Pereiti į pagrindinį turinį

Premjerė: Lietuvai reikia kalbėti apie EK portfelį, kuris stiprintų pačią ES

2024-08-05 21:36

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Lietuvai geriausias būtų tas Europos Komisijos (EK) portfelis, kuris prisidėtų prie Europos Sąjungos stiprėjimo, tarp galimų sričių įvardijo plėtrą, konkurencingumą ir atsparumą.

Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / P. Peleckio/BNS nuotr.

„Reikia suprasti, kad komisaras dirba Europos Sąjungai. (...) Mums reikia kalbėti apie tas pozicijas, kurios pačią Europos Sąjungą stiprina, nes, kiek stipri bus Europos Sąjunga, tiek ir Lietuva bus stipri“, – LRT televizijos laidai „Dienos tema“ pirmadienį sakė Ministrų kabineto vadovė.

Pasak jos, EK vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) tarp artėjančių penkerių metų svarbiausių darbotvarkės klausimų yra išsikėlusi Bendrijos atsparumą, konkurencingumą ir plėtrą.

„Man atrodo, kad tuose prioritetuose, tose kryptyse, kurios stiprina pačią Europos Sąjungą, bet kuris portfelis leistų mūsų komisarui prisidėti prie mūsų stiprėjimo per Europos Sąjungos stiprėjimą“, – teigė premjerė.

Mums reikia kalbėti apie tas pozicijas, kurios pačią Europos Sąjungą stiprina, nes, kiek stipri bus Europos Sąjunga, tiek ir Lietuva bus stipri.

Pasak I. Šimonytės, Lietuvos kandidato į EK derinimas yra diskusijų stadijoje.

Premjerė patvirtino, jog įvardyti kandidatus Lietuva turės iki rugpjūčio 19 dienos, kai EK pirmininkė grįš iš atostogų.

„Per šias artimiausias savaites reikia sutarti dėl tos nominacijos. Manau, kad susitarsime“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Anot I. Šimonytės, su prezidentu ji yra aptarusi dalies galimų kandidatų pavardes, tačiau viešojoje erdvėje įvardijama ir nemažai politikų, kurie, jos teigimu, neketina dirbti EK.

„Skamba ir tokios pavardės, kurios yra hipotetinės pavardės, kur minimi žmonės, neturintys kandidatuoti į EK komisarus, įskaitant ir mano pačios pavardę“, – kalbėjo premjerė.

Žiniasklaida ir konservatoriai pagrindiniu Lietuvos kandidatu į eurokomisarus įvardija užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, jis sietas su plėtros eurokomisaro portfeliu.

Prezidentas yra teigęs, kad Lietuva turėtų orientuotis į ekonomikos, o ne užsienio politikos sritį kuruojantį eurokomisaro portfelį. Jo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas yra užsiminęs, kad premjerė ir finansų ministrė Gintarė Skaistė galėtų pretenduoti į EK narius.

Žiniasklaidoje taip pat minėta Vyriausybės kanclerės Giedrės Balčytytės kandidatūra.

Šiuo metu savo kandidatus į EK jau yra atrinkusios daugiau nei pusė Europos Sąjungos šalių.

U. von der Leyen yra iškėlusi lūkestį, kad valstybės narės pasiūlytų vyro ir moters pavardę, anot I. Šimonytės, dėl to bus diskutuojama.

Po vasaros pertraukos Briuselyje numatyti kandidatų klausymai atitinkamos srities EP komitetuose.

Tuomet EP plenarinėje sesijoje balsuos dėl visos Europos Komisijos sudėties patvirtinimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų