Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip apsisaugoti nuo viesulo? Nedarykite šių klaidų

2024-07-16 17:37 diena.lt inf.

Ar Lietuvoje bus daugiau viesulų? Meteorologai užtikrinti – taip. 

„Kai viskas, ką ilgą laiką kūrei ir branginai, dingsta vos per kelias sekundes... Vieną akimirką mūsų gyvenimas yra tvarkingas ir ramus, o kitą – viesulas nusineša viską, kas mums svarbu. Po tokių įvykių kyla daugybė klausimų“, – rašoma Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos feisbuko paskyroje.

Ar Lietuvoje bus daugiau viesulų? Atsakymas – taip. Anot meteorologų, klimato kaita lemia šiltesnį klimatą, todėl sąlygos formuotis viesulams tampa palankesnės. Galingi ir aukšti debesys formuojasi dažniau, todėl Lietuvoje ir kitose vidutinių platumų teritorijose viesulai, panašu, tapo dažnesni ir stipresni. Taip pat ilgėja laikotarpis, kuomet gali susidaryti viesulai – tai šiltojo sezono reiškinys.

 

K. Rakauskienės vaizdo įrašas.

Ar šeštadienį Lietuvoje praūžus viesulams niekas nenukentėjo? „Deja, turimais duomenimis, nukentėjo mažametis vaikas ir jo mama. Vaiką sužalojo dūžtantis stiklas, mamą – krentantys baldai. Sužalojimai nėra stiprūs, bet dar nėra aišku, ar jie gydomi ambulatoriškai, ar vis dar ligoninėje. Labiausiai nukentėjo turtas. Kaip apsisaugoti nuo viesulo? Kai viesulas artėja, slėpkitės rūsyje ar kambaryje be langų. Jei esate lauke, ieškokite saugios priedangos. Vairuojant automobilį nedarykite klaidos ir nesislėpkite po tiltais – tai gali būti pavojinga. Galiausiai, apsiginkluokite kuo galite ir laukite, kol viesulas praeis, – pataria specialistai. – Būkite saugūs ir visada reaguokite į sinoptikų prognozes – mūsų tikslas buvo, yra ir bus teikti patikimą informaciją ir kuo tikslesnes prognozes, įspėti apie artėjančius pavojingus orų reiškinius ir užtikrinti visuomenės ir turto saugumą.“

 

K. Rakauskienės vaizdo įrašas.

 

Trečiadienį daug kur prognozuojami trumpi lietūs, naktį vietomis smarkūs. Kai kur gali pasirodyti perkūnija. Vėjas pietryčių, pereinantis į pietvakarių ir vakarų, naktį 5–10 m/s, dieną 7–12 m/s. Temperatūra naktį 17–22 °C, dieną 25–30 °C, pajūryje 22–24 °C.

Ketvirtadienį vietomis trumpai palis. Vėjas vakarinių krypčių, 7–12 m/s. Temperatūra naktį 13–18 °C, dieną 23–28 °C, pajūryje 20–22 °C.

Penktadienį žymesnio lietaus nenumatoma. Vėjas vakarinių krypčių, 6–11 m/s. Temperatūra naktį 12–17 °C, dieną 21–26 °C.

Šeštadienį lietaus nenumatoma. Vėjas vakarų ir pietvakarių, naktį silpnas, dieną 5–10 m/s. Temperatūra naktį 11–16 °C, dieną 23–28 °C.

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje laukiama karšto ir saulėto oro, su tik keliais trumpo lietaus epizodais.

 

K. Rakauskienės vaizdo įrašas.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)