Pereiti į pagrindinį turinį

A.Valinskas tolsta nuo prezidento posto

2009-04-03 09:00
A.Valinskas tolsta nuo prezidento posto
A.Valinskas tolsta nuo prezidento posto / Mindaugo Ažušilio nuotr. Ingrida ir Arūnas Valinskai

Didelė tikimybė, kad taip ir neišsipildys Seimo pirmininko Arūno Valinsko "vaikystės svajonė" tapti Lietuvos prezidentu. Jam gali pritrūkti vos kelių šimtų piliečių parašų, kad būtų įregistruotas kandidatu į valstybės vadovus.

Vakar baigėsi terminas, per kurį 14 pretendentų į aukščiausią postą valstybėje turėjo pateikti po 20 tūkst. juos remiančių piliečių parašų.

Baigiantis darbo dienai į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) vakar vienas po kito ėjo pretendentai į prezidentus arba jų atstovai, nešini į bylas susegtais parašų rinkimo lapais.

Tautos prisikėlimo partijos lyderio A.Valinsko patikėtiniai atnešė 21 078 parašus. Pats Seimo pirmininkas lankėsi Kaune, todėl šioje ceremonijoje nedalyvavo.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas, išgirdęs apie surinktą už A.Valinską parašų skaičių, šiek tiek nustebo ir palingavo galvą. "Gana griežtai tikriname parašus. Būna, kad apie penktadalį jų pripažįstame nekokybiškais, kitaip tariant, brokuojame", – sakė jis.

A.Valinsko atveju penktadalis parašų sudarytų apie 4200. Jeigu tiek būtų brokuota, parašų, remiančių Seimo pirmininką, liktų vos 17 tūkst. ir jis niekaip negalėtų būti įregistruotas kandidatu į prezidentus.

A.Valinsko patikėtiniai tvirtino tikintys, kad visi parašai tvarkingi, todėl jeigu ir bus brokuota, tai tik vos viena kita dešimtis ar šimtas.

Tą patį sakė ir pati išsikėlusi buvusi Valstiečių liaudininkų sąjungos lyderė Kazimira Prunskienė, kuri pateikė kiek daugiau kaip 25 tūkst. parašų. Ji, beje, irgi balansuoja ant ribos, nes jeigu nekokybiškais bus pripažintas penktadalis, tai yra 5 tūkst. parašų, ir šiai pretendentei gali jų pritrūkti.

Pačiam išsikėlusiam Nepriklausomybės Akto signatarui Zigmui Vaišvilai pritrūko 600 parašų iki 20 tūkst. ribos. Jis atnešė 19 397 parašus. Smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovu prisistatantis Jonas Jankauskas atnešė į VRK apie 17 tūkst. parašų. Leidėjas Algirdas Pilvelis tepateikė vos 279 parašus.

Nei Z.Vaišvila, nei J.Jankauskas, nei A.Pilvelis nebus registruojami oficialiais kandidatais į prezidentus, nes nesurinko reikiamo parašų skaičiaus. Kandidatais netaps ir dar trys pareiškę apie ketinimus siekti valstybės vadovo posto, pasiėmę parašų rinkimo lapus, bet taip ir nesurinkę reikiamo jų skaičiaus: Pilietinės demokratijos partijos lyderis Algimantas Matulevičius, publicistu pristatantis Vytautas Kundrotas ir kaunietis Vidmantas Sadauskas.


Lyderiai jau ramūs

Kiek anksčiau parašus VRK jau pateikė šeši asmenys. Tai savarankiškai rinkimuose kandidatuojanti eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, pateikusi apie 36 tūkst. parašų, Socialdemokratų partijos iškeltas jos naujasis lyderis Algirdas Butkevičius, surinkęs per 32 tūkst. parašų, Tvarkos ir teisingumo partijos kandidatas Valentinas Mazuronis, įteikęs apie 35 tūkst. parašų. Dėl pastarųjų trijų kandidatų įregistravimo, pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, neturėtų kilti didesnių nesklandumų.

Parašus dar yra įteikę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos iškeltas partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis, kurio štabo nariai į VRK atnešė beveik 37 tūkst. parašų, savarankiškai išsikėlęs atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas – apie 27 tūkst. parašų ir Darbo partijos iškelta Loreta Graužinienė – 33,5 tūkst. parašų. Manoma, kad ir dėl šių pretendentų įregistravimo kandidatais neturėtų kilti didesnių bėdų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų