Pereiti į pagrindinį turinį

A. Matulas vėl blaivins tautą

2013-04-15 10:05
A. Matulas             vėl blaivins tautą
A. Matulas vėl blaivins tautą / "Shutterstock" nuotr.

Parlamentaras Antanas Matulas turi naujų idėjų, kaip griežtinti alkoholio kontrolę, ir tiki, kad šios kadencijos Seimas jo siūlymams pritars. Oponentai sako besitikintys, kad nugalės sveikas protas.

Tikisi V. Andriukaičio užtarimo

Konservatorius A. Matulas jau seniai garsėja savo kova su alkoholio pramone ir vartojimu. Kai kuriems jo siūlymams Seimas pritarė.

Pavyzdžiui, automobilių keleiviams uždrausta vartoti alkoholinius gėrimus. Tačiau įstatymas realiai neveikia, nes Administracinių teisės pažeidimų kodekse baudos už nusižengimą nenumatytos. Ne kartą bandęs taisyti savo sukurtą padėtį A. Matulas kovo pabaigoje vėl pateikė įstatymo projektą, kuriuo norima papildyti kodeksą ir už alkoholio vartojimą automobilių keleiviams skirti baudas nuo 100 iki 300 litų.

Taip pat parlamentaras siekia griežtinti sankcijas už alkoholio laikymą, gabenimą ir platinimą neturint tam leidimo. Jei Seimas pritars, baudos vietoj dabar galiojančių kelių šimtų litų taps tūkstantinės.

Pats A. Matulas neslepia, kad praskinti kelią šiems siūlymams bus nelengva, tačiau tikisi naujosios valdžios palaikymo.

„Matau didžiulę spragą, tai ir teikiu pasiūlymus. Vilties galbūt nedaug, bet naujos Vyriausybės programoje vienareikšmiškai pasakyta, kad bus kovojama už alkoholio vartojimo mažinimą, atsakomybės griežtinimą. Turiu vilties, kad sąjungininkas bus sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Galbūt jam pavyks įtikinti frakciją, kad tokios priemonės yra būtinos. <...> Tikiuosi, sveikas protas nugalės ir pataisoms bus pritarta“, – sakė A. Matulas.

Akcizo lėšos – specialiam fondui

Dar vienas A. Matulo siūlymas – 2 proc. didinti alkoholio akcizą. Taip per metus esą būtų surenkama 19 mln. litų, o šia suma būtų galima finansuoti visuomenės sveikatos fondą, kurį Seimo narys siūlo įkurti pagal kitų valstybių pavyzdį ir Nacionalinės sveikatos tarybos rekomendacijas.

Fondo lėšos esą būtų panaudojamos reklamai apie alkoholio žalą finansuoti, svaigiųjų gėrimų prevencijos programoms mokyklose kurti ir apskritai sveikai gyvensenai skatinti.

„Tokį fondą turi nemažai šalių. Atsižvelgiant į bendras kainų tendencijas, padidinus viso alkoholio kainą 2 proc. rinka nebūtų iškraipoma. Kiek girdėjau, ir alkoholio gamintojai tam neprieštarauja. <...> Vieneto kaina padidėtų keliais centais, bet tie surenkami 19 mln. litų būtų didžiulė paspirtis. Nes dabar skatiname, raginame sveiką gyvenseną, bet kišenėje neturime nė lito. Arba skelbiame Sveikatingumo metus Lietuvos mastu turėdami 200 tūkst. litų, tai pasijuokimas iš pačios idėjos“, – tvirtino A. Matulas.

Seimo nario teigimu, idėją būtų galima įgyvendinti bent nuo 2015 m., kai, tikėtina, Lietuva jau bus įsivedusi eurą, – tada Vyriausybė esą nebesibaimins infliacijos grėsmės ir akcizą didinti galės. Be to, ateityje 2 proc. būtų galima didinti ir tabako gaminių akcizą. A. Matulas tikina, kad tada kasmet į fondą įplauktų 50 mln. litų.

„Dabar kiekvienoje savivaldybėje įkurti Visuomenės sveikatos biurai, kurie atsakingi už sveikos gyvensenos skatinimą, ligų prevenciją. Jiems visiems bendrai skiriama 10 mln. litų. Tad ir tie 19 mln. litų būtų įspūdinga suma“, – skaičiavo Seimo narys ir pridūrė, kad skaitydamas paskaitas mokyklose pastebi, jog švietimo alkoholio prevencijos klausimais vis dar per mažai. Esą daug paauglių net nežino, kad iki 18 metų vartoti ar turėti su savimi alkoholio – uždrausta.

Paskatins šešėlinę rinką

Tačiau A. Matulo oponentai jo užmačias daužo į šipulius. Liberalas Remigijus Šimašius sako, kad konservatoriaus siūlomas kovos su alkoholizmu būdas – primityvus, nes norima kovoti ne su problemos priežastimi, o su padariniu.

„Pono Matulo pasiūlymai vis pilasi ir pilasi kaip iš gausybės rago. Atrodo, kad niekada nebus sustota, o norėtųsi tikėtis, kad jie nebus realizuoti. Idėja paprasta: dėl visų su alkoholiu susijusių bėdų neva kaltas ne žmogus, kuris vartoja alkoholį, o cheminė formulė, kuri yra tame alkoholyje. Man atrodo, pirmas dalykas yra pasiekti, kad žmonės elgtųsi atsakingai, o ne pašalinti tuos pagundų šaltinius, kurie kai kuriuos žmones paskatina elgtis neatsakingai“, – savo poziciją dėstė R. Šimašius.

Seimo narys naiviu vadina A. Matulo planą alkoholio žalą mažinti draudimais, o visuomenę šviesti esą reikėtų plačiau nei vien paskaitomis. Alkoholio akcizo didinimas, R. Šimašiaus teigimu, tik padidintų šešėlinę ekonomiką.

„Tie žmonės, kurie pasirinkę tokį gyvenimo kelią ir nenori iš jo išeiti, randa būdų prisigerti. Ir nebūtinai iš parduotuvės pirktu alkoholiu. Kuo didesnės “žirklės„ tarp nelegalaus alkoholio ir legalaus, – o tos “žirklės„ bus tik padidintos, – tuo labiau žmonės bus linkę pasukti šituo keliu. O ten bėdų gerokai daugiau, tarp jų – ir mokesčių vengimas“, – sakė R. Šimašius.

Siūlymas – nelogiškas?

R. Šimašiui pritarė ir Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos direktorius Romas Apulskis. Jo teigimu, akcizo didinimas vienareikšmiškai kilstelėtų nelegalaus alkoholio pardavimą.

„Matematiškai gal ir teisingai išeina, bet realiam gyvenime – nelabai. Kadangi alkoholio rinkoje labai didelė šešėlinė rinka, naujausiais duomenimis – 36 proc., padidinus akcizą realiai jo surinkimas nedidėja. Jis paprastai netgi sumažėja. Todėl didinti akcizą tam, kad būtų pinigų fondui, nelogiška, nes pajamų biudžetas gaus mažiau. Be to, šešėlinės rinkos pasiūla apima beveik visą Lietuvą, norintys įsigyti nelegalios produkcijos gali tai padaryti“, – aiškino R. Apulskis.

Direktorius primena, kad tiek ankstesnioji, tiek dabartinė Vyriausybė ir ekonomistai akcentavo kovos su ekonominiu šešėliu būtinybę, o akcizo didinimas būtų priešingas veiksmas.

„Esam atlikę tokius primityvius skaičiavimus – kiek žmonės uždirba ir kokios yra kainos Lietuvoje bei ES. Tad akcizinės prekės Lietuvoje yra antros pagal įperkamumo sunkumą. Jeigu paimtume visą krepšelį – degalus, cigaretes, alkoholį, Lietuvoje šios prekės santykinai brangiausios. Brangiau yra tik Bulgarijoje, kurioje žmonės dar mažiau uždirba. O akcizai Lietuvoje – gana dideli. Taigi, tas didinimas nepasvertas, mano nuomone. Padidės tiktai šešėlinė rinka ir nei tas fondas gaus pajamų, nei žmonėms bus geriau, nes visi pirks daugiau visokių surogatų“, – sakė R. Apulskis.

R. Apulskio teigimu, Lietuvoje klesti tiek nelegali prekyba alkoholiu, tiek ir jo kontrabanda, todėl nesumažinus šių negerovių neverta tikėtis, kad situacija pagerės.

„Reikia gaudyti šituos dalykus, nes žmonės geria, gali nusipirkti naktį, dieną, tos produkcijos kas nori, tas randa. Akcizo didinimas tokioje situacijoje yra tiktai kažkokios kovos imitacija“, – pridūrė R. Apulskis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų