Pereiti į pagrindinį turinį

„Ministerium“ reikalauja A. Kubiliaus paneigti tikrovės neatitinkančius faktus

2015-10-15 11:46
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / V. Skaraičio / BFL nuotr.

„Ministerium“ reikalauja, kad opozicinės Tėvynes sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Andrius Kubilius paneigtų tikrovės neatitinkančią informaciją. Esą konservatorių internetinėje svetainėje, adresu tsajunga.lt, viešai išplatintame pranešime spaudai „Premjere, ar pats paprašysite parlamentinio tyrimo, ar mums tuo reikės pasirūpinti?“ jis paskleidė tokius tikrovės neatitinkančius ir UAB „Ministerium“ dalykinę reputaciją pažeidžiančius duomenis:

„Matoma tokia įvykių chronologija: šis konkursas buvo paskelbtas po mėnesio, kai premjero žentas įsigijo akcijas, o pasibaigus konkursui žentas iš karto akcijas pardavė“;

“<...> Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus žentas „Ministerium“ turėtas akcijas pardavė po to, kai minėta bendrovė kartu su partneriais laimėjo daugiau kaip 2,2 mln. eurų vertės konkursą <...>“;

„Kaip šiandien paskelbė žiniasklaida, schema, kaip laimėti milijoninį Žemės ūkio ministerijos organizuojama konkursą, buvo sumanyta jau seniai, o sėkmei užsitikrinti dar buvo pakviestas į kompaniją ir premjero žentas.“;

„Atlikus išsamią valstybės užsakymus laimėjusių bendrovių analizę nuo 2012 m. matosi, kad premjero žentui tapus įmonės „Ministerium“ akcininku, įmonei pradėjo daug geriau sektis. Nuo 2012 m. randame įrašus apie 28 viešuosius pirkimus. Dalyvaudama pirmuosiuose 10 konkursų, „Ministerium“ laimėjo tik vieną. Žiūrint į antrąjį dešimtuką, iš 10 laimėjo 4, o šiais metais iš 8 laimėjo net 7.“;

2015-09-17 internetiniame naujienų portale 15min.lt publikacijoje „Premjerui Algirdui Butkevičiui Seime teko aiškintis dėl žento verslo“, cituojant Andrių Kubilių, buvo paskleisti tokie tikrovės neatitinkantys ir UAB „Ministerium“ dalykinę reputaciją pažeidžiantys duomenys:

„Jūsų žentas nemokamai, tai yra kaip dovaną, gavo šios įmonės 50 proc. akcijų su tokia pat galimybe ateityje iš jūsų Vyriausybės užsakymų viešinimui užsidirbti didelę pinigų sumą. Tokios dovanos liaudyje paprastai vadinamos kyšiais. Ar jums neatrodo, kad tai buvo tiesiog kyšis premjero šeimos artimiesiems? Ar jūs neplanuojate pats kreiptis dėl šios istorijos į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir kitas institucijas?“ – klausė A.Kubilius.

Esą šie viešai Jūsų paskleisti duomenys yra konstatuojamojo pobūdžio, jie neatitinka tikrovės ir pažeidžia „Ministerium“ dalykinę reputaciją.

„Ministerium“ savo rašte rašo, kad:

„Pirma, Jūsų minimas viešųjų pirkimų konkursas buvo paskelbtas 2014-09-15, šio konkurso techninių duomenų įvertinimo balai buvo paskelbti 2015-03-10, o vokų su kainomis plėšimo posėdis vyko 2015-04-08, t. y. iki Evaldo Vaitasiaus UAB „Ministerium“ akcijų  įsigijimo.

Antra, kaip viešai yra paskelbta žiniasklaidoje, UAB „Ministerium“ su partneriais laimėjo 1,8 mln., o ne 2,2 mln. eurų vertės viešųjų pirkimų konkursą. Atkreipiame dėmesį, jog „Ministerium“ dalis konsorciume – 40 proc., o pasiūlymo kaina buvo ženkliai mažesnė nei konkurentų.          

Trečia, Jūs viešai skleidžiate žinią, kad „schema, kaip laimėti milijoninį Žemės ūkio ministerijos organizuojama konkursą, buvo sumanyta jau seniai, o sėkmei užsitikrinti dar buvo pakviestas į kompaniją ir premjero žentas“. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad 15min korespondentas Š. Černiauskas, pirmasis aprašęs Evaldo Vaitasiaus dalyvavimą UAB „Ministerium“ veikloje, savo socialinio tinklo Facebook paskyroje aiškiai atsiriboja nuo Jūsų pateikiamo faktų iškraipymo. Situaciją puikiai išanalizavęs žurnalistas nurodo, kad:  „<...> buvo paskelbta [žiniasklaidoje] tik tiek, kad „Ministerium“ su kompanija laimėjo ŽŪM konkursą. Jokių schemų ar žento „pakvietimo į kompaniją“ dėl laimėjimo ten neįvardinta. Ačiū už supratimą“.           

Ketvirta, nuo 2012 iki 2015 metų spalio mėnesio UAB „Ministerium“ iš viso dalyvavo 85 viešųjų pirkimų konkursuose, kurių rezultatai šiai dienai yra aiškūs. Iš pirmųjų dešimt pirkimų įmonė laimėjo 6, iš antrojo dešimtuko – nei vieno, o šiais metais (skaičiuojant nuo sausio 1, o ne nuo Evaldo Vaitasiaus atėjimo) dalyvavo  17 konkursų, iš kurių laimėjo 8. Nuo šių metų balandžio, t.y. nuo Evaldo Vaitasiaus prisijungimo prie UAB „Ministerium“, įmonė yra gavusi pranešimus apie keturis laimėtus konkursus iš 8, kuriuose dalyvavo. Taigi, akivaizdu, kad Jūsų skelbiami skaičiai yra visiškai neatitinkantys tikrovės.

Penkta, kaip ne kartą viešai paaiškino tiek UAB „Ministerium“, tiek asmeniškai Evaldas Vaitasius, UAB „Ministerium“ akcijų perleidimo E. Vaitasiui metu sandorio suma buvo fiksuota šalių susitarimu, įvertinus visą su įmone susijusią informaciją – realų, o ne melagingai įvardintą nepaskirstytą pelną, mokestinius įsipareigojimus, pirmo ketvirčio preliminarius finansinius rodiklius, etc., o E. Vaitasius už įsigyjamas įmonės akcijas atsiskaitė iš karto po sandorio, bankiniu pavedimu, todėl Jūsų teiginiai, kad E. Vaitasius UAB „Ministerium“ gavo dovanų neatitinka tikrovės, klaidina visuomenę ir griauna UAB „Ministerium“ dalykinę reputaciją.

Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad UAB „Ministerium“ savo veiklą, tiek finansinę-mokestinę, tiek įmonės perleidimo, vykdo griežtai laikydamasi įstatymų. Visi finansinės atskaitomybės dokumentai ir dokumentai, patvirtinantys akcijų perėmimą bei jo sąlygas, taip pat viešųjų pirkimų konkursų dokumentai yra pateikti atitinkamoms valstybės institucijoms. Jūs, siekdamas sukurti sensaciją ir UAB „Ministerium“ sąskaita užsidirbti sau politinių dividendų, viešai skleidžiate melą ir darote didelę žalą UAB „Ministerium“ dalykinei reputacijai.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų