Pereiti į pagrindinį turinį

Apie 125 mln. eurų Lietuvai kainuosiantį karinį miestelį: vokiečių karių poreikiai yra specifiniai

2024-08-20 12:28 diena.lt inf.

Rūdninkų poligone pradedamas statyti miestelis vokiečių brigadai. Lietuvai jis kainuos 125 milijonus eurų. Jame tarnaus maždaug 80 procentų, tai yra apie 4 tūkst., Vokietijos brigados karių. Krašto apsaugos ministras sako, kad nuo kitų, karinis miestelis skirsis dydžiu – bus dešimt kartų didesnis už, pavyzdžiui, šiemet atidarytą karinį miestelį Rokantiškėse. Tiesa, kiti poligono parengimo darbai kol kas sparčiai judėti negali, mat dar iš kone pusės teritorijos reikia atidžiai išvalyti sprogmenis, sovietai čia mėtė aviacines bombas.

Asociatyvi nuotr.

Tuščias laukas po trejų metų turėtų virsti Vokietijos brigadai skirtu kariniu miesteliu.

„Kalbant apie antrą etapą ir vertinant juos kartu, reikia pasakyt, kad tai, ką mes čia išvysime, galima bus lyginti su Šilalės miesto dydžio infrastruktūra“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Pirmieji 20 Vokietijos karių, atsakingi už brigados perkėlimo planavimą, į Lietuvą atvyko šį pavasarį.

Brigados dislokavimas Lietuvoje, esą vienas didžiausių projektų, kurių imasi Vokietijos ginkluotosios pajėgos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Ačiū Lietuvai, kad yra tokie geri šeimininkai, kurie priėmė mūsų tarnaujančius vyrus ir moteris. Jaučiamės laukiami, labai ačiū“, – dėkojo Vokietijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius Nils Hilmer.

„Tai nėra tik noras pasirodyti ar pademonstruoti pajėgas, ar bla bla bla apie didelius pastatus ir karinius ginklus“, – teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

Karinis miestelis Rūdninkuose užims 170 hektarų plotą.

Čia turi atsirasti administraciniai pastatai, sandėliai, karinės technikos garažai, remonto dirbtuvės, trys gyvenamieji bendrabučiai.

Ačiū Lietuvai, kad yra tokie geri šeimininkai, kurie priėmė mūsų tarnaujančius vyrus ir moteris.

Lietuvai vien karinis miestelis atsieis 125 milijonus eurų.

„Vokiečių karių poreikiai yra kitokie ir specifiniai. Sakykim, čia kareiviai gyvens po vieną, Lietuvoje kareiviai gyvena kareivinėse po daugiau žmonių“, – aiškino „Eikos statybos“ direktorius Almantas Čebanauskas.

Pirmadienį pažymėta pirmojo statybų etapo pradžia.

Be karinio miestelio poligone numatyti ir didžiuliai plotai skirti treniruotėms, sraigtasparnių nusileidimo aikštelės, daugiau nei dešimt kilometrų vidaus gatvių.

„Netoli nuo sienos, kur galima turėti savų karių koncentraciją ir greitai sureaguoti. Kitas dalykas, kad yra šalia, tiktai per kelią, šaudyklos ir manevravimo vietos“, – kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas Raimundas Vaikšnoras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų