Pereiti į pagrindinį turinį

V. Adamkus apie baltarusių įtarimus dėl genocido: tai – nesąmonė

2021-06-02 10:58
BNS, ELTOS inf.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį nesąmone pavadino Baltarusijos teisėsaugos įtarimus dėl jo vaidmens dalyvavus baltarusių genocide.

G. Skaraitienės / Fotobanko nuotr.

Taip V. Adamkus reagavo į Baltarusijos generalinės prokuratūros pateiktą prašymą Lietuvos prokurorams jį apklausti kaip liudininką tiriant bylą dėl „Baltarusijos gyventojų genocido“ per Antrąjį pasaulinį karą.

„Tai yra nesąmonė“, – BNS sakė prezidentas.

Baltarusijos Generalinės prokuratūros valdybos vyriausiasis prokuroras Eduardas Skuratas trečiadienį pareiškė turintis informacijos, kad V. Adamkus buvo Antano Impuliavičiaus, kurio vadovaujamas nacių SS pavaldus pagalbinės policijos batalionas per karą vykdė baudžiamąsias operacijas Baltarusijos teritorijoje, patikėtinis.

Aš net nežinau, kad tokios organizacijos iš viso egzistavo, neturiu nuovokos, ką jos darė ir kas tie žmonės. Pirmą kartą girdžiu.

„Aš net nežinau, kad tokios organizacijos iš viso egzistavo, neturiu nuovokos, ką jos darė ir kas tie žmonės. Pirmą kartą girdžiu“, – kalbėjo V. Adamkus.

Jis Baltarusijos teisėsaugos veiksmus pavadino „kvailu bandymu nukreipti dėmesį nuo baltarusių laisvės kovos“.

„Manau, kad tai absoliučiai nėra noras ką nors išsiaiškinti, o tiesiog yra formali provokacija įtraukiant daugiau žmonių į jų vidines problemas“, – sakė kadenciją baigęs prezidentas.

Kita vertus, akcentavo V. Adamkus, kai kurie Baltarusijos režimo teisėsaugos pareiškimai, esą jis galėjo būti Antano Impuliavičiaus, kurio vadovaujamas nacių SS pavaldus policijos batalionas per karą vykdė baudžiamąsias operacijas Baltarusijos teritorijoje, patikėtinis kelia tik šypseną.

„Aš su šypsena iš dalies tai priimu, nes, man atrodo, kad aš laikotarpiu, apie kurį jie kalba, buvau 14 metų. Apskritai aš to žmogaus gyvenime nesu matęs, net neįsivaizduoju, kaip jis atrodo. Tad tik su šypsena galiu perskaityti tą faktą“, – sakė V. Adamkus.

„Nejaugi Lukašenkos įstaigos pareigūnai nieko gudresnio negalėjo sugalvoti kaip tik paleisti visišką nesąmonę, kuria niekas negali patikėti“, – pridūrė dvi kadencijas Lietuvai vadovavęs prezidentas.  

Kartu jis neatmetė galimybės, kad tokiais absurdiškais pareiškimais Baltarusijos režimas tiesiog nori nukreipti dėmesį nuo klausimų, kurie pastariausiais metais šalį pastūmėjo į tarptautinę izoliaciją.   

„Demonstracijos, kurios nuskambėjo per pasaulį, lėktuvo nutupdymas... Dabar reikia kažkaip nukreipti pasaulio dėmesį ir tautoje sukelti nepasitikėjimą vienas kitu. Aš tikrai stebiuosi.... Jei jie galvojo, kad jie gali tokia provokacija paveikti lietuvius – tai, aš manau, jie turėjo ką nors gudresnio ir protingesnio sugalvoti“, – teigė prezidentas.

Baltarusijos klausimui išspręsti reikia aktyvesnių priemonių

V. Adamkus neslėpė apmaudo dėl susiklosčiusios situacijos Baltarusijoje. Pasak jo, siekiant, kad baltarusiai atgautų savo kaip piliečių teises, reikia aktyvesnio Vakarų įsitraukimo.

„Noriu, kad Baltarusija ir Baltarusijos žmonės atgautų savo teises, bet tam reikia aktyvesnės (Vakarų – ELTA) veiklos. Reikia jungtinės veiklos (...). Nes dabar sustojo reikalai. Reikia aktyvesnių priemonių imtis, kad būtų galima tikėtis, kad situacija Baltarusijoje pasikeistų“, – teigė V. Adamkus ir pažymėjo, kad Lietuva šiuo atžvilgiu užėmė teisingą poziciją.

Nejaugi Lukašenkos įstaigos pareigūnai nieko gudresnio negalėjo sugalvoti kaip tik paleisti visišką nesąmonę, kuria niekas negali patikėti.

„Lietuvos užimta pozicija remti laisvės kovotojus yra teisingas žingsnis. Džiaugiuosi, kad lietuvių tauta stovi viena iš pirmųjų pasaulyje, aiškiai pasisakiusi už laisvę Baltarusijai“, – apibendrino prezidentas.

Anot baltarusių pareigūno, esama duomenų, kad 1944 metais V. Adamkus ėjo pareigas, atitinkančias A. Impuliavičiaus padėjėjo pareigybę.

E. Skuratas pridūrė, kad Baltarusijos tyrėjai tikrina, ar V. Adamkus yra kaip nors susijęs su baudėjų bataliono veikla.

Prokuratūra gavo Baltarusijos teisinės pagalbos prašymą

Lietuvos generalinė prokuratūra BNS trečiadienį patvirtino gavusi Baltarusijos teisinės pagalbos prašymą ir teigia, kad į jį atsakys teisės aktų nustatyta tvarka.

„Bendro pobūdžio prašymas iš Baltarusijos generalinės prokuratūros, kuriame prašoma bendradarbiauti teikiant teisinę pagalbą Baltarusijai tiriant karo metais vykdytą baltarusių tautos genocidą Lietuvoje, yra gautas šių metų gegužės 10 dieną“, – BNS informavo Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

„Jokie detalesni prašymai ar kiti konkretūs duomenys šiame rašte nepateikti“, – teigė ji. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų