Quantcast

Kontrabandininkų išmonė ir stebina, ir sukelia juoką

  • Teksto dydis:

Uždarius daugiau nei pusę pasienio punktų, kontrabandos tiekėjai dabar renkasi oro kelius. Druskininkų pasieniečiai perėmė iš Baltarusijos paleistus droną ir meteorologinį balioną su cigarečių siuntomis. Taip pat sulaikytas ir kontrabandinių cigarečių nešikas. Tokiu oro keliu iš Baltarusijos bandomas atskraidinti rūkalų kiekis šiemet sudaro trečdalį visos pasieniečių sulaikytos cigarečių kontrabandos. Apie kovą su oro kontrabandininkais LNK žurnalistas kalbėjosi su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovu Giedriumi Mišučiu.

– Šiemet tai jau neretas atvejis. Per pirmą pusmetį iki šios dienos užfiksuoti 29 kroviniai, kai tokiais balionais buvo gabenta. Tačiau palyginus su pastaruoju laikotarpiu, tai yra naujovė. Nes pernai buvo tik trys tokie atvejai, o anksčiau visai nepasitaikydavo.

– Bet tokių balionų paprastame prekybos centre tikriausiai nenusipirksi, o ir žinių, kaip jį naudoti, reikia tikriausiai daugiau. Tad ar kontrabandininkai tampa sumanesni, o galbūt jiems talkina kokie Baltarusijos meteorologai?

Čia tikrai reikia ypatingų žinių.

– Problemos nėra, parduodami jie nebrangiai internetinėse parduotuvėse. Bet tie meteorologiniai balionai yra tik viena dalis to kontrabandos kėlimo į orą. Be meteorologinių balionų labai smarkiai auga bandymai gabent dronais. Šiemet jau yra daugiau kaip 100 tokių atvejų, kai oru keliu iš Baltarusijos buvo siunčiami tokie kroviniai. Pernai per visus metus buvo virš 100. O tokius balionus valdyti reikia daug ypatingų žinių. Jie užpildomi helio arba vandenilio dujomis ir, aišku, tie žmonės, kurie juos Baltarusijoj kelia, turi numatyt ir vėjo kryptį. Galų gale, tas balionas skrenda ne taip, kaip tikrų meteorologų naudojamas, tie kroviniai yra po 750 cigarečių pakelių, tai yra nemažas svoris. Tai reikia apskaičiuoti to svorio įtaką baliono skrydžiui, nusileidimą. Tai čia tikrai reikia ypatingų žinių. Aišku, būna ir kuriozinių atvejų, kai kontrabandininkai juos paleidžia neapskaičiavę. Buvo atvejis, kai nusileido toks balionas tiesiai į Šalčininkų pasienio kontrolės punktą vos ne pareigūnų akivaizdoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Klausimas, kaip pastebėjus tokį balioną, jį nuleisti? Ar pasieniečiai turi kažkokių įrankių, gal gali net šauti į jį?

– Šauti į tokį balioną tikrai nesaugu ir nėra tokios būtinybės. Paprastai jie yra pasekami ir orientuojasi pasieniečiai, pasienio ruože nesudėtinga juos matyti. Kai gabenama dronais, yra antidroninė įranga. Ir sėkmingi nuleidimai pasitaiko kas antrą dieną, rečiau ar dažniau. Matyt, ateity reikės daugiau tokios įrangos, nes ta didėjanti oro kelio tendencija signalizuoja apie tai. Tie dalykai turbūt tik vystysis, antžeminis kelias kontrabandininkams praktiškai užsidarė. Didžioji dalis to, ką jie bandydavo per kontrolės punktus atvežti, kol nebuvo fizinio barjero, visa siena su Baltarusija nebuvo padengta pasieniečių stebėjimo kameromis, viso to nebėra. Aišku, jie taikosi prie naujų sąlygų, taikosi prie to ir pasieniečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Expert

Expert  portretas
Geriausia kova su kontrabanda,ir tiek nereikalaujanti lėšų bei žmogiškų resursų,tai kainų mažinimas .

Anonimas

Anonimas portretas
ATSIRAS KOMERCINIAI PILOTAI..O VAT PAŽIŪRĖSIM KAIP SU JAIS KOVOSIT...

bulbašų KGB

bulbašų KGB portretas
dirba.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių