Pereiti į pagrindinį turinį

Ko laukiama iš naujo popiežiaus?

2013-03-16 20:00
Ko laukiama iš naujo           popiežiaus?
Ko laukiama iš naujo popiežiaus? / Tomo Raginos nuotr.

Išrinkus naująjį popiežių visame pasaulyje žmonės išsako savo lūkesčius, viltis, dalijasi pirmaisiais įspūdžiais iš jo pasakytos kalbos Šv.Petro bazilikos balkone. Pasidomėjome, ko tikisi ir laukia iš pontifiko Pranciškaus žinomi lietuviai.

Aldona Ruseckaitė

Maironio literatūros muziejaus direktorė

Labai susidomėjusi sekiau, koks bus naujasis popiežius, kaip jis atrodys. Jis yra labai charizmatiškas, šiltas. Atkreiptinas dėmesys į jo vardo pasirinkimą. Daug domėjausi Pranciškumi Asyžiečiumi, kuris išsiskyrė rūpinimusi vargšams.

Tikiuosi, kad dabartinis Pranciškus atsigręš ir į jaunimą, ieškos su juo glaudesnio ryšio. Šiuo metu katastrofiškai mažėja norinčiųjų studijuoti seminarijoje. Jau dabar regionuose trūksta klebonų, jiems tenka aptarnauti ne vieną parapiją, o tai trukdo artimiau bendrauti su tikinčiaisiais. Katalikų Bažnyčiai būtina keistis ir labiau taikytis prie naujojo laiko, būti lankstesnei. Tik tada bus išsaugotas tikėjimas.

Evaldas Vitulskis

Kauno arkikatedros bazilikos klebonas

Kiekvienas katalikas tikisi, kad popiežius būtų priimtinas, paprastas, tikras autoritetas mums visiems. Juk jis turi būti maldos, tikėjimo pavyzdys, lyderis. Popiežius atstovauja katalikų bendruomenei, bendrauja su kitų tikėjimų, konfesijų atstovais. Manau, naujasis pontifikas yra paprastas ir atsidavęs maldai žmogus. Matysime, kokie bus jo darbai, žodžiai užėmus popiežiaus sostą.

Bažnyčia visada stengiasi eiti koja kojon su laiku. Be abejo, pagrindinės doktrinos išlieka, bet reikia priimti ir naujus iššūkius. Visais amžiais Bažnyčia sugebėjo prisitaikyti prie pokyčių. Nemanau, kad reikėtų pasiduoti spaudimui naudoti bažnyčioje šou elementus, kaip tai populiaru kai kuriose protestantiškose konfesijose. Katalikų Bažnyčia turi išsaugoti pagrindines nuostatas, fundamentalias vertybes.

Kęstutis Ignatavičius

Kauno ceremonimeistras

Laukėme jo išrinkimo. Pirmas jo pasirodymas buvo mielas, nuoširdus. Dabar mūsų robotizuota, kompiuterizuota visuomenė nustumia į antrą planą moralines vertybes.

Taip pat norisi, kad Bažnyčia būtų atvira. Kiek teko pasidomėti, popiežius Pranciškus yra bendraujantis, paprastas. Jis gali užmegzti gerus ryšius ir su kitų religijų lyderiais.

Manau, šis popiežius vienys Bažnyčią, padės jai atsinaujinti. Jis yra pasakęs, kad be dvasinio atsinaujinimo Bažnyčia gali virsti gailiaširde nevyriausybine organizacija.

Viliuosi, kad šis popiežius aplankys ir mūsų šalį kaip Jonas Paulius II.

Audrys Karalius

Architektas

Man didelis autoritetas buvo Jonas Paulius II. Jis man buvo idealas, tobulas žmogus. Jis daug padėjo ir Lietuvai. Asmeniškai jaučiau jo artumą, ryšį, o ir dabar dažnai jį prisimenu. Galiu tik tikėtis, kad šis popiežius bent kiek prilygs Jonui Pauliui II.

Gintaras Vitkus

Jėzuitų draugijos Lietuvos ir Latvijos vadovas (provinciolas)

Kaip ir kiekvieną kataliką mane apėmė didelis džiaugsmas sužinojus, kad vėl turime popiežių. Ypač daug džiaugsmo suteikė žinia, kad Šventasis Tėvas yra jėzuitas. Taip pat pajutau dėkingumą, kad jis priėmė šią tarnystę sudėtingu pasaulyje metu. Jo pasirinktas Pranciškaus vardas leidžia tikėtis, kad jis dirbs Praciškaus Asyžiečio dvasia. Tai rodo tam tikrą popiežiaus veiklos kryptį – įsipareigojimą atnaujinti Bažnyčią ir solidarizuotis su paprastais žmonėmis, ir ypač su vargstančiaisiais. Manau, šis popiežius sieks didesnio teisingumo, mažesnio turtinio atotrūkio tarp socialinių grupių, turtingų ir skurstančių valstybių. Jėzuitai visada buvo pasirengę paklusti Šventajam Tėvui, eiti, kur reikia dialogo tarp Bažnyčios ir pasaulio, tikėjimo ir kultūros, mokslo ir religijos, kitų tikėjimų žmonėmis. Bažnyčia šiais laikais turi būti artima žmogui, padėti jam susivokti ieškant gyvenimo prasmės sudėtingame šiuolaikiniame pasaulyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų