Pereiti į pagrindinį turinį

Taivano atstovybė: kas pervadintų, o kas to daryti neskubėtų?

2024-09-29 22:51

„Nemuno aušros“ atstovė Agnė Širinskienė sako, kad Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinimą reikėtų keisti, pervadinant ją į Taipėjaus, tuo metu socialdemokratų bei Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai – Gintautas Paluckas ir Linas Kukuraitis – to daryti neskubėtų.

„Tokio pavadinimo (Taivaniečių atstovybės – BNS) neturi niekas pasaulyje. Lietuva pabuvo pirma, pabuvo tuo eksperimentiniu triušiu, sukeldama gana didelį konfliktą ir su ta pačia Kinija, prarasdama prekių srautus, bet kažkodėl mes ir toliau liekame vieninteliai“, – naujienų portalo „15min“ surengtuose debatuose sakė Seimo opozicijoje dirbanti A. Širinskienė.

Ji pabrėžė, kad santykių su Kinija gerinimas turėtų būti vienas iš esminių Lietuvos užsienio politikos prioritetų.

„Taipėjaus pavadinimas, kiek aš žinau, yra puikiai tinkantis ir Taivanui, nes tinka kitose valstybėse, ir lygiai taip pat tinkantis Kinijai“, – kalbėjo „Nemuno aušros“ atstovė.

Rugpjūčio pradžioje paskelbtame „Spinter tyrimų“ partijų reitinge „Nemuno aušra“ užėmė antrą vietą, 10,2 proc. respondentų nurodė, kad balsuotų už šią politinę jėgą.

Tuo metu visuomenės apklausose pirmaujančios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vicepirmininkas G. Paluckas sako, kad atstovybės atidarymas „Taivaniečių“ pavadinimu 2021 metais buvo klaida, bet antra klaida būdų jo keitimas „greituoju būdu“, neišsiaiškinus, ar tai pagerintų santykius su Kinija.

„Kodėl mes esame įsitikinę, kad santykiai su Kinija bus atkurti pakeitus pavadinimą? Čia nėra toks tiesmukas mąstymas. (...) Jeigu tai santykių vis tiek negerina, diplomatinių santykių mes negalime atkurti, galbūt neverta daryti tų veiksmų“, – debatuose kalbėjo G. Paluckas.

Kodėl mes esame įsitikinę, kad santykiai su Kinija bus atkurti pakeitus pavadinimą?

„Nors reikia pripažinti, kad nauda to racionalaus tiesioginio bendradarbiavimo su Taivanu yra ribota“, – pridūrė socdemų atstovas.

L. Kukuraitis situaciją su Taivaniečių atstovybės pavadinimu įvardijo kaip vieną pavyzdžių besibaigiančioje Seimo ir Vyriausybės kadencijoje, kai, anot jo, „Lietuva vienintelė išjojo ant žirgo kovoti su galingu priešu ir bandėme jį įveikti, atsisukdami, kad niekas iš paskos neina“.

„Tačiau žingsnis žengti atgal, naikinti, keisti pavadinimus, tai irgi būtų neori laikysena santykiuose tiek su ta pačia Kinija. Mes turime išlaikyti orumą kaip šalis“, – kalbėjo opozicinių demokratų atstovas, pažymėjęs, kad gerus ekonominius ryšius su Kinija reikia palaikyti, tačiau „neprarandant orumo“. 

Valdančiajai koalicijai priklausančių „laisviečių“ vicepirmininkas Vytautas Mitalas teigė, kad Taivaniečių atstovybės pavadinimo keisti nereikia.

„Kai mes čia paišome kažkokias oro pilis, kaip su Kinija pradėjus iš naujo bendradarbiauti, pabučiavus jiems užpakalį staigiai visi praturtėsime – tai yra netiesa, nelogiška ir tai yra paprasčiausia pasaulio demokratinių valstybių žvilgsnio neatlaikantis teiginys“, – teigė V. Mitalas.

Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į Seimą kandidatuojantis Ignas Vėgėlė sprendimą dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo taip pat vadina klaida, motyvuodamas, kad Pietryčių Azija yra sparčiausiai besivystantis regionas.

„Tas pavadinimas „vertybinė politika“ yra šitos valdančiosios daugumos pats mėgiamiausias būdas kaip prastus sprendimus apiforminti skaniais viešaisiais ryšiais“, – teigė I. Vėgėlė.

Su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) kandidatuojantis buvęs susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius sakė, kad atstovybės pavadinimo klausimas yra susijęs su Lietuvos bei Kinijos santykių ekonomine nauda.

„Mažai tikriausiai kas priešinasi, kad santykius su Kinija reikėtų gerinti. Vokietija nesipriešina, Lenkija nesipriešina, Jungtinės Valstijos nesipriešina, o gerina ir savo saugumo prasme, tai kodėl Lietuva turėtų priešintis“, – teigė J. Narkevičius.

„Atstovybė yra, mano manymu, vienas iš veiksnių kaip pasiekti, Lietuvos žmonėms būtų naudinga, kad verslininkams būtų naudinga. (...) Kinijos kryptis tai yra pridėtinė vertė“, – pridūrė jis.

Lietuvos liaudies partijos sąrašą vedantis Eduardas Vaitkus pabrėžė, kad Lietuvai apskritai nereikėtų kištis į Kinijos bei Taivano santykius.

„Padarius tą klaidą, dabar kai kas sako, kad jos taisyti nereikia, nes galbūt mes negausime naudos iš taisymo. O aš klausiu, kodėl reikia kištis į dviejų šalių tarpusavio santykius? Ir kodėl reikia jiems nurodinėti – Pekino Kinijai ir Taivanui – kaip jie turi tarp savęs gyventi“, – kalbėjo E. Vaitkus.

Lietuvių ir anglų kalba 2021 metais Vilniuje atidaryta atstovybė pavadinta „Taivaniečių“, o kinų kalba pavadinime naudojamas „Taivano“ vardas.

Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei. Kitose šalyse tokios atstovybės veikia Taipėjaus pavadinimu.

Atidarius Taivaniečių atstovybę, pašlijo Lietuvos ir Kinijos santykiai – Pekinas apribojo diplomatinius santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų