Pereiti į pagrindinį turinį

Maskvos patriarchatui pavaldūs stačiatikiai liko nepakviesti į G. Nausėdos inauguraciją

2024-07-12 18:18

Maskvos patriarchatui pavaldžios Lietuvos stačiatikių arkivyskupijai arkivyskupijos dvasininkai buvo nepakviesti į penktadienį vykusius prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos renginius, BNS patvirtino valstybės institucijų atstovai.

R. Riabovo / BNS nuotr.

Juose dalyvavo visų kitų tradicinių ir valstybės pripažintų religinių bendruomenių atstovai, įskaitant šiemet vasarį pripažintos Konstantinopolio patriarchatui pavaldžių stačiatikių Lietuvoje vadovus.

Tokiu sprendimu valstybės institucijos pareiškė protestą dėl Maskvos patriarchato požiūrio į Rusijos invaziją Ukrainoje.

„Į Seimo posėdį, skirto prezidento Gitano Nausėdos priesaikos priėmimo ceremonijai, buvo kviesti visų Lietuvos tradicinių ir valstybės pripažintų religinių bendruomenių ir bendrijų vadovai, išskyrus Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos Vilniaus ir Lietuvos metropolitą Inokentijų dėl visiems suprantamų priežasčių – dėl jo požiūrio į karą Ukrainoje“, – BNS sakė Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen sekretoriato vadovas Lukas Kornelijus Vaičiakas.

Prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis BNS taip pat patvirtino, kad Maskvos patriarchatui pavaldžių dvasininkų į inauguracijos renginius nutarta nekviesti, tačiau detaliau tokio sprendimo nekomentavo.

Stačiatikiai Lietuvoje yra laikomi viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių.

G. Nausėda penktadienį prisiekė antrajai kadencijai prezidento pareigose.