Pereiti į pagrindinį turinį

G.Steponavičiaus atkirtis J.Sabatauskui

2009-06-15 20:28
G.Steponavičiaus atkirtis J.Sabatauskui
G.Steponavičiaus atkirtis J.Sabatauskui / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Švietimo ir mokslo ministras liberalas Gintaras Steponavičius teigia, kad socialdemokratas Julius Sabatauskas pasielgė neatsakingai besikreipęs į Vyriausiąjį administracinį teismą prašydamas išaiškinti, ar gegužės viduryje pasirašytas įsakymas dėl stojančiųjų eilės formavimo atitinka Mokslo ir studijų įstatymą.

„Opozicijoje esančių socialdemokratų veiksmus vertinu kaip neatsakingus ir destruktyvius. Spekuliavimo abiturientų jausmais tuomet, kai vyksta egzaminų laikymas ir pasiruošimas stojimui, niekaip kitaip kaip atsakomybės stoka negaliu pavadinti", - žurnalistams pirmadienį dėstė ministras.

J.Sabatauskas teigia, jog ir pagal senos redakcijos Aukštojo mokslo, ir pagal naująjį Mokslo ir studijų įstatymą numatyta, kad pagrindinės sąlygos, kuriose nustatomi konkursinio balo sudarymo principai, skelbiamos ne vėliau kaip prieš dvejus metus iki priėmimo į studijas pradžios.

Tuo tarpu gegužės 14 dieną ministro G.Steponavičiaus patvirtintu Geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusių eilės sudarymo 2009 m. tvarkos aprašu konkursinio balo formavimo principai konkursams į kai kurias specialybes pakeisti - abiturientams esą net nebelikus galimybių keisti jau pasirinktus brandos egzaminus.

Socialdemokratas tuo pačiu teismo prašo, kol byla nebus išnagrinėta, taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir stabdyti ministro įsakymo galiojimą - tokiu atveju konkurso eilė stojantiems šiemet būtų sudaroma pagal anksčiau patvirtintus kriterijus.

Pasak G.Steponavičiaus, jo pasirašytas įsakymams neprieštarauja įstatymui.

„Kaip ministras atsakingai dar kartą galiu pakartoti, kad prieš dvejus metus paskelbtos bendrosios taisyklės priėmus naująjį Mokslo ir studijų įstatymą ir poįstatyminius aktus nėra keičiamos (...) Aukštosios mokyklos nustatė stojamųjų dalykų rinkinius, kas lems įstojimą į vieną ar kitą aukštąją mokyklą, ir tai yra jų teisė spręsti, kad vietoj baigiamojo metinio vidurkio galėjo atsirasti egzaminas arba atvirkščiai, bet tai nepažeidžia prieš dvejus metus paskelbtų taisyklių", - aiškino ministras.

„Jeigu šitas veiksmas, kurį daro ponas J.Sabatauskas, nesuvokdamas to pasekmių, būtų rezultatyvus, ir tarkime atsitiktų taip, kad teismas sustabdytų įsakymo galiojimą, tai reikštų ne tai, kad taikoma sena tvarka, o iš esmės įstoję į aukštąsias mokyklas studentai pono J.Sabatausko pastangomis liktų nežinomybėje, ar jie pateko į finansuojamą, ar nefinansuojamą vietą", - tikino G.Steponavičius.

Anot Švietimo ir mokslo ministerijos pranešimo, abiturientų eilės sudarymą ir valstybės finansavimo paskirstymą apibrėžia Mokslo ir studijų įstatymo 70 straipsnis. Tuo tarpu priėmimą į aukštąsias mokyklas apibrėžia 52 str. 1 dalis, kuri įpareigoja aukštąsias mokyklas prieš dvejus metus nustatyti ir paskelbti konkursinius mokomuosius dalykus, konkursinio balo sudarymo principus, mažiausią stojamąjį balą ir kitus kriterijus - tą aukštosios mokyklos yra padariusios prieš dvejus metus bendru sutarimu ir šiemetinės priėmimo sąlygos tam neprieštarauja.

„Įstatymas numato, kad konkursinių mokomųjų dalykų sąrašą, balo sudarymo principus nustato aukštosios mokyklos ir skelbia ne vėliau kaip prieš dvejus metus iki mokslo metų pradžios. Gegužės 14 d. ministras patvirtino aprašą, kuriame smarkiai pasikeičia daugelio stojamųjų konkursinio balo sudarymo principai, pvz., lyginant su 2007 metais, galima konstatuot, kad pagrindinis valstybinis egzaminas, turintis didžiausia svorį, pakeistas daugiau kaip pusėje studijų krypčių", - pirmadienį spaudos konferencijoje Seime sakė J.Sabatauskas.

Parlamentaras pateikė konkrečius pavyzdžius, kuomet, anot jo, skaičiuojant lemiamą balą didžiausią svorį turintis dalykas pakeistas: socialinės geografijos specialybėje - užsienio kalba į matematiką, kultūros vadyboje - istorija į matematiką ir panašiai.

„Kai kurie moksleiviai liko apgauti, nes pasirinko egzaminus, kurių šiandien nereikia, vietoj jų atsiranda kitas egzaminas, turintis lemiamą reikšmę, kurio jie nesirinko. Todėl aš manau, kad pagal įsigaliojimo tvarką buvo pažeistas Mokslo ir studijų įstatymas", - sakė J.Sabatauskas.

Priėmimas į aukštąsias mokyklas pagal naująją Mokslo ir studijų įstatyme numatytą tvarką prasidėjo gegužės 19 d. ir tęsis iki liepos pabaigos, kuomet paaiškės, kurie studentai gauna valstybės finansavimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų