėlė, todėl pildydami anketas ir teikdami biografijas kandidatai gali pasitikrinti informaciją ir įsitikinti, kad jų pateikiama informacija yra pakankamai išsami“, – aiškino ji.

Savo ruožtu Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) narys Naglis Puteikis, anksčiau priklausęs konservatorių partijai, tikino tai padaryti pamiršęs.

„Nenurodžiau? Juk visada nurodydavau. Nežinau, kodėl nenurodžiau“, – išgirdęs Eltos klausimą sakė N. Puteikis.

Visgi vėliau politikas teigė prisiminęs priežastį.

„Kad ji (VRK sistema – ELTA) visada automatiškai sugeneruoja, jog tebesu TS-LKD narys. Todėl paėmiau ir paspaudžiau, kad neberodytų. (...) Tai techninė smulkmena. Kas nežino, kad buvau konservatorių partijos nariu? Išėjau viešu pareiškimu, kurį tikrai galima susirasti“, – tikino N. Puteikis, paklaustas, ar neplanavo aiškintis VRK puslapyje jam rodomos klaidos.

Su techniniais nesklandumais nurodė susidūręs ir Liberalų sąjūdžiui priklausantis Viktoras Pranckietis.

„VRK anketoje atsakiau tuos klausimus, kurie ten yra pateikti. Man buvo keista, nes atrodė, kad ten nėra kai kurių klausimų, buvau nustebęs, kad jų yra mažai, tačiau kažkokių kitokių neieškojau. Vykdau formalumą. Užpildžiau, nusiunčiau ir pamiršau“, – tvirtino narystės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS) nenurodęs V. Pranckietis.

„Manau, kad žmonėms poreikis yra žinoti, ką aš dabar veikiu, o ne kur buvau. Tie, kurie nori žinoti, seniai žino“, – pabrėžė jis.

Pasak VRK, teikiant pareiškinius dokumentus, nurodyti esamą ar buvusią narystę politinėse organizacijose bei jos laikotarpį kandidatus įpareigoja praėjusių metų spalį įsigaliojusi Rinkimų kodekso 76 straipsnyje numatyta nuostata.

ELTA primena, kad praėjusių metų gegužę Seime taip pat buvo įregistruotas įstatymo projektas, kuriuo numatoma visiems politiniams kandidatams nuo 2024-ųjų privalomai nurodyti narystę bet kokioje politinėje partijoje, komitete ar asociacijoje. Taip pat nurodyti ir jų laikotarpius, o jei būta – ir organizacijoje turėtas pareigas.

Išskirtinai įstatymo projekte pažymėta, kad visus kandidatus į Seimo narius, prezidentus, savivaldybės tarybos narius, merus ir Europos Parlamento narius nuo 2024 metų siūloma privalomai įpareigoti rinkiminėje anketoje nurodyti apie būtą priklausomybę Komunistų partijai.

Ši iniciatyva kilo po ažiotažą sukėlusios istorijos, kai paaiškėjo, jog prezidentas Gitanas Nausėda 1988 metais buvo Komunistų partijos nariu, tačiau savo rinkiminėje anketoje šį faktą nuslėpė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų