Quantcast

Audra vandens stiklinėje

Lietuvos žalieji skambina pavojaus varpais, kad šalis siekia liberalizuoti genetiškai modifikuotų augalų auginimą. Aplinkos ministerija tokius kaltinimus atmeta.

Vienas investuotojas nežavi

Ūkio ministras Dainius Kreivys trečiadienį pranešė besiderantis dėl žinomų užsienio bendrovių atėjimo į šalies rinką. Vienas galimų investuotojų – Amerikos bendrovė "Monsanto". Žalieji pastebi, kad ši biochemijos, bioinžinerijos, genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) milžinė, kurios anksčiau Lietuva neįsileido, pasaulyje vertinama prieštaringai.

Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovai teigia, kad su "Monsanto" siejamos GMO sėklų patentavimo, darbo jėgos išnaudojimo, klaidinančios reklamos ir toksiškų atliekų istorijos.

"Monsanto" dar prieš dvejus metus bandė gauti leidimą sėti Lietuvoje eksperimentinius GMO kukurūzus, tačiau Aplinkos ministerija neleido daryti eksperimento Kėdainių rajone, nes baiminosi žalos aplinkai ir žmonių sveikatai.

Aplinkos informacijos centro atstovė Jurgita Mačiūnaitė lrt.lt sakė, jog "Monsanto" yra "pasaulinė bendrovė, siekianti užvaldyti sėklų rinkas ir dėl genetiškai modifikuotų augalų vykdo labai agresyvią politiką". "Mane gąsdintų toks vienos, ir ypač tokios, įmonės išskyrimas", – tvirtino ji.

"Monsanto" – daugiau nei šimtmetį gyvuojanti Amerikos bendrovė – laikoma viena didžiausių pesticidų, naudojamų pasėliams, gamintojų. Pasak žaliųjų, bendrovė gamina tokius GMO, kuriems tiktų tik jų kuriami pesticidai.

Teigiama, kad augalams tapus atspariems, pesticidų galima pilti kiek nori, tačiau jie patenka į gruntinius vandenis ir kenkia dirvožemiui.

Bando liberalizuoti

Lietuvos žalieji teigia, kad "Monsanto" parodytas dėmesys – jau trečias valdžios žingsnis, kad Lietuvoje būtų liberalizuoti genetiškai modifikuoti augalai.

"Pirmas žingsnis žengtas lapkričio pabaigoje, kai Vyriausybės atstovai surengė diskusiją, kokia turėtų būti Lietuvos pozicija GMO atžvilgiu. Žalieji į tą diskusiją nebuvo pakviesti, ten daugiausia dalyvavo GMO šalininkų, todėl jie priėmė bendrą rezoliuciją, kuri teigia, kad Lietuvos pozicija galėtų keistis į ne tokią griežtą pusę", – lrt.lt sakė Žaliųjų judėjimo atstovas Andrejus Gaidamavičius.

Antras teigiamas žingsnis, kad būtų įteisinti GMO, esą buvo vasario 6 d. paskelbta žinia, jog Lietuvos atstovai Europos Vadovų Tarybos balsavime dėl Vengrijos, Prancūzijos ir Graikijos sprendimo, draudžiančio auginti "Monsanto" bendrovės kukurūzus MON810, balsuos prieš.

"Tų šalių mokslininkai teigia, kad šie kukurūzai gali būti pavojingi ir žmonėms, ir gyvūnams, ir gamtai, todėl buvo uždrausta juos auginti. Bet Europos Komisija, matyt, veikiama lobistų, siekia šį sprendimą anuliuoti. Kovo 2 d. rengiamas balsavimas, į kurį vyksta mūsų aplinkos ministras, ir Lietuva, kaip teigia Italijos "Greenpeace" atstovai, yra iš anksto pareiškusi savo poziciją: ji nepalaikys tų šalių siekio apsaugoti savo gamtą nuo šitų genetiškai modifikuotų kukurūzų", – tvirtino A.Gaidamavičius.

Grėsmė ekologiškiems ūkiams

Jo tvirtinimu, Lietuvoje leidus auginti genetiškai modifikuotus organizmus žlugtų visi ekologiški Lietuvos ūkiai, šiuo metu užimantys 5 proc. šalies ploto. Be to, Lietuvoje esą per maži atstumai tarp dirbamų laukų, todėl vėjas išnešiotų GMO augmenijos žiedadulkes ir į kitus pasėlius.

"Jokia tarša genetiškai modifikuotais augalais ekologiškuose ūkiuose negalima. Ūkininkas negalės parduoti savo produkcijos kaip ekologiškos, jeigu paaiškės, kad vėjas ar vabzdžiai pernešė žiedadulkes nuo genetiškai modifikuotų augalų", – teigė A.Gaidamavičius.

Pozicijos dar nėra

Aplinkos ministerijos Genetiškai modifikuotų organizmų skyriaus vedėjas Danius Lygis lrt.lt tvirtino, kad "pozicijos dar tikrai nėra", ministerijos sprendimas dėl GMO bus aiškus tik prieš išvykstant balsuoti. Anot jo, italų "Greenpeace" pasinaudojo kokiu nors juodraštiniu variantu.

Aplinkos ministerija trečiadienį išplatino atskirą pareiškimą, kuriame nurodė, kad "Lietuva palaiko Vengrijos poziciją ir neketina balsuoti už tai, kad būtų panaikintas draudimas. Būtent tokią Lietuvos poziciją aplinkos ministras ir išsakys kovo 2 d. vyksiančiame ES Aplinkos Tarybos posėdyje".

Pranešime spaudai cituotas aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas teigė, kad pasigirdusios žinios, jog Lietuva gali balsuoti priešingai, "švelniai tariant, prasilenkia su tikrove".


Patarė nepritarti

Vakar Aplinkos ministerijoje įvyko Genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) valdymo priežiūros komiteto posėdis.

Posėdyje dalyvavo Aplinkos, Žemės ūkio, Sveikatos apsaugos ministerijų darbuotojai, Lietuvos žaliųjų judėjimo, Biotechnologijos instituto, viešųjų įstaigų, nevyriausybinių organizacijų, Chemijos instituto, Vilniaus universiteto ir kitų įstaigų bei organizacijų atstovai, kurie aptarė Lietuvos poziciją dėl GMO. Aplinkos ministerija primena, jog kaip ir anksčiau, taip ir dabar GMO atžvilgiu Lietuva laikosi atsargios pozicijos. Pasak Aplinkos ministerijos GMO skyriaus vedėjo Dainiaus Lygio, tokia pozicija buvo palankiai įvertinta ir vakar dienos posėdyje.

Tiesa, D.Lygis pabrėžė, jog komiteto sprendimas yra rekomendacinio pobūdžio. Jis bus perduotas aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui, vėliau bus aptartas Vyriausybėje. Galutinę priimtą poziciją aplinkos ministras išsakys kovo 2 d. vyksiančiame ES Aplinkos Tarybos posėdyje.

D.Lygio žodžiais, Lietuva palaiko Vengriją ir ketina balsuoti prieš draudimo panaikinimą. Tokiai pozicijai pritarta ir prieš kelias savaites vykusiame susitikime su kitų ministerijų vadovais, Seimo komitetų pirmininkais, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir kitų institucijų atstovais.


Šiame straipsnyje: GMOekologijaekologinis ūkis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių