Pereiti į pagrindinį turinį

2008 metų inovacijos

2008-12-27 09:00
2008 metų inovacijos
2008 metų inovacijos / Socialinis tinklas šnipams

Pasaulį apėmę ekonomikos sunkumai nė kiek nesutrukdė įspūdingiems mokslo laimėjimams ir technologijų inovacijoms. Metų pradžioje šiuos dalykus būtume laikę fantastinių apsakymų dalimi, tačiau šiandien jie virtę realybe. Dar po poros metų tai greičiausiai liks tik dar vienu laipteliu, padėjusiu kopti į vis didesnes mokslo aukštumas.

2008-aisiais buvo užbaigti net keliolika metų trukę projektai kaip didysis dalelių greitintuvas ar padėti pamatai naujiems mokslo žygiams, pavyzdžiui, pirmą kartą sukurtas dirbtinis organizmas. Netrūko ir šypseną keliančių inovacijų, tokių kaip nematomas apsiaustas ar socialinis tinklas šnipams. "Vilniaus diena" skelbia įdomiausių šių metų laimėjimų dešimtuką:

1 CERN dalelių greitintuvas

Vasaros pabaigoje vieni džiūgavo, kad pagaliau bus rastas atsakymas į pagrindinius visatos kilmės klausimus, kiti gąsdino, kad atsivers juodoji skylė ir prarys Žemę. Tačiau didžiausias pasaulyje dalelių greitintuvas kol kas neišpildė jokių prognozių. Rugsėjo pradžioje paleistas greitintuvas sugedo po dešimties dienų, o įrenginio remontas greičiausiai truks iki kitų metų vasaros.

Vis dėlto Europos branduolinių tyrimų institute (CERN) įrengtas dalelių greitintuvas žymi įspūdingą mokslo laimėjimą, jis turėtų padėti atkurti Didžiojo sprogimo sąlygas, kai susiformavo visata, ir atsakyti į pamatinius fizikos klausimus, pavyzdžiui, ar yra dieviškoji dalelė, kas yra tamsioji medžiaga ir tamsioji energija, ar yra paralelinių visatų.

2 Elektrinis sportinis automobilis

Rekordines aukštumas šią vasarą pasiekusios naftos kainos smarkiai padidino elektromobilių gerbėjų gretas. Tiesa, nors šie automobiliai buvo ekologiški ir efektyvūs, jie niekada neatrodė patraukliai. Viskas pasikeitė, kai pasirodė "Tesla Roadster" – pirmasis elektrinis sportinis automobilis pasaulyje. Jis greičiausiai taps ateities elektrinių transporto priemonių etalonu.

Automobilis buvo kuriamas nuo 2003-iųjų, o jo pasirodymas kelis kartus atidėtas. Galutinė automobilio kaina – 100 tūkst. JAV dolerių – tikrai neprieinama bet kam. Automobilis gana greitas – iki 100 km/val. įsibėgėja per 4 sekundes, o didžiausias jo greitis yra per 200 km/val. Tačiau su visiškai įkrautomis baterijomis jis nuvažiuoja tik apie 300 km, joms vėl įkrauti reikia 9 valandų.

3 Sparčiausias superkompiuteris

Gegužės 26-ąją Los Almoso nacionalinėje laboratorijoje JAV buvo paleistas sparčiausias pasaulio superkompiuteris "Roadrunner". Bendrovės IBM sukonstruotas skaičiavimo monstras įveikė ilgai siektą 1 petaflopo – 1 kvadrilijono (10 pakelta 15) skaičiavimo operacijų per sekundę – barjerą. Superkompiuterio maksimalios skaičiavimo galimybės siekia 1,7 petaflopo. 133 mln. JAV dolerių kainavusiame superkompiuteryje veikia apie 130 tūkst. procesoriaus branduolių. Superkompiuteris naudojamas tyrimams valstybės saugumo, energetikos, medicinos ir nanotechnologijų srityse. Kitas superkompiuterių barjeras – 1 exaflopas.

4 Bioninė plaštaka

Dirbtinę žmogaus ranką dar 1960-aisiais bandė sukurti britai. Vis dėlto funkcionalią dirbtinę plaštaką pavyko baigti tik šiais metais. Ją pasiūlė "Touch Bionics". Bendrovės skurta dirbtinė galūnė "iLimb" primena įprastą žmogaus ranką ir gali tiksliai atlikti įvairias funkcijas. Kiekvieną dirbtinės plaštakos pirštą valdo atskiri elektriniai motorai, todėl šia plaštaka galima paimti įvairaus dydžio ir formos daiktus, nuspausti, atidaryti ar patraukti objektus, laikyti įrankius. Dirbtinę plaštaką valdyti padeda nervinių impulsų jutikliai ir prisilietimo davikliai. Tiesa, jos kaina siekia apie 18 tūkst. JAV dolerių.

5 Dirbtinis organizmas

Genetikas J.Craigas Venteris dar kartą įrašė save į istorijos vadovėlių puslapius. 2000-aisiais šis mokslininkas išgarsėjo iššifravęs žmogaus genomą, šiemet jis tapo pirmuoju, pabandžiusiu sukurti dirbtinį organizmą. Mokslininkas "suklijavo" 582 tūkst. DNR grandinės porų ir taip gavo naujos bakterijos genetinę informaciją. Per artimiausius metus jis ketina šią informaciją įkelti į gyvą ląstelę ir žiūrėti, kaip ji pasikeis. Jeigu šis bandymas pasitvirtintų, ateityje būtų galima kurti organizmus su specifinėmis funkcijomis, pavyzdžiui, bakterijas, kurios cukrų paverčia biodegalais ar naikina ligų sukėlėjus.

6 Ensteino taupusis šaldytuvas

Mokslininkai iš Oksfordo universiteto pagaliau įgyvendino seną Alberto Einsteino idėją ir sukūrė dar 1930-aisiais jo užpatentuotą ekologišką šaldytuvą. Vietoj gamtai kenkiančių freono dujų, Einsteino šaldytuvas naudoja amoniaką, butaną ir vandenį. Jis taip pat naudoja mažiau elektros energijos. Patobulinę pirminį Einšteino sumanymą, Oksfordo mokslininkai pagamino našų šaldytuvą, kuris, jų manymu, galėtų konkuruoti su dabar paplitusiais gaminiais.

7 Naujas nuodėmių sąrašas

Nuo tada, kai popiežius Gregorijus I šeštame amžiuje paskelbė septynių mirtinų nuodėmių sąrašą, jis nesikeitė iki šių dienų. Tačiau šių metų pavasarį Katalikų bažnyčia jį papildė šiuolaikinėmis nuodėmėmis. Kovo mėnesį Katalikų bažnyčia išleido naują "socialinių" nuodėmių sąrašą, į kurį įtraukė bioetikos pažeidimus (gimstamumo kontrolę), abejotinos moralės tyrimus (eksperimentus su embrionu), narkotikų vartojimą, gamtos taršą, socialinės nelygybės kūrimą, perteklinio turto kaupimą, skurdo skatinimą. Taip pat liko galioti ir senųjų nuodėmių sąrašas, kuriame yra godumas, puikybė, apsirijimas, pavydas, kerštas, geismas, tingumas.

8 Nematomas lietpaltis

Iki šiol jį turėjo tik Harris Potteris ir keli kiti pasakų veikėjai. Dabar nematomą apsiaustą turi ir keli mokslininkai iš Kalifornijos universiteto. Naudojant aliuminio tūtas mokslininkams pavyko gauti nanogijas, iš kurių jie "išaudė" 10 kartų už popieriaus lapą plonesnį audinį. Jų teigimu, į audinį įvyniotas daiktas išnyksta. Audinys nei sugeria, nei atspindi šviesą, jį šviesos spinduliai aplenkia. Panašus refrakcijos efektas gaunamas šiaudą panardinus į stiklinę vandens – lūžtantys šviesos spinduliai iškreipia šiaudo vaizdą.

9 Dangoraižis be šešėlio

Olimpinio Pekino stadiono architektai šveicarai Jacquesas Herzogas ir Pierre'as de Meuronas užsimojo pasaulį nustebinti dangoraižiu be šešėlio. Naujas 50 aukštų statinys "Le Project Triangle" turėtų išdygti Paryžiaus centre, kuriame iki šiol galiojo draudimas statyti aukštus pastatus. Architektai miestui pažadėjo, kad trikampio formos dangoraižis iš stiklo ir plieno, primenantis ryklio peleką, neužstos saulės šalia jo esantiems statiniams.

10 Socialinis tinklas šnipams

Įvairiausio plauko socialinių svetainių internete netrūksta, vienos vienija bendraklasius, kitos – muzikos mėgėjus, trečios – darbo ieškotojus. Vis dėlto šnipams skirtos socialinės svetainės, ko gero, mažai kas tikėjosi. O tokią šiemet įkūrė JAV vyriausybė. Prie svetainės, pavadintos "A-Space", kviečiami prisijungti Federalinio tyrimų biuro, Centrinės žvalgybos valdybos ir dar keliolikos kitų JAV saugumo institucijų darbuotojai. Svetainės tikslas – paskatinti skirtingų institucijų narius keistis idėjomis ir informacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų