Pereiti į pagrindinį turinį

Būsimieji ministrai su Prezidente užsienietiškai kalbėti nenori

2012-11-26 09:19
Būsimieji ministrai su Prezidente užsienietiškai kalbėti nenori
Būsimieji ministrai su Prezidente užsienietiškai kalbėti nenori / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Prezidentei, panorusiai su kandidatais į ministrus pasišnekėti užsienio kalba, gali tekti nusivilti. Kai kurie būsimieji ministrai prieš tokį reikalavimą šiaušiasi ir su Dalia Grybauskaite bendraus tik lietuviškai.

„Kalbos – ne problema“

S.Daukanto aikštės rūmų duris tuoj pradės varstyti kandidatai į ministrus. Prezidentė, kaip skelbta, jiems rengia išbandymą – su kiekvienu ji žada kalbėtis užsienio kalba. Kuria – nutylima. Tačiau ne visi siūlomi ministrai tokiu D.Grybauskaitės pageidavimu patenkinti.

„Žinote, aš nenoriu komentuoti. Man susidaro įspūdis, kad nerimtai čia viskas. Iš viso tokių dalykų neturėtų būti“, – taip D.Grybauskaitės norus įvertino socialdemokratų kandidatas į Sveikatos ministrus Vytenis Andriukaitis.

Tačiau jis pridūrė, kad užsienio kalbos – jam ne problema. V.Andriukaitis nurodė, kad su D.Grybauskaite gali šnekėtis angliškai, vokiškai, rusiškai, lenkiškai ir prancūziškai.

Nieko negirdėjo

„Iš Prezidentės lūpų ar jos atstovų tokio reikalavimo negirdėjau“, – dėstė Darbo partijos (DP) kandidatė į socialinės apsaugos ministres Loreta Graužinienė.

Ištikima Viktoro Uspaskicho bendražygė – atkakli. Ji priminė, kad Lietuvoje yra viena valstybinė kalba ir per oficialius susitikimus kalbėti reikia tik lietuviškai.

„Kadangi susitikimai (su kandidatais – red. past.) vyks oficialiai, Prezidentė kviečia oficialiai Seimo narį, tai mes neturime teisės kita kalba kalbėti kaip valstybine kalba ir nereikia čia tų interpretacijų“, – vakar aiškino L.Graužinienė.

Ji pridūrė, kad D.Grybauskaitės reikalavimas ministrams dėl kalbų suprantamas. DP atstovė dienraščiui nurodė, kad gerai moka dvi kalbas: vokiečių ir rusų.

„Su anglų dar reikėtų padirbėti, bet tam dar yra pusė metų (iki pirmininkavimo ES – red. past.) ir šitą dalyką galima sutvarkyti. Reikės pasikartoti specifinius terminus, tai suprantama“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Prabiltų užsienietiškai?

Sprendžiant iš kandidatų į ministrus anketų, dauguma jų moka po kelias užsienio kalbas, taigi bendraujant su Prezidente problemų kilti neturėtų. Kandidatė į švietimo ir mokslo ministres, DP atstovė Virginija Baltraitienė, nurodo mokanti kalbėti rusiškai ir angliškai, turinti vokiečių kalbos pradmenis.

Juozas Olekas, pretendentas vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai, deklaruoja mokantis rusų ir anglų kalbas. Socialdemokratė Birutė Vesaitė, pretenduojanti užimti ūkio ministro kėdę, nurodo galinti kalbėti angliškai, rusiškai, prancūziškai bei lenkiškai.

Galimas Susisiekimo ministerijos vadovas Rimantas Sinkevičius taip pat nurodo mokąs anglų bei rusų kalbas. Lygiai tą patį savo anketoje nurodo ir vienas iš pretendentų į teisingumo ministrus Juozas Bernatonis, Tvarkos ir teisingumo partijos atstovas, kandidatas į aplinkos ministrus Valentinas Mazuronis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų