Pereiti į pagrindinį turinį

B.Obama vengia D.Grybauskaitės?

2010-03-17 09:59
Planavimas: D.Grybauskaitės ir B.Obamos susitikimas galbūt įvyks šiemet kur kas vėliau nei tikėtasi.
Planavimas: D.Grybauskaitės ir B.Obamos susitikimas galbūt įvyks šiemet kur kas vėliau nei tikėtasi. / Šarūno Mažeikos ir "Scanpix" nuotr.

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barackas Obama neranda laiko susitikti su naująja Lietuvos vadove Dalia Grybauskaite.

Stengėsi vengti konkretumo

Dar pernai vėlyvą rudenį buvo paskelbta, kad D.Grybauskaitė 2010 m. pavasarį, tikriausiai kovo mėnesį, vyks į JAV susitikti su prezidentu B.Obama. Ši žinia patvirtinta ir šiemet sausį – esą jau kovą galėtų įvykti Lietuvos Prezidentės vizitas į Vašingtoną.

Nors kovas jau persirito į antrą pusę, iki šiol neaišku, kada toks vizitas galėtų įvykti. Ir ar apskritai jis šiemet įvyks.

Prezidentės patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška labai trumpai ir aptakiai atsako į klausimus apie planuojamą D.Grybauskaitės susitikimą su B.Obama. Paklaustas, ar jau numatyta vizito į Vašingtoną data, patarėjas atsakė: "Ne, dar nėra." Pasiteiravus, ar bent aišku, kurį mėnesį toks vizitas galėtų būti surengtas, D.Semaška irgi netuščiažodžiavo: "Negalėčiau dabar apie tai nieko pasakyti."

Patarėjas taip pat nežinojo arba nenorėjo pranešti, kada galima tikėtis konkretesnių žinių šiuo klausimu.

Niekas nieko nesako

D.Semaška nenorėjo sakyti, ar D.Grybauskaitės vizitas į JAV galėtų įvykti dar kovą, balandį arba gegužę, nors anksčiau jis būtent šiuos mėnesius minėjo kaip galimą vizito datą. Patarėjas nei paneigė, nei patvirtino spėjimų, kad Lietuvos Prezidentės apsilankymas už Atlanto ir susitikimas su stipriausios bei įtakingiausios pasaulio valstybės vadovu gali įvykti daug vėliau – tik šių metų rudenį ar net kitąmet.

"Vizitas tebėra derinimo stadijos", – tik pabrėžė D.Semaška.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys irgi nieko negalėjo pasakyti, kada galima tikėtis vizito į JAV. "Atvirai sakant, nieko apie tai nežinau", – teigė jis.

Nerodo susidomėjimo

Diplomatinių ir politinių šaltinių teigimu, B.Obama tiesiog nerodo pakankamo susidomėjimo galimu susitikimu su nedidelės valstybės prie Baltijos jūros vadove, nedemonstruoja noro būtinai pasikalbėti su ja. Todėl esą taip sunkiai sekasi jo darbotvarkėje rasti bent pusvalandį tokiam susitikimui. Jeigu diplomatiniais kanalais ir būna suderinama kokia nors galima pokalbio data, JAV prezidentui vėliau atsiranda kokių nors kitų "neatidėliotinų reikalų". Todėl D.Grybauskaitės vizito į JAV derinimas vėl žlunga.

Be to, Amerika esą jaučia, kad naujoji Lietuvos vadovė linkusi ankstesnę proamerikietišką užsienio politiką keisti kur kas pragmatiškesne proeuropietiška, kuri neretai būna nukreipta prieš JAV dominavimą tarptautinėje arenoje.


Aplankė tik kelias valstybes

Pernai liepą prisiekusi naujoji Lietuvos vadovė keliauja ne itin daug. Per devynis prezidentavimo mėnesius ji su vizitais buvo tik Prancūzijoje, Ukrainoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje, kelis kartus lankėsi transatlatinėse ir europinėse organizacijose Briuselyje, vieną sykį – Jungtinėse Tautose Niujorke.

Diplomatinių šaltinių teigimu, kol kas nesuderinti D.Grybauskaitės vizitai į kitas svarbias ir įtakingas Vakarų valstybes – Vokietiją, Didžiąją Britaniją, Italiją, Ispaniją. Esą yra tik Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo diplomatiškas kvietimas Lietuvos vadovei "patogiu metu" atvykti su vizitu į Maskvą.

Ankstesnis prezidentas Valdas Adamkus yra tik trumpai pabendravęs su B.Obama praėjusį pavasarį surengtame NATO viršūnių susitikime Prancūzijoje ir Vokietijoje. Tačiau V.Adamkus ne kartą buvo susitikęs su ankstesniu JAV prezidentu George'u W.Bushu. Pastarasis yra lankęsis ir Vilniuje 2002 m. pabaigoje.

B.Obama JAV prezidento pareigas pradėjo eiti pernai sausį, D.Grybauskaitė Lietuvos Prezidente prisaikdinta praėjusių metų viduryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų