Pereiti į pagrindinį turinį

Gvantanamo kaliniai atsiras Lietuvoje

2009-02-12 09:00
Gvantanamo kaliniai atsiras Lietuvoje
Gvantanamo kaliniai atsiras Lietuvoje / AFP nuotr. Draugystė: Lietuva neatmeta JAV prašymo priimti Gvantanamo kalinius.

Jau šiemet į Lietuvą gali būti atgabenti kai kurie Jungtinių Valstijų uždaromoje Gvantanamo bazėje laikomi kaliniai. Tačiau koks bus jų statusas, kur jie gyvens ir kokia iš to nauda Lietuvai, kol kas neaišku.

Premjeras keistai pajuokavo

Prezidento Valdo Adamkaus vadovaujama Valstybės gynimo taryba (VGT) vakar įpareigojo Užsienio reikalų ministeriją pradėti konsultacijas su JAV dėl Gvantanamo bazėje laikomų kalinių dalies galimo atvežimo į Lietuvą.

VGT posėdyje dalyvavęs užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas tvirtino, kad visi techniniai, politiniai ir kiti kalinių galimo atvežimo bei saugojimo Lietuvoje klausimai bus išnagrinėti per konsultacijas. Tačiau ministras nepranešė, nei kada tokios konsultacijos prasidės, nei kada jos galėtų baigtis, apsiribojęs pareiškimu, kad tokiems pokalbiams gali pakakti kelių artimiausių savaičių.

Tai gali reikšti, kad pirmieji Gvantanamo kaliniai gali būti atgabenti į Lietuvą dar šiais metais.

Ministras kol kas negalėjo pasakyti, kiek jų galėtų atsirasti Lietuvoje, tik patikino, kad su amerikiečiais "būtų kalbama ne apie kelias dešimtis, bet apie kelis asmenis, kurie nekeltų pavojaus Lietuvos saugumui".

Tą patį tvirtino ir VGT narys premjeras Andrius Kubilius. "Tikrai nedaug jų bus, demografinei padėčiai tai neturės jokios įtakos", – juokavo linksmai nusiteikęs Vyriausybės vadovas.

Gavo JAV prašymą

Premjeras patvirtino, kad Lietuva, kaip ir kitos ES narės, yra gavusi JAV prašymą apsvarstyti galimybę "priglausti" kai kuriuos iš Gvantanamo bazės paleidžiamus asmenis.

"Tai buvo mūsų partnerių prašymas atlikti tokią humanitarinę misiją", – sakė A.Kubilius.

Premjeras nenorėjo įvardyti, kokia Lietuvai nauda iš šios misijos. V.Ušackas pabrėžė, kad tai padėtų dar kartą įrodyti, jog Lietuva yra patikima partnerė ir JAV sąjungininkė.

Naujasis JAV prezidentas Barackas Obama pirmosiomis savo valdymo dienomis pasirašė įsaką, kuriuo numatoma uždaryti pasaulyje prieštaringai vertintą vadinamąjį sulaikymo centrą Gvantanamo karinėje bazėje Kubos saloje. Šiame centre dabar yra laikomi pustrečio šimto asmenų, įtariamų sąsajomis su tarptautiniu terorizmu.

Maždaug 60 sulaikytųjų nėra pareikšti jokie oficialūs įtarimai ar kaltinimai prisidėjus prie terorizmo, todėl jie negali nei likti JAV, nei grįžti į gimtąsias šalis. Būtent šiuos Gvantanamo kalinius JAV ir nori įsiūlyti partneriams, tarp jų – ir Lietuvai.

Rukla žada protestuoti

Jeigu tokie asmenys būtų atgabenti į Lietuvą, jie nebūtų laikomi kalėjime. Tačiau kol kas neaišku, ar tokie daugiausia arabų tautybės asmenys būtų laikomi Ruklos pabėgėlių priėmimo centre ar apgyvendinti kur nors kitur.

Ruklos miestelio gyventojai žada aktyviai protestuoti, jeigu jame bus apgyvendinti buvę Gvantanamo kaliniai, galbūt susiję su teroristais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų