Quantcast

A. Valinskas apie problemas regionuose ir E. Vaitkų: mauras savo darbą padarė

  • Teksto dydis:

Buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas pirmąjį rinkimų turą vadina liūdnai nuobodžiu ir lengvai prognozuotu. Anot jo, įdomiau ne kas laimės antrame ture per prezidento rinkimus, o kokie politiniai žaidimai nusimato rudenį Seimo rinkimuose. Esą aiškūs tiek Remigijaus Žemaitaičio, tiek Eduardo Vaitkaus tolimesni planai ir tai, kad Lietuva neturi strategijos, pagal kurią jau turėtų dirbti, galvodama apie tautines mažumas ir jų požiūrį į prorusiškus kandidatus.

Buvęs Seimo pirmininkas A. Valinskas pakomentavo prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatus.

– Kaip vertinate? Kokios būtų jūsų mintys?  

– Labai liūdnai nuobodūs ir labai lengvai prognozuojami. Net neabejojome, kad G. Nausėda tikrai bus antrame ture. Intriga: ar laimės pirmam ture, ar ne? Aš stačiau, kad nelaimės, taip ir nutiko. Po to buvo daug spėliojama, kas gi bus tas antrasis, kuris pateks. Įdomumo dėlei lažinomės su kolegomis, aš sakiau, kad tai bus Ignas Vėgėlė, bet nepaėjo jam, nes atsirado tas juodasis arkliukas, Remigijus Žemaitaitis, kuris iš dalies ir suvalgė I. Vėgėlę.  

– O kaip vertinate būtent R. Žemaitaičio rezultatus, nes nebuvo prognozuojama tokio ganėtinai aktyvaus balsavimo už jį? 

– Puikiai vertinu. Ir vertinu ne prezidentinių rinkimų kontekste, o kontekste rinkimų, kurie vyks spalio mėnesį. Kalbu apie Seimo rinkimus. Jo partijai – labai geras rezultatas. Ir kaip bežiūrėsi, šioje vietoje jis buvo teisus, dėkodamas konservatoriams už apkaltą Seime. Sakė, dar 10 proc. reitingų bus galima pasididinti. Tai taip ir įvyko. Ir dabar įdomiausias dalykas, ne kas laimės antrame ture per prezidentinius rinkimus, o ar netaps jo naujai sukurta partija auksine frakcija, sukuriant naują valdančiąją koaliciją? Nes ten galimi labai įdomūs žaidimai. Manau, kad jis 120 proc. pasiekė visus tikslus. Ir konservatoriai jam tik padėjo. Tai labai paradoksalu, bet taip nutiko.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kalbant apie E. Vaitkų ir apie rudens rinkimus, kokios čia galimos variacijos?  

– Manau, kad jis irgi turėtų sukurti partiją, kuri eis į rinkimus. Bet kaip matome, tų trijų jėgų net protesto balsams pasidalinti neužtenka, nes E. Vaitkus atėmė balsus iš I. Vėgėlės, R. Žemaitaitis irgi iš I. Vėgėlės. Vienas iš kito atiminėjo. Taip, kad toms trims protesto partijoms einant į rinkimus, tikrai neužteks balsų, nėra vienijančios jėgos. Bet labai buvo įdomu stebėti du dalykus.

Manau, po šių rinkimų visi gali būt pakankamai laimingi, netgi ponas E. Vaitkus. Mes jam galime padėkoti dėl vienos priežasties.

Tai, kad į I. Vėgėlės rinkimų štabą atvyko pats tėvelis, kalbu apie Ramūną Karbauskį, kuris laimi kasmet po trejus rinkimus ir niekaip kitaip nebūna. Ir, matyt, jau dėliojo būsimuosius rudens veiksmus. Bet kuo I. Vėgėlė aukštesnę vietą būtų užėmęs, tuo didesnė būtų jo politinė kaina. Dabar jis net nepateko į antrąjį etapą. Galiu pasakyti, kad rudenį politiniame lauke žuvies kaina pigs.

O kitas dalykas, kad savo užduotį įgyvendino Ingrida Šimonytė. Jos pagrindinis laimėjimas, kad ji pateko į antrą turą, nes jeigu būtų nepatekusi, tai būtų tragiška. Manau, po šių rinkimų visi gali būt pakankamai laimingi, netgi ponas E. Vaitkus. Mes jam galime padėkoti dėl vienos priežasties. Šitie rinkimai buvo geriausias apklausų būdas sužinoti, kurie rajonai ir regionai Lietuvoje yra labiausiai problematiški. Naujoji valdžia turės labai smarkiai dirbti pagal tai.

– Ką reiktų daryti, nes surinkta 104 tūkst. balsų už prorusišką kandidatą, kuris to net neslepia?

Kiek bekalbėtume, yra viena problema. Niekaip neturime darbo su šiais regionais strategijos, tikslų ir programos. Seniai laikas ne tik ją turėti, o pagal ją dirbti. Ir kai kurie gali sakyti, na va, dabar turime „vatnikų“ regionus Lietuvoje pagal balsavimus, pagal visą kitą. Bet taip buvo visą laiką, niekas nepasikeitė, tiesiog vietoj Valdemaro Tomaševskio įrašėme poną E. Vaitkų.

Kalbant rimtai, manau, kad poną E. Vaitkų galime pavadinti labai geru žodžiu – mauras. Mauras savo darbą padarė, mauras turėtų išeiti, bet jis neišeis. Jis ateis į rinkimus spalio mėnesį. Bus labai įdomūs rinkimai. Prezidentiniai rinkimai bus labai neįdomūs, nes viskas aišku. 

– Kaip galvojate, kokiu rezultatu baigsis antrasis turas? Ar čia jau jums viskas aišku? 

– Prisiminkime, kad prieš penkerius metus skirtumas buvo 33 proc. ir 66 proc. Dabar bus dar didesnis. Maždaug iki 30 proc. už I. Šimonytę bei 70 ir daugiau proc. gaus G. Nausėda. Nes čia kalbama ne apie tai, ar balsuoti už G. Nausėdą, bet apie tai, kaip balsuoti prieš I. Šimonytę, nes supraskime, yra du pagrindiniai valstybės vadovai. Ir vienas eina iš pozicijos, kur nelabai gali įtakos turėti, bet moraline prasme jis palaikomas rinkėjų, nes nelabai ką darė, nelabai ką sugebėjo prisidirbti. Premjeras eina iš pareigybės, kur už viską atsako, ne viskas gaunasi ir dėl visko kaltas. Atspėkit, kas laimės?  

Geriau tegul nutinka taip, kaip nutiko pas mus sekmadienį, negu visą laiką būna taip, kaip Rusijoje ir Baltarusijoje.

– Ką dar apie rinkėjus galite pasakyti? Visgi, pavyzdžiui, Dainius Žalimas, žmogus gynęs Konstituciją, ir štai, R. Žemaitaitis, kuris ją sulaužė, o sulaukė tokio palaikymo.

– Netgi paties E. Vaitkaus dalyvavimas ir tokios paradoksalios situacijos, kurias paminėjote, yra mūsų demokratijos kaina. Turime už tai mokėti, net ir tokiomis nesąmonėmis, kurios, deja, nutinka. Susitinka buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas ir pralaimi tam, kuris to paties teismo pripažintas sulaužęs Konstituciją. Tokios gyvenimo grimasos, bet tokia realybė. Tai geriau tegul nutinka taip, kaip nutiko pas mus sekmadienį, negu visą laiką būna taip, kaip Rusijoje ir Baltarusijoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gincia

Gincia portretas
Su šiomis Valinsko mintimis 100%,sutinku,bet tik su šiomis.

JONAS

JONAS portretas
Valinsko reikalai nekokie anksčiau jis nuo rusijos nusikopijuodavo visas laidas ir gyrdavosikad tai jis sukurė dabar štylius debilė kur tavo kuryba viskas liko tik šūdu pilimas ant kitu žmoniu kaip ir janutienė

Rasa

Rasa portretas
Seime kiaušingalvis Varlius išbuvo 3 men tik spėjo pasakyti kad jis 3 valdžios vyras lietuvoje ir staigiai buvo i subine ispyrtas iš seimo trečiasis šalies vyras Žvengėm visa lietuva Tada kažkur tai paskaičiau kad Valinskienės bato kojos išmiera 46 didesnė už valinsko taip ir ten buvo parašyta kad jau karjera seime varlius baigė
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

Daugiau straipsnių