Pereiti į pagrindinį turinį

Brangus "Leo LT" sunaikinimas

2009-03-25 09:00
Brangus "Leo LT" sunaikinimas
Brangus "Leo LT" sunaikinimas / Mindaugo Ažušilio nuotr. Protestas: piketuotojai reikalavo, kad Seimas kuo greičiau išformuotų "Leo LT".

Seimas imasi pasiūlymo atšaukti pernai priimtą Atominės elektrinės įstatymą, kuris leido įsteigti prieštaringai vertinamą energetikos gigantą "Leo LT", nors tai valstybei kali kainuoti milijardus.

Bijo žiaurių sankcijų

"Leo LT" išformavimas valstybei gali kainuoti apie 3 mlrd. litų. Tokią milžinišką sumą netesybų ir kompensacijos forma tektų iš biudžeto sumokėti "Maximos" savininkų kontroliuojamai įmonei "NDX energija", jeigu valstybė sugalvotų nutraukti pernai pasirašytą "Leo LT" steigimo sutartį.

Apie galimus milijardinius nuostolius užsiminė premjeras Andrius Kubilius, kuris labai atsargiai ir netgi skeptiškai įvertino radikalų pasiūlymą išformuoti "Leo LT".

Kad iš vienašališko energetikos bendrovės panaikinimo gali laimėti "Maxima", užsimena ir kai kurie kiti politikai, taip pat nemenka dalis teisininkų. "Žiūrėjau sutartį "Leo LT" steigimo sutartį, kur aiškiai kalbama apie milijardines kompensacijas nukentėjusiai šaliai", – teigė liberalcentristų atstovas, teisininkas Raimondas Šukys.

Padarys pertrauką

Bet išsakytos abejonės nesutrukdė Seimui vakar absoliučia balsų dauguma pritarti, kad būtų pateiktas pasiūlymas atšaukti Atominės elektrinės įstatymą. Šio projekto svarstymas plenariniame posėdyje bus surengtas tik gegužę. Iki to laiko bus gautos Seimo komitetų ir Vyriausybės oficialios nuomonės, ar tikrai verta imtis drastiškų veiksmų dėl "Leo LT" išformavimo.

Be to, rytoj Seimui turėtų būti pristatytas projektas dėl "Leo LT" steigimo sutarties pripažinimo niekine. Šiandien šį projektą dar turi apsvarstyti parlamentinis Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Valdantieji konservatoriai rengia alternatyvų Atominės elektrinės įstatymo pataisų projektą, kuriame Vyriausybei tik rekomenduojama, bet ne įsakmiai nurodoma išnagrinėti galimybę kreiptis į teismą dėl galimo "Leo LT" išformavimo, pačiai nepriimant tokio radikalaus ir valstybei milijardus galinčio kainuoti sprendimo.

Piketavo nepatenkintieji

Parlamentarus išformuoti "Leo LT" spaudė Jungtinis demokratinis judėjimas, vakar prie Seimo surengęs nedidelį piketą.

"Reiškiame paramą Seimo nariams, kurie pateikė teisės aktus, kad "Leo LT" būtų išardytas", – sakė viena akcijos organizatorių Rūta Zabielienė. Pikete dalyvavo vos keliolika žmonių su plakatais.

Judėjimas perdavė kreipimąsi į Seimą, kuriame raginama "reikalauti restitucijos, t. y. sandorio buvusios padėties atkūrimo, grąžinant bendrovei "NDX energija" tai, ką ji davė pagal šį sandorį, o valstybei grąžinant tai, kas buvo paimta pagal šį sandorį".

Vasarį kelių nevyriausybinių organizacijų iniciatyva suburtas Jungtinis demokratinis judėjimas, kuriam vadovauja eksparlamentaras Kęstutis Čilinskas, vienu savo tikslų yra paskelbęs "Leo LT" sandorio panaikinimą.


Piktinasi kompensacija

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius pareiškė, kad 240 tūkst. litų siekianti kompensacija atsistatydinančiam nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" vadovui yra absurdas. Jis tikisi, kad bus rastas būdas neišmokėti šių pinigų.

"Mane gąsdina to paties "Leo LT" vadovo Gintauto Mažeikos pareiškimai. Su tokiu pasitenkinimu ir su tokia spinduliuojančia laime akyse pareikšti, kad štai man dabar priklausys 240 tūkst. litų kompensacija, – gali taip kalbėti žmogus, kuriam kažkokių, matyt... nežinau, net kaip čia pasakyti ne taip piktai. Jeigu pasirodytų, kad tokios sutartys buvo pasirašytos, tikrai būčiau labai nustebęs, nes kiltų klausimas, ar stebėtojų taryba ir tie, kurie tokias sutartis sudarinėjo, vykdo įstatymus. Tokia sutartis, mano manymu, yra ir neteisinga, ir neteisėta", – interviu Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Pasipiktinimą galima kompensacija G.Mažeikai pareiškė ir opozicinė Seimo Socialdemokratų partijos frakcija, nors būtent ši partija pernai buvo pagrindinė "Leo LT" steigimo iniciatorė ir iki beveik metų pabaigos buvo valdančioji politinė jėga, kontroliuojanti tokias įmones.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas kreipėsi į "Leo LT" stebėtojų tarybą, siūlydamas perrašyti valdybos narių darbo sutartis, kad ateityje būtų išvengta tokių akibrokštų. Teisininkai jau atkreipė dėmesį, kad sutartys gali būti perrašytos tik abipusiu sutarimu. G.Mažeika nerodo iniciatyvos keisti su juo pasirašytą sutartį, todėl kompensacija jam, pasak teisininkų, bus teisėta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų