Pereiti į pagrindinį turinį

Bankų puota maro metu

2009-03-06 09:00
Bankų puota maro metu
Bankų puota maro metu / Mindaugo Ažušilio nuotr. Užsidirbo: Wernerio Schilli vadovaujamas "DnB Nord" bankas pernai uždirbo trečdaliu mažiau pelno, tačiau jo vadovų algos, neskaitant premijų, išaugo 21,6 proc.

Lietuvos komerciniai bankai dejuoja, kad jiems sunku, todėl nuo paskolų prašančių verslininkų ir gyventojų lupa devynis kailius. Tačiau į viešumą iškilusios milžiniškos bankininkų algos rodo, kad bankai išgyvena aukso amžių.

Algos šovė aukštyn

Šalies komerciniai bankai pripažįsta, kad pernai gavo kur kas kuklesnį pelną nei 2007-aisiais. Tačiau tai nesukliudė gerokai padidinti bankų vadovų algų.

Kol kas tik vienas iš didžiųjų bankų paskelbė oficialius skaičius, nurodančius, kokiomis sumomis pernai pasipildė jų vadovų kišenės. Bankų sektoriui itin skausmingais metais "DnB Nord" banko vadovybės algos pakilo daugiau nei penktadaliu.

Banko metinėje ataskaitoje skelbiama, kad jo valdybos nariams ir vyriausiajai buhalterei pernai sumokėta daugiau kaip 2,38 mln. litų darbo užmokesčio. Vienam žmogui – vidutiniškai 340,665 tūkst. litų per metus. O 2007 m., kuriuos bankininkai prisimena kaip turbūt sėkmingiausius metus, "DnB Nord" vadovams išmokėta kiek daugiau nei 1,96 mln. litų algų, vidutiniškai po 280,059 tūkst. litų. Taigi pernai šio banko vadovai uždirbo 21,6 proc. daugiau nei 2007 m. Negana to, šio banko vadovybė gavo ir kur kas didesnes premijas. 2007 m. premijos, išmokėtos už ankstesnius metus, sudarė 702,06 tūkst. litų (po maždaug 117 tūkst. litų vienam žmogui), o pernai "DnB Nord" vadovai ir vyriausioji buhalterė išsidalijo beveik 1,20 mln. litų premijų – vidutiniškai po beveik 171,35 tūkst. litų.

Užpernai šio banko vadovybės algos ir premijos siekė vidutiniškai 397 tūkst. litų, o pernai šis skaičius pašoko net 29 proc., iki 512 tūkst. litų.

Tokie skaičiai galbūt ir nebūtų keisti, jeigu bankas 2008 m. būtų uždirbęs daugiau nei prieš metus. Tačiau buvo priešingai. "DnB Nord" banko neaudituotas grynasis pelnas, preliminariais duomenimis, pernai sudarė 70,7 mln. litų, 34,4 proc. mažiau nei 2007 m.

Kaip elgsis šiemet, bankas nekomentuoja. Galima tikėtis, kad sumažės valdybos narių atlyginimų dalis, gaunama kaip premijos už praėjusių metų rezultatus. Tačiau keisti fiksuotosios banko vadovų atlyginimo dalies "DnB Nord" bent jau kol kas nesiruošia.

Atlyginimus slepia

Didžiąją bankų rinkos dalį užimantys SEB ir "Swedbank" bankai kol kas tyli apie savo vadovų algas 2008 m. Abu bankai teisinasi, kad šie duomenys bus paskelbti oficialiose ataskaitose. SEB savo ataskaitą žada paviešinti šio mėnesio pabaigoje, "Swedbank" – tik balandį ar net gegužę.

Bankų atstovai taip pat atsisakė nurodyti, ar valdybos pirmininkų ir jos narių algos 2008 m. kilo ar mažėjo. Tiesa, šių dviejų bankų vadovai jau užpernai galėjo džiaugtis labai sočiu gyvenimu: SEB valdybos nariai 2007 m. vidutiniškai iki mokesčių uždirbo maždaug 815 tūkst. litų, o aštuoni "Swedbank" (tuomečio "Hansabanko") valdybos nariai ir jos pirmininkas išsidalijo 6,337 mln. litų – vidutiniškai po 704 tūkst. litų. Beje, 2007 m. "Hansabankas" vadovų algoms išleido daugiau nei dukart didesnę sumą nei 2006 m. (beveik 2,48 mln. litų).

Kalbama, kad SEB ir "Swedbank" vadovai nebuvo nuskriausti ir praėjusiais metais. Tačiau bankų atstovai tokių žinių nei patvirtina, nei paneigia.

Kyla ne visiems

"Danske" banko (buvusio "Sampo") vadovai negali pasidžiaugti tokiais gerais metais, kaip, pavyzdžiui, "DnB Nord" vadovybė. Banko atstovas spaudai Rolandas Kajokas dienraščiui pranešė, kad "Danske" banko vadovams algos pernai buvo pastebimai sumažintos.

Tikslių skaičių "Danske" bankas nenurodo, tačiau tikina, kad vadovų algos pernai, palyginti su 2007 m., mažėjo ne vienu ir ne dviem procentais. Tiesa, šio banko vadovai užpernai turėjo kuo pasidžiaugti – valdybos pirmininkui ir kitiems keturiems valdybos nariams išmokėta algų už kiek daugiau nei 3,06 mln. litų, vidutiniškai po 612 tūkst. litų.

Neoficialiomis dienraščio žiniomis, darbo užmokesčio fondas "Danske" banko vadovams pernai sumažėjo daugiau kaip 10 proc.

Mažiau 2008 m. uždirbo ir finansinių sunkumų prispausto latviško kapitalo "Parex" banko vadovai. Banko valdybos pirmininkė Alma Vaitkunskienė dienraščiui patvirtino, kad algos pernai buvo sumažintos, tačiau konkrečių skaičių nenurodė.


S.Kropas kritikuoja atsargiai

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas prisipažino nesuprantantis, kaip nustatomi bankų vadovų atlyginimai, ir bankininkų algas vertino labai atsargiai.

"Čia gal nuo rezultatų priklauso, – svarstė S.Kropas. – Turėtų būti, turbūt, pagal rezultatus."

Vis dėlto pašnekovas prasitarė nepritariantis, kad augtų ir taip didelės algos. "Manau, kad neturėtų galbūt augti tiek daug, ypač tokioje aplinkoje. Bet čia moraliniai dalykai", – sakė Lietuvos bankų asociacijos vadovas.


G.Nausėda: algos turi kristi

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda dienraščiui prisipažino, kad jo alga 2008 m. iš esmės nepakito.

"O, velnias! Tai dabar reikia eiti ir ieškoti teisybės, jeigu jau mane taip nuskriaudė, – pusiau juokais į neoficialias žinias apie vadovų algas reagavo G.Nausėda. – Deja, aš negaliu tuo pasigirti, nesu valdybos narys."

Pašnekovas teigė nesiūlęs banko vadovybei susimažinti algų – esą tai būtų nekorektiška. Tačiau analitikas pasitiki banko valdybos sveiku protu.

"Manau, kad vadovai patys supranta, kokia situacija, ir jeigu tokie sprendimai (mažinti valdybos narių atlyginimus – red. past.) bus reikalingi, jie bus padaryti", – teigė G.Nausėda. Jis pridūrė manąs, kad banko vadovybė tikrai nuspręs susimažinti atlyginimus šiais metais. "Skausmingi sprendimai, kurie turi būti priimti, manau, tikrai bus priimti", – sakė G.Nausėda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų