Pereiti į pagrindinį turinį

Algos karpomos bus po rinkimų

2009-03-24 09:00
Algos karpomos bus po rinkimų
Algos karpomos bus po rinkimų / Mindaugo Ažušilio nuotr. Atsargumas: A.Kubilius nedrįsta iki rinkimų skelbti didžiojo taupymo.

Vyriausybė sprendimus dėl visuotinio atlyginimo mažinimo valstybiniame sektoriuje priims tik po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų.

Mažins etatų skaičių

Balandį, kaip ir planuota, šių metų biudžeto išlaidas planuojama sumažinti 3 mlrd. litų. Tai bus padaryta karpant valstybės valdymo išlaidas, valstybės investicijas, mažinant valdininkų skaičių. Be to, ketinama peržiūrėti ir sumažinti daugiausia uždirbančių valstybės tarnautojų ir valstybės įmonių vadovų algas.

Premjeras Andrius Kubilius ir finansų ministras Algirdas Šemeta tikina, kad mažiausiai uždirbančių atlyginimai balandį nebus karpomi. "Balandį algos bus liečiamos minimaliai. Jeigu ir mažinsime atlyginimus, tai tik ministerijų ir kitų valdymo institucijų valdininkams, uždirbantiems daugiausia", – pažadėjo A.Kubilius.

Valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų algas ketinama sumažinti 25–30 proc. Aukščiausio rango valdininkams algų mažinimas gali siekti 15–20 proc.

Pasak premjero, sutaupyti žadama ir 4 tūkst. sumažinant etatų skaičių valstybės tarnyboje.

Šiuos planus premjeras ir finansų ministras vakar beveik pusantros valandos pristatinėjo Prezidentui Valdui Adamkui.

Po rinkimų vėl karpys

Vyriausybės vadovas atkreipia dėmesį, kad vėliau šiemet laukia dar bent viena valstybės išlaidų peržiūra. Ji planuojama birželį, tai yra jau tuomet, kai bus išrinktas naujas šalies vadovas ir visi Lietuvos atstovai Europos Parlamente.

A.Kubilius neneigia, kad tuomet jau gali būti kalbama ir apie atlyginimų mažinimą platesniems valdininkų sluoksniams. Tačiau tai esą bus galima tiksliau pasakyti, kai bus matyti šių metų pirmų penkių mėnesių biudžeto vykdymo rezultatai ir taps aiškesnė ekonomikos būklės perspektyva.

Jis neigė, kad radikalesnė biudžeto peržiūra ir ypač jautrūs atlyginimų mažinimo biudžetininkams klausimai perkeliami atsižvelgiant į artėjančius rinkimus. Pasak A.Kubiliaus, tik birželį bus diskutuojama dėl kai kurių valdančiųjų pasiūlymų įvesti progresinį pajamų mokestį ir turto mokestį.

Prezidentas nori vienybės

Prezidento nuomone, planuojant naują biudžeto išlaidų apkarpymą ir galimą dar vieną atlyginimų mažinimą būtinas visų politinių partijų sutarimas.

"Artėjama prie tokios ribos, kai atsakomybę už sprendimus turi prisiimti ir valdžioje esantieji, ir opozicija. Tačiau taupyti išlaidas skriaudžiant palyginti nedideles algas uždirbančius žmones turi būti kraštutinė priemonė", – oficialiame pranešime cituojamas V.Adamkus.

Prezidento manymu, pirmiausia reikia peržiūrėti investicijų programas, valdymo institucijų funkcijas, kitas išlaidas.


Valdovų rūmų nebus

Premjeras Andrius Kubilius vakar pranešė, kad Vyriausybė tikriausiai neskirs papildomų 20 mln. litų Valdovų rūmų statybai. "Jeigu sutarimo nebus, tai Vyriausybė ir neskirs tų pinigų. Šiuo metu tokio sutarimo nėra ir aš nematau, kad jis artimiausiu metu gimtų", – sakė Vyriausybės vadovas.

Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties klausimų komisijos pirmininkas, kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas teigė, kad neskyrus papildomų 20 mln. litų rūmų statyboms, Valdovų rūmai šių metų liepą atidaryti nebus. "Neskirs tai neskirs, bet nebus ir Valdovų rūmų", – pareiškė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų