Pereiti į pagrindinį turinį

Skambučių eros pabaiga?

2024-09-10 14:45 diena.lt inf.

Jei šiomis dienomis bandysite prisiskambinti jaunam žmogui, didelė tikimybė, kad kitame gale išgirsite tik neigiamą signalą. Jungtinėje Karalystėje atliktos apklausos duomenimis, net ketvirtadalis 18–34 metų asmenų niekada nekelia ragelio ir pašnekovui mieliau renkasi atsakyti SMS žinute. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su „Telia“ mobilaus ir fiksuoto ryšio vadove Egle Sonata Padagaite.

freepik.com nuotr.

– Manau, tai lemia ir tai, kad iš tikrųjų jaunimas yra didžiausi mobiliojo interneto vartotojai. Jie dažniau renkasi susirašinėti per skirtingas programėles, nes gali naudotis įvairiomis medijomis ir keistis įvairia informacija būtent internetiniais kanalais. Kai tuo tarpu vyresniems žmonėms tai yra mažiau aktualu ir jie yra tiesiog pripratę prie standartinio būdo, kas yra skambutis.

– Tie vyresnieji, kaip jūs sakote, kodėl jie mėgsta kalbėti telefonu, o ne bendrauti žinutėmis?

– Matyt, tai yra įpročio klausimas. Vyresnieji, kaip matome iš mūsų kitų studijų, kalbant apie tai, kaip žmonės dažniau linkę susisiekti su operatoriumi dėl įvairių paslaugų, taip pat dažniau renkasi telefoną ar kitus tradicinius kanalus, nes jiems taip yra paprasčiau, greičiau gauna informaciją. Tuo tarpu jaunesni žmonės dažniau patys ieško informacijos internete ir tik jos neradę kreipiasi kitais kanalais. Ir jie dažniausiai renkasi internetinius kanalus, tokius kaip savitarnos ar internetiniai aptarnavimo kanalai chatbot. Tai rodo, kad yra skirtingos žmonių kategorijos, naudojančios įvairius informacijos gavimo būdus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Grįžtant prie pokalbių telefonu, ar jų mažėja tarp draugų ir artimųjų? Ar jaunimas linkęs bendravimą žinutėmis perkelti ir į darbo erdvę?

– Atsakant į šį klausimą, neturime tikslios informacijos, tačiau pastebime, kad jaunimas darbo aplinkoje dažniau renkasi internetinius kanalus bendravimui, o vyresni žmonės nepabijo skambučio. Manau, kad tai gali būti susiję su tuo, kad jauni žmonės linkę labiau pasiruošti ir iš anksto surinkti informaciją. Susirašinėjimas suteikia daugiau laisvės atsakymo pateikimui. Kalbant apie artimųjų bendravimą, galime sakyti, kad skambučiai yra labai svarbūs ir norimi ir nemanau, kad ateityje tai pasikeis.

– Ar jaunimo nenorui bendrauti telefonu ir rinktis SMS žinutes turėjo įtakos bendravimas internete?

– Manau, kad tai padarė teigiamą įtaką, nes atsirado vis daugiau programėlių ir įvairių būdų bendrauti. Manau, kad vaizdo skambučiai pakeitė įprastus skambučius, nes žmonės gali matyti vienas kitą ir taip bendrauti artimiau. Nemanau, kad tai turi neigiamą poveikį žmonių emociniam intelektui, nes tai yra natūrali bendravimo evoliucija, kai žmonės prisitaiko prie naujų technologijų. Internetas, manau, atvėrė daugiau erdvės ir vartų bendravimui, o ne uždarė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų