Pereiti į pagrindinį turinį

Ambasadorius: daugiau lietuvių kilmės žmonių Rusijoje siekia atgauti Lietuvos pilietybę

2022-04-20 10:12

Nuo karo Ukrainoje pradžios daugiau lietuvių kilmės žmonių Rusijoje siekia atgauti mūsų šalies pilietybę, teigia ambasadorius Eitvydas Bajarūnas.

Eitvydas Bajarūnas
Eitvydas Bajarūnas / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį paramos Rusijoje ir Baltarusijoje gyvenantiems lietuviams klausimas už uždarų durų buvo aptartas Seimo Užsienio reikalų komitete.

„Žymiai išaugo – trigubai, žymiai daugiau žmonių (...) Dabar masiškai rašo el. laiškus, kaip kuo greičiau būtų galima atgauti pilietybę“, – BNS trečiadienį po posėdžio sakė šiuo metu Vilniuje reziduojantis ambasadorius Rusijoje.

Užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas BNS teigė, kad dabar šiose šalyse yra lietuvių, galvojančių persikelti į Lietuvą, tačiau kol kas skaičiai nėra dideli.

Jis primena, kad Lietuvos pilietybę turintiems žmonėms, gyvenantiems Rusijoje ir Baltarusijoje, šiuo metu jokių apribojimų grįžti į gimtinę nėra.

„Lietuvos piliečiai bet kada gali grįžti į Lietuvą, čia jiems jokių apribojimų nėra“, – tvirtino E. Meilūnas.

Taip pat, pasak viceministro, kol kas nėra ir poreikio organizuoti lietuvių kilmės žmonių perkėlimą į Lietuvą.

Migracijos departamento duomenimis, pernai Baltarusijoje ir Rusijoje gyveno atitinkamai beveik 4965 ir 12 tūkst. 145 Lietuvos piliečiai.

Tačiau, ambasadų duomenimis, šiose šalyse lietuvių kilmės žmonių gali būti gerokai daugiau – virš 20 tūkst. Baltarusijoje ir virš 80 tūkst. Rusijoje.

Daugiau naujienų