Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva priims Gvantanamo kalinius

2009-06-05 23:59
Pažadas: R.Palaitis tikina, kad Lietuva priims tik nepavojingus kalinius.
Pažadas: R.Palaitis tikina, kad Lietuva priims tik nepavojingus kalinius. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

ES ir Šengeno erdvės šalims susitarus dėl keitimosi informacija, kliūčių priimti sulaikytuosius iš JAV Gvantanamo sulaikymo centro nebeliko.

Tai vakar po ES ministrų susitikimo BNS sakė Lietuvos vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

"Šengeno šalys sutarė, kad pagal savo įstatymus ir sprendimus gali priimti, bet rekomenduojama priimti tik nepavojingus asmenis. Bus būtina keistis informacija", – telefonu iš Liuksemburgo BNS sakė R.Palaitis.

Anot vidaus reikalų ministro, Lietuvai apsisprendus priimti vieną ar kelis sulaikytuosius, jie turės pateikti prašymus Migracijos departamentui.

Lietuva su JAV pareigūnais konsultuojasi dėl dviejų sulaikytųjų priėmimo. Ketvirtadienį pranešta, kad ES iš viso gali priimti kelias dešimtis asmenų. Iki šiol daugiausia kliūčių priimti liūdnai pagarsėjusioje bazėje laikytus asmenis kilo dėl to, kad atvykę į bent vieną Šengeno erdvės valstybę, jie galės laisvai keliauti po visą erdvę.

"Rekomenduota priimti tik tuos sulaikytuosius, kurie yra nepavojingi – angliškai – "clear for release", ir sutarta keistis informacija tarp šalių tiek prieš priimant sprendimą dėl priėmimo į vieną ar kitą šalį, tiek vykstant integracijai, apie judėjimą ir visa kita", – sakė R.Palaitis.

Vidaus reikalų ministras pabrėžė, kad politinius aspektus dėl sulaikytųjų priėmimo netrukus dar turėtų aptarti ES užsienio reikalų ministrai.

Lietuva svarsto galimybę politinį prieglobstį suteikti dviem JAV Gvantanamo bazėje kalinamiems asmenims. Šie asmenys būtų perkelti tik gavus jų pačių sutikimą.

JAV Gvantanamo bazėje Kuboje kalinama apie pustrečio šimto asmenų, kurie buvo įtariami terorizmu. Daugumai jų kaltinimai iki šiol nebuvo pateikti. JAV tikisi, kad apie 60 valstybių galės priimti 245 kalinius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų