Pereiti į pagrindinį turinį

D. Grybauskaitės laukia vienas rimčiausių išbandymų

2012-10-26 15:50
D. Grybauskaitės laukia vienas rimčiausių išbandymų
D. Grybauskaitės laukia vienas rimčiausių išbandymų / Gedimino Bartuškos nuotr.

Kitą savaitę Prezidentės Dalios Grybauskaitės laukia vienas rimčiausių išbandymų – ji pirmąsyk per savo kadenciją imsis naujos valdžios formavimo.

Planų dar nėra

Ateinančios savaitės pradžioje, o greičiausiai jau rinkimų naktį, paaiškės, kas Lietuvą valdys dar ketverius metus. Kas bus valdančiosios koalicijos lyderis ir užims ministro pirmininko postą, priklausys ne tik nuo rinkimų rezultatų, bet ir nuo šalies vadovės D.Grybauskaitės žodžio.

Ji jau yra leidusi suprasti, kurios partijos ir politikai yra jos favoritai, tačiau, žinoma, ignoruoti rinkėjų valios negalės. Tad jau kitą savaitę S.Daukanto aikštės rūmuose ji turėtų priimti susiformavusios valdančiosios daugumos lyderį, arba būsimą premjerą.

Kaip informavo Prezidentės atstovė spaudai Dalia Ulbinaitė, valstybės vadovė ateinančios savo savaitės planus žinos tik sekmadienio vakare. Jos teigimu, ateinančią savaitę Prezidentė jokių vizitų į užsienio šalis neplanuoja. Vadinasi, laiką galės skirti vidaus politikos peripetijoms aptarti.

Rinkimų dieną nekalbės

Tačiau Prezidentė prieš antrąjį rinkimų turą vis dėlto pasielgė neįprastai. Užuot balsavusi sekmadienį – įprastą rinkimų dieną, ji rinkimų apylinkėje balsavo iš anksto, t. y. užvakar. Kodėl D.Grybauskaitė taip nusprendė, prezidentūra nedetalizuoja.

Tik nurodoma, kad Prezidentė balsuoti savaitgalį nebūtų galėjusi. Jokių vizitų tomis dienomis D.Grybauskaitė, anot prezidentūros, neturi.

Spėjama, kad Prezidentė taip elgtis gali siekdama kurį laiką išvengti žiniasklaidos dėmesio. Juk D.Grybauskaitei gali būti užduodama klausimų apie neseniai paviešintą neteisėtai padarytą įrašą, kuriame, kaip teigiama, Seimo pirmininkė Irena Degutienė Prezidentę kaltina autoritarizmu. Jau aišku, kad rinkimų išvakarėse Prezidentė savo nuomonės nepareikš.

V.Adamkaus principai

Prieš ketverius metus, priešingai nei D.Grybauskaitė, prezidentas Valdas Adamkus dar rinkimų išvakarėse paskelbė, kad vadovaudamasis pasauline praktika Vyriausybę paves formuoti daugiausia mandatų iškovojusiai partijai.

Kaip žinoma, per 2008-ųjų rinkimus lyderiaujančia partija tapo Andriaus Kubiliaus vadovaujami konservatoriai. O premjero kandidatūra tapo aiški jau rinkimų naktį. Po kelių dienų jį prezidentas priėmė ir pavedė jam formuoti Vyriausybę.

V.Adamkus tąsyk neslėpė savo nepasitenkinimo tuomete Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partija (TPP), tačiau nieko padaryti negalėjo. „Vertinimas yra Lietuvos žmonių valia“, – taip diplomatiškai V.Adamkus atsakinėjo tiek apie TPP ministrų kandidatūras, tiek apie šios partijos dalyvavimą koalicijoje.

Beje, kad A.Valinskas taps Seimo pirmininku, ėmė aiškėti jau rinkimų naktį.

2004 m. prezidentas V.Adamkus kurį laiką laukė, kol tuometis premjeras Algirdas Brazauskas dėl valdžios dalybų susitars su tuomet daugiausia vietų Seime gavusia Viktoro Uspaskicho Darbo partija.

Pasikalbės su visais

Regis, dabartinei šalies vadovei būtų priimtiniausia dirbti su šiuo metu valdžioje esančiomis partijomis – Tėvynės sąjunga ir Liberalų sąjūdžiu. Beje, būtent šios jėgos svariai prisidėjo ir prie D.Grybauskaitės rinkimų kampanijos, ją rėmė ir rinko parašus. Nei konservatoriai, nei liberalai kol kas nekalba apie savo kandidatus būsimuose prezidento rinkimuose. Tikėtina, kad jie D.Grybauskaitę rems ir toliau.

Griežčiausią nuomonę kalbėdama apie partijas šalies vadovė yra pareiškusi dėl Darbo partijos. Prieš kurį laiką, komentuodama šios partijos galimybes dalyvauti formuojant koaliciją, ji teigė: „Jei partija nori aktyviai dalyvauti politikoje ir formuoti Vyriausybę, neturėtų taip atvirai vilkinti bylos. Jei partija yra sąžininga – nėra ko slėpti ir bijoti.“

Nemenka tikimybė, kad jau ateinantį pirmadienį arba bent kitą savaitę Prezidentė priims visas į naująjį Seimą patekusias partijas ir aptars su jomis beformuojančias naujas koalicijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų