Pereiti į pagrindinį turinį

L. Asadauskaitė baigia sportininkės karjerą ir neria į politiką: jaučiuosi kaip pirmakursė studentė

2024-10-15 17:07 diena.lt inf.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė – Lietuvos penkiakovės ikona, dalyvavusi net penkiose olimpinėse žaidynėse, iškovojusi du medalius – Londone lietuvė pasidabino auksu, o Tokijuje – sidabru. Taip pat nekartą yra laimėjusi Pasaulio ir Europos čempionatų pirmą vietą. Paskutinėje savo Olimpiadoje praeitą vasarą Paryžiuje 40-metė atletė užėmė 16 vietą.

LNK stop kadras, LTOK nuotr.

Dabar sportininkės horizonte nauji vėjai – L. Asadauskaitė žengia į politiką, kur praėjusį sekmadienį su socialdemokratais pateko į Seimą. Apie šią naują karjeros stotelę sportininkė pasikalbėjo su LNK.

– Sveikinimai naujos karjeros etape. Ką tai reiškia?

– Man tai reiškia labai daug. Tai buvo tam tikros varžybos, buvo jauduliuko, azarto. Kas gi bus, ar iš tikrųjų man pavyks, ar žmonės balsuos. Pamačiusi, kad esu 8-oje vietoje, galvojau ar pavyks išlaikyti poziciją. Buvo tokia intriga. Jausmas labai artimas varžyboms. Ryte pamačiau sveikinimus ir kad likau toje pačioje 8-oje pozicijoje. Gavau daug balsų, tai toks kaip ir laimėjimas. Labai džiaugiuosi ir norėčiau padėkoti visiems Lietuvos žmonėms. Kaip ir sakiau: jei žmonės norės pokyčių, norės, kad aš ateičiau ir padaryčiau tuos pokyčius vardan sporto, tai mane išrinks. Žmonės patikėjo. Kaip ir mūsų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako: žmonės nori pokyčių. Ir aš tai pajutau, jog žmonės nori pokyčių ir sporte.

P. Peleckio / BNS nuotr.

– Ar nustebino toks pasitikėjimas?

– Taip nustebino, tikrai nesitikėjau, kad tiek balsų sulauksiu ir bus tokia aukšta pozicija. Primena medalio pergalę. Smagu, kad galėsiu būti arčiau valdžios, turėsiu daugiau galių. Tikiuosi dabar turėsiu didesnę galią ir įtaką padaryti gerus darbus Lietuvai ir pačiam sportui. Svarbiausias tikslas dabar – atrasti bendradarbiavimą tarp visų institucijų – ministerijų, olimpinio komiteto, sporto agentūrų, tarp visų grandžių turėtume bendra susikalbėjimą, kurio dabar trūksta.

– Seimo nario darbas atima daug laiko. Ar tai reiškia, kad sportininko karjerą uždarote?

– Iš tikrųjų nėra įmanoma profesionaliai sportuoti ir dirbti, taigi, kai turėsiu seimo nario pažymėjimą, tuomet paskelbsiu apie sporto pabaigą. Tai artėja neišvengiamai.

– Kuris karjeros rezultatas ar etapas labiausiai įsiminė? Kaip įvertintumėte savo sportininkės karjerą?

– 30 metų sporte – labai daug. Penkios olimpinės žaidynės, iškovota daugybė pergalių. Labai džiaugiuosi šiuo nueitu keliu, bus gražūs prisiminimai. Manau, kad palikau pėdsaką. Žinoma, niekur nenutolstu, būsiu šalia sporto.

Dėl medalių, tai kiekviena pergalė yra svarbi ir man, ir Lietuvai. Liks prisiminimas visai tautai. Dabar tikiuosi, jog kiekvienas bent mažas darbelis bus jau pergalė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar galvojote apie sportininkės karjeros pabaigą ir ar Seimo mandatas paspartino tai?

– Viskas atsitiko savaime. Viskam ateina laikas, išbūti profesionaliame sporto 30 metų yra beveik neįmanoma, bet ateina laikas kai pajunti, kad nori save realizuoti kažkur kitur. Apie tai primena ir pati būsena, tiek fizinė, tiek psichologinė. Galime traukti tą gumą ilgai ir nuobodžiai, bet tai bus tik tam, kad ją traukti. Viskas taip sutapo – baigėsi olimpinės žaidynės, prasidėjo Seimo rinkimai. Viskas gavosi natūraliai.

– Ar gilinotės yra Seimo procesus, ar šokat, taip sakant, į balą?

– Be abejo, suvokiu kaip viskas vyksta, nuo politikos nenutolstu, domiuosi. Esu Sportininkų asociacijos prezidentė. Visa tai yra pakankamai arti, bet taip pat ir tolima. Žinoma, kad susidurdamas su tuo, tu gali daugiau sužinoti, pamatyti ar padaryti kažką. Reikės laiko įsigilinti. Jaučiuosi, kaip pirmakursė studentė, bet tikiuosi žingsnis po žingsnio kilti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų