Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo nariai užsimanė naujo pagalbininko: parodytų visuomenei, kad yra šiuolaikiški

2024-09-16 14:01

Seimo nariai užsimanė naujo pagalbininko. Norėtų, kad įstatymus jiems leisti padėtų dirbtinis intelektas (DI). Esą taip galėtų kur kas daugiau nuveikti, be to, parodytų visuomenei, kad yra šiuolaikiški. Tiesa, dalis Seimo narių baiminasi, kad kolegos ims sukčiauti, o taip ir neišmokusius naudotis DI kankins diskriminacija.

Freepik.com, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Dalis politikų jau turėjo progą įsitikinti, ką gali dirbtinis intelektas, o dabar jo privalumais naudotis nori ir patys.

„Pažaidimui naudoju, darbe – ne. Kartais kokiam klausimui užduoti ar kažką nupiešti“, – sakė Seimo narė Agnė Širinskienė.

Siūlo papildyti Seimo statutą. Esą DI parlamentarams darbe galėtų tapti pagalbininku.

„Danijoje buvo viena politinė partija, kuri prieš keletą metų deklaravo – mūsų rinkimų programą parengė DI, o ne žmonės. Tai buvo sąžiningai deklaruota“, – teigė Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Seime yra ir DI darbo grupė.

Pažaidimui naudoju, darbe – ne.

Jos pirmininkė aiškina, kad dirbtinis intelektas, pavyzdžiui, galėtų numatyti, kokios bus vieno ar kito įstatymo pasekmės.

„Galima analizuoti labai didelius duomenų kiekius, juos lyginti“, – tikino DI darbo grupės pirmininkė Rasa Petrauskienė.

Be to, parodytų pavyzdį visuomenei.

„Kad esam atsakingi, modernūs, šiuolaikiški“, – teigė R. Petrauskienė.

Kiek Seimo nariai iš tiesų šiuolaikiški, sunku pasakyti.

„Tiek su anūke vyriausia, tiek su žmona... Tai tam tikrų diskusijų yra, nes jau matau, kad jaunimas plačiai naudoja ir, aišku, tenka susipažint apie tai, ką jūs kalbat“, – šnekėjo Seimo narys Algirdas Butkevičius.

„Aš turiu prisipažinti, kad esu daug kartų dalyvavęs kitiems naudojant DI priemones. Pats savo praktikoje dar nė karto nepasinaudojau“, – sakė Seimo narys Lukas Savickas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Naudodami DI seimo nariai esą nuveiktų kur kas daugiau.

„Pasižiūrėjus į kai kurių Seimo narių aktyvumą, matyt, dalį Seimo narių būtų galima DI pakeisti“, – svarstė A. Širinskienė.

„Kuo daugiau dirbi su DI, tuo labiau gali apdoroti duomenų, tuo daugiau gali padaryti darbų. Jeigu gali padaryti daugiau darbų, tada reikia ir patarėjų, kad jie viską tą apdorotų“, – kalbėjo R. Petrauskienė.

Pasižiūrėjus į kai kurių Seimo narių aktyvumą, matyt, dalį Seimo narių būtų galima DI pakeisti“

Tačiau baimių yra... Pirmiausia, kad Seimo nariai naudodami dirbtinį intelektą nesukčiautų.

„Svarbu, kad tai būtų sąžiningai deklaruojama. Kad nebūtų, jog vienas krapštosi, kaip A. Širinskienė sakė, galvą padėjusi ant Konstitucijos per naktį dirbau, o kitas ateina ir šito nepasako“, – teigė E. Gentvilas.

„Visas taisykles ir poįstatyminius aktus mes ateityje numatysime, aprašysime reglamentus“, – žadėjo DI darbo grupės pirmininkė.

Dar baisu, kad ne visi išmoks, o tada teks kankintis dėl skaitmeninės diskriminacijos.

Tie žmonės, kurie neprisitaiko... Tiek darbo rinkoje, tiek kitur, truputį jaučiasi nustumti, dėl to, kad jie jaučia, kad yra kažkas, kas tuo naudojasi geriau“, – sakė Seimo narys Matas Maldeikis.

Pateiktam siūlymui dauguma Seimo narių pritarė. Dabar klausimas bus svarstomas komitetuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų