Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkų kirtis dėl tautinių mažumų – noras pasirodyti prieš kameras?

2013-07-08 08:05
Lenkų kirtis dėl tautinių mažumų – noras pasirodyti prieš kameras?
Lenkų kirtis dėl tautinių mažumų – noras pasirodyti prieš kameras? / LR prezidentūros nuotr.

Niekas neabejojo, kad po Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalbos Strasbūre pažirs kritikos Lietuvai strėlės. Tačiau, Lietuvos atstovų Europos Parlamente (EP) teigimu, lenkų kirtis dėl tautinių mažumų diskriminavimo buvo tiesiog noras pasirodyti prieš kameras, nes įprastai lietuviai pasitinkami šypsenomis.

Audra stiklinėje

„Lenkų kapai yra nuniokoti. Manau, kad Lietuva, ketinanti išleisti 62 mln. eurų pirmininkavimui, galėtų išleisti bent 1 mln. eurų lenkų kapams atnaujinti. Tai reikštų simbolinę grąžą Europos standartams ir darytų veiksmus įtikimus“, – tokiais žodžiais praėjusį trečiadienį EP Strasbūre po Prezidentės D.Grybauskaitės kalbos ES pirmininkauti pradedančią Lietuvą pasveikino lenkų atstovas Mirosławas Piotrowskis.

Jis negailėjo ir daugiau išraiškingų epitetų: tvirtino, kad „lenkų mažuma Lietuvoje diskriminuojama“, o Lietuvos valdžia „kovoja su lenkiška tapatybe“, – pavyzdžiui, lenkai negali vartoti savo kalbos vietos valdžios įstaigose.

Kiti parlamentarai taip pat kritikavo Lietuvos elgesį, pavyzdžiui, dėl seksualinių mažumų teisių užtikrinimo, tačiau būtent kolegos iš Lenkijos pasisakymas sukėlė tikrą audrą.

Pasakė ir pabėgo

Lietuvos europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė tvirtina, kad Lietuvos ir Lenkijos atstovų EP santykiai užkulisiuose nėra tokie įtempti, kaip gali pasirodyti tribūnose. Ji šį M.Piotrowskio žingsnį vertino kaip pigų pataikavimą rinkėjams. Juoba kad jis tuoj po savo kalbos išėjo iš salės ir nesuteikė galimybės išgirsti tolesnių argumentų, kai europarlamentaras Vytautas Landsbergis paprašė patikslinti, kokiais šaltiniais kolega grindžia savo argumentus.

„Yra procedūriniai dalykai – kiekvienas žmogus turi ribotą kalbėjimo laiką, o po pasisakymo galima kelti mėlyną kortelę ir klausti ko nors kalbėjusio žmogaus. Tačiau posėdžio pirmininkas V.Landsbergio iniciatyvos neužfiksavo, leido kalbėti kiek vėliau, bet M.Piotrowskis jau buvo palikęs salę“, – pasakojo R.Morkūnaitė.

Apsišaudymas – tik viešai

Ji tvirtino nesistebinti dėl pačios retorikos, tačiau nustebino, kad Lietuvą per jos prisistatymą EP užsipuolė būtent nuosaikiajam lenkų sparnui parlamente priklausantis M.Piotrowskis.

„Anksčiau jo šiuo klausimu pasisakant nesu girdėjusi, bet kiti parlamentarai, kurie paprastai šiuos klausimus eskaluodavo, tik tylėjo ir stebėjo“, – sakė R.Morkūnaitė.

Užkulisiuose esą diskutuojama apie lenkų mažumos problemas, ypač apie pavardžių rašybą, tačiau tokiais, anot jos, sakiniais niekada nesimėtoma.

„Pasakysiu atvirai – tai tėra lenkų politikų politinis žaidimas. Puikiai suprantu, kad jie turi elektoratą, kuriam stengiasi įtikti. Jie į akis malonūs, šypsosi, visada sutariame dėl energetikos, kitų dalykų. Tad ir čia jie kilnodami antakius leidžia suprasti, jog tai – tik žaidimas. Nors tai tikrai erzina visuomenę ir veda prie konfrontacijos“, – pripažino ji.

Kritika be argumentų – ne naujiena

Ji sakė nemananti, kad tai gali iš tiesų pakenkti Lietuvos įvaizdžiui, nes EP jau įprasta girdėti tokius ne visada argumentuotus apsišaudymus, ypač tarp valstybių kaimynių.

Europarlamentaras Leonidas Donskis taip pat tvirtino, kad kolegos M.Piotrowskio pastabos buvo visiškai ne laiku ir ne vietoje.

„Niekas tokių dalykų nedaro, kai draugiška šalis kaimynė pradeda pirmininkauti ir prisistato EP. Mes sau neleidome laidyti jokių replikų, kai Lenkija pradėjo pirmininkauti ES. Manau, tai buvo netaktiškas ir primityvus žingsnis. Dviejų valstybių santykių problemas kelti į europinį lygmenį ir paversti jas inauguracinės dienos dėmesio centru gali tik žmogus, kuris arba nelinki gero kitai valstybei, arba yra praradęs situacijos jausmą“, – dėstė L.Donskis.

Jis pripažino, jog noras įtikti rinkėjams egzistuoja, tačiau didžiajai daliai EP atstovų suprantama, kad jie turi ir etinių įsipareigojimų, ne tik norą patikti veikėjams.

„Be abejo, būta atvejų, kai vienos šalys kitoms reiškė nekorektiškų pastabų, pavyzdžiui, vengrai slovakams ir panašiai. Bet tai, ką pasakė M.Piotrowskis, jokiu būdu neatspindi visos lenkų delegacijos nuostatų“, – priminė pašnekovas.

Kiti lenkų atstovai, jo žodžiais, tarp abiejų šalių kylančias problemas trečiadienį aptarė itin diplomatiškai ir elegantiškai. Esą prieš kelerius metus net buvęs EP pirmininkas Jierzy Buzekas, daugybė kitų garbingų lenkų europarlamentarų atvyko į L.Donskio organizuotą poeto Czesławo Miłoszo paminėjimą ir parodė didelį prielankumą bei šilumą Lietuvai. Tai rodo, kad bent jau EP nėra jokio rimto nusistatymo prieš Lietuvą.

„Lietuva tokią dieną tikrai turi teisę girdėti kitus žodžius, ne įžeidinėjimus. O M.Piotrowskis, išėjęs iš salės, tiesiog leido suprasti, kad buvo pažadėjęs tą dalyką padaryti, greičiausiai – savo elektoratui“, – pripažino jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų