Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvai pakvipo milijardais

2009-03-21 09:00
Lietuvai pakvipo milijardais
Lietuvai pakvipo milijardais / Mindaugo Ažušilio nuotr. Viltis: A.Kubilius tikisi, kad su latviais pavyks susitarti.

Lietuva, Latvija ir Švedija galės įgyvendinti elektros jungties per Baltijos jūrą projektą, kuriam ES skiria 175 mln. eurų (600 mln. litų).

"Šis sprendimas džiugina ne tik dėl to, kad galėsime sparčiau nutiesti visiems Lietuvos elektros vartotojams svarbią jungtį su Švedija, bet ir dėl to, kad ES dar kartą parodė solidarumo pavyzdį", – sakė Lietuvos premjeras Andrius Kubilius.

Jis teigė esąs įsitikinęs, kad Lietuvai, Latvijai ir Švedijai pavyks sutarti dėl elektros tilto per Baltijos jūrą vietos.

Vakar Briuselyje susitikę Lietuvos ir Latvijos vyriausybių vadovai A.Kubilius ir Valdis Dombrovskis sutarė, jog reikia steigti bendrą Lietuvos, Latvijos ir Švedijos įmonę, kuri įgyvendintų elektros jungties iš Švedijos projektą. Pasak Vyriausybės pranešimo, V.Dombrovskis įvertino Lietuvos iniciatyvą į bendrą forumą pakviesti trijų Baltijos valstybių premjerus, energetikos ministrus ir regiono energetikos įmonių atstovus bei priėmė A.Kubiliaus kvietimą artimiausiu metu apsilankyti Lietuvoje.

Premjerai taip pat pakartojo įsipareigojimą kurti bendrą, vieningą ir laisvą Baltijos šalių elektros rinką.

Ketvirtadienį vėlai vakare pasibaigus pirmajai Europos Vadovų Tarybos sesijai, A.Kubilius džiaugėsi, kad susitarta dėl papildomų 5 mlrd. eurų, kurie bus skirti Europos energetikos infrastruktūros projektams.

Portalas euobserver.com rašo, kad susitarimą pavyko pasiekti tik sutikus su Vokietijos reikalavimu, jog finansavimas bus skiriamas tik tiems projektams, kurie bus parengti iki 2010 m. pabaigos. Jų neparengus, jie bus laikomi netinkamais gauti ES paramą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų