Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip išlikti darbo rinkoje

Verslo portalas businessweek.com pateikia patarimų, kurie gali padėti išlikti dabartinėje darbo vietoje, o ištikus nesėkmei – lengviau susirasti naują.

Kaip išlikti darbe?

Būkite darbo vietoje. Dabar netinkamas laikas spontaniškoms atostogoms ar dirbti mobiliai, jeigu dėl to nesitarėte anksčiau. Jeigu dirbate namie ar daug keliaujate, pats laikas dažniau užsukti į biurą.

Padėkite vadovui. Jūsų vadovas irgi patiria spaudimą. Pats metas užsitarnauti patikimo patarėjo bei sukalbamo darbuotojo vardą ir nesipešti su vadovu dėl smulkmenų.

Mažinkite išlaidas. Jeigu negalite apsieiti be klientams skirto renginio ar verslo pietų, darykite tai taupiai.

Imkitės svarbių užduočių. Kalbėkitės su kitais apie savo projektus ir kaip juos sekasi įgyvendinti. Jeigu kas nors nesiseka, galbūt metas tai mesti ir užsiimti produktyvesne veikla? Nemanykite, kad galite tyliai ramiai gyventi, jeigu jums paskirta ilgalaikė užduotis.

Būkite lankstus. Jei įmonei staiga prireikia visų galų meistro, turėtumėte pasisiūlyti. Gebėjimas lengvai prisitaikyti prie naujų pareigų, funkcijų ar užduoties itin praverčia, kai juodasis atleidžiamų darbuotojų sąrašas nuolat keičiamas, atnaujinamas.

Vertinkite realiai. Žinoma, jūs nusipelnėte didesnės algos. Tačiau dabar netinkamas laikas jos prašyti, kaip ir su vadovu kalbėti apie penkerių metų karjeros planus.

Kaip pasirengti darbo paieškoms?

Rekomendacijos. Išsaugoti darbo vietą gali ir nepavykti, todėl verta dar prieš tai pasirūpinti rekomendacijomis. Dėl dviejų ar trijų rekomendacijų susitarkite iš anksto.

Būkite žinomas. Jeigu dar nesate užsiregistravęs jokiame profesiniame tinkle, padarykite tai dabar ir užmegzkite ryšius su draugais, kolegomis. Kuo daugiau kontaktų turėsite, tuo didesnė tikimybė sulaukti tinkamo pasiūlymo.

Tinkamas e. pašto adresas. Jeigu rengiatės ateityje ieškoti darbo, susikurkite suaugusiam žmogui pritinkantį e. pašto adresą (pavyzdžiui, [email protected] puikiai tinka, o [email protected] – nelabai). Nemažai žmonių pamiršta, kad e. pašto adresas dažnai yra pirmas dalykas, kuris juos pristato potencialiam darbdaviui.

Nepamirškite svarbios informacijos. Dažnai, kad yra atleidžiami, darbuotojai sužino netikėtai, skubiai susirenka asmeninius daiktus ir pamiršta dirbant užmegztas pažintis bei žmonių asmeninę informaciją, skirtą susisiekti. Iš anksto nusikopijuokite kolegų duomenų sąrašą.

Atnaujinkite gyvenimo aprašymą. Jeigu jūsų gyvenimo aprašymas iki šiol buvo nugrūstas į tolimiausią kompiuterio disko kampą, metas jį iš ten ištraukti ir atnaujinti.

Domėkitės rinka. Domėkitės, ar darbdaviams reikia tokių savybių, kokiomis išsiskiriate. Jeigu pamatysite, kad jūsų įgūdžiai šiuo metu nepaklausūs, galėsite bent truputį gyvenimo aprašymą ir motyvacinį laišką pakreipti darbdavių norima linkme.

Apkarpykite išlaidas. Pasirenkite kito darbo paieškoms finansiškai. Jos gali trukti kelis mėnesius ar ilgiau, o bedarbio pašalpa veikiausiai nepadengs visų išlaidų. Tad verta pradėti taupyti jau dabar ir atsidėti šiek tiek pinigų juodai dienai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų