Quantcast

Skatina gerų, bet nenaudojamų daiktų nemesti į konteinerius: kur juos palikti?

  • Teksto dydis:

Sąvartynas ar atliekų aikštelė – nebūtinai vieta išmesti. Nereikalingiems, bet dar naudotiniems daiktams Panevėžyje atidarytos keitimosi stotelės. Pavadinimas sąlyginis, nes daiktais nebūtina keistis. Svarbiausia – dar tinkamo daikto neišmesti, o duoti šansą būti reikalingam, praneša LNK.

„Ne kiekviena mama gali nupirkt dviratuką. Pasinaudojai, išaugai, atvežei – kitas pasinaudojo. Nereikia mėtyti“, – kalbėjo panevėžietė Inga.

Tokios daiktų keitimosi stotelės Panevėžyje yra dvi. Abi didelių gabaritų atliekų aikštelėse, kad atvežus stambias atliekas dėl smulkmenos nereikėtų specialiai važiuoti. Kol kas daugiausia – vaikiškų daiktų.

„Vaikų psichologija tokia yra, kad kitas daiktas yra naujas. Ir tėvai taip apgauna vaikus – pakeisdami daiktus“, – sakė atliekų priėmėjas Andrius.

Būna dienų, kai niekas nieko nenori ir niekas nieko geresnio neatveža.

„Bet būna dienų, kad ir po tris keturis atveža, keičia arba tiesiog palieka“, – teigė atliekų surinkėjas.

Be to, panevėžiečiai apie keitimosi stoteles dar mažai žino. Namas naudotiems daiktams atliekų aikštelėse panašus į sandėlį. Anksčiau darbuotojų pagailėti ir išgelbėti daiktai malonės būti paimtiems laukdavo atremti prie konteinerių.

„Dviratuko kokio tikrai neskubėdavo išmesti, atremdavo į konteinerį, tai kažkas pamatę pasiimdavo. Bet tai nebuvo tokia iniciatyva atiduoti daiktą, bet tiesiog galimybė“, – pasakojo Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro vadovas Gintautas Ulys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Į keitimosi stoteles keliauja santechnika, baldai, namų apyvokos, buities reikmenys, išskyrus drabužius, dėl elementarios higienos. Kol kas panevėžiečius visko nemesti į konteinerius moko ir skatina darbuotojai.

Vaikų psichologija tokia yra, kad kitas daiktas yra naujas. Ir tėvai taip apgauna vaikus – pakeisdami daiktus.

„Tai sakome, jeigu turite gerą nenaudojamą daiktą, nesulūžusį, tai prašome atnešti čia“, – ragino atliekų priėmėjas Jovydas.

Yra numatyta, ką daryti, jei keitimosi stotelėje daiktai užsistovėtų.

„Dar kažkur gal bandyti juos paruošti, nuvalyti ar dar kažkaip suteikti kažkokią išvaizdą“, – sakė G. Ulys.

Taip pat yra planas, jei daiktas nesudėtingai remontuotinas.

„Dar turime vieną nedidelį pastatą, skirtą daiktų atnaujinimui ir remontui. Jį turime pastatytą Panevėžio rajone“, – pridėjo G. Ulys.

Reikia pridurti, kad į atliekų aikštelę atvežti, bet į daiktų keitimosi stoteles pakliuvę daiktai registruojami, kažkam pasiėmus – išregistruojami.

Daiktų atiduotuvės ne pirmus metus veikia ir kituose Lietuvos miestuose. Vilniuje jos pavadintos stotele „DĖK'ui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mes rūbus nešam

mes rūbus nešam portretas
į Caritas labdarą. Aišku juos išskalbiam, sutvarkom, susiuvam jei kur prairę.

Tokia

Tokia  portretas
grazi savireklama,o nei adresu tu aiksteliu,nei telefonu,nei darbo laiko. Be to,is kolegu girdejau,kad norint kazka atiduoti "nemokamai" i tas aiksteles - reikia tureti grynuju! Cia kaip su gyvunu prieglaudomis. Susimoki,kad priimtu,po to,kitas - kad pasiimtu.

.

. portretas
Nuvežiau į glaudėnų aikštelę dviratį. Priėmėjos paklausiau, kur galiu padėti, gal kam prireiks? Atsakymas - mesk į konteinerį, jei kažkur kitur atremsi, gausi baudą.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių