Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip elgtis bankomate radus pamirštus pinigus ar mokėjimo kortelę?

2015-10-26 14:08
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / V. Skaraičio / BFL nuotr.

Kiekvieną mėnesį bankomatuose išsigrynintus pinigus pasiimti pamiršta iki 60 klientų, rodo „Swedbank“ statistika. Šio banko atstovo spaudai Sauliaus Abraškevičiaus teigimu, geriausia rastų banknotų neimti, nes bankomatai turi automatinę pinigų įtraukimo funkciją – per 15 sekundžių pinigai grįžta atgal. „O jei pinigai pasisavinami, tai prilyginama vagystei, todėl paprastai būna vykdomas tyrimas. Didžioji dalis bankomatų turi vaizdo fiksavimo įrangą, pagal operacijos laiką galima atsekti, kas tuo metu buvo šalia bankomato“, – pabrėžia S. Abraškevičius.

– Kaip elgtis, radus bankomate paliktus pinigus?

– Mes savo klientams patariame neimti bankomate rastų banknotų dėl paprastos priežasties – visi šalyje veikiantys bankomatai turi automatinę pinigų įtraukimo funkciją: per 15 sekundžių pinigai grįžta į bankomatą ir taip daug paprasčiau rasti tikrąjį pinigų savininką. Tačiau daugelis žmonių iš netikėtumo paima tuos pinigus ir tada galvoja, ką daryti toliau. Tokiu atveju paprasčiausias būdas – pristatyti pinigus į artimiausią banko padalinį.

– Ar daug sąžiningų žmonių, kurie pinigus atneša į banką, o ne įsideda į savo kišenę?

– Didžioji dalis žmonių, paėmę pinigus, ieško savininko. Paprasčiausias būdas jį rasti – kreiptis į banką. Žmonės iš tiesų yra geranoriški ir sąžiningi. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai pinigai nebegrįžta nei į banką, nei pristatomi savininkui. Tai jau prilyginama vagystei.

– Esu pastebėjęs, kad žmonės dažniau sutrinka, kai naudojasi kito banko bankomatu. Turbūt geriau naudotis, ypač skubant, tuo bankomatu, prie kurio žmogus pripratęs?

– Taip. Vienas aspektas, kad, jei naudojatės kito banko bankomatu, gali būti skirtinga pinigų išdavimo ir kortelės grąžinimo seka. Tai gali sutrikdyti. Antra, dažniausiai pinigus pasiimti pamiršta žmonės, kurie skuba ar vienu metu daro kelis dalykus (kalba telefonu, bendrauja su kažkuo šalia). Tada dėmesys nesutelktas į pinigus ir, pasiėmęs tik kortelę, žmogus paprasčiausiai nueina.

– Ką reikėtų daryti bankomate radus mokėjimo kortelę? Ar bankomatas ją taip pat ją įtraukia atgal? Ar kortelę reikėtų paimti ir nunešti į artimiausią parduotuvę, banką?

– Banko mokėjimo korteles rekomenduojame pristatyti į banko padalinį. Kadangi ant jų yra parašyta kliento pavardė, savininką tikrai paprasta rasti. [...] O jei kortelę pamirštate patys, pirmiausia reikia skambinti į banką ir pranešti, kad ją praradote.

– Ar bankomatuose yra vaizdo stebėjimo įranga ir policija gali atsekti, kas pasiėmė pinigus, bei taikyti atsakomybę?

– Taip. Jei pinigai pasisavinami, tai prilyginama vagystei, todėl paprastai būna vykdomas tyrimas. Didžioji dalis bankomatų turi vaizdo fiksavimo įrangą, pagal operacijos laiką galima atsekti, kas tuo metu buvo šalia bankomato. Net jei nesąžiningai pasielgęs žmogus bankomate neatliko jokios operacijos ir nefigūruoja kaip pinigų išgrynintojas, vaizdo medžiaga vis tiek parodys, kad jis buvo šalia. O tai yra vagystė.