Pereiti į pagrindinį turinį

Mokslo metų pradžia aukštosiose mokyklose: kiek išleisti žada pirmakursiai ir jų tėvai?

2024-09-02 12:11

Didieji miestai prisipildė jaunimo – grįžo arba naujai atvyko studentai. Daugiausia iššūkių – pirmakursiams. Reikia spėti surasti, kur gyventi ir įsikurti, o nuomos kainos šoktelėjo – stresas ir tėvams.

Pasisako ir sveikatos specialistai, kalbama apie dabartinių pirmakursių padidėjusį jautrumą ir nerimą, dalis prieš pat rugsėjo pirmąją jau spėjo apsilankyti pas psichologus.

„Ir laukiu, ir bijau“, – teigė Sintija iš Panevėžio.

„Truputį keista, pasiilgsiu namų. Iš mažesnio miesto atvažiavau, teks priprasti“, – šnekėjo Fausta iš Kėdainių.

Saulėtekyje, studentų miestelyje, naujakuriai su maišais ir dėžėmis daiktų, taip pat ir pirmosios reakcijos pamačius kambarius.

„Na, teks pasiremontuoti, bet svarbiausia, kad gavau bendrabutį“, – teigė pašnekovė.

Daugeliui pirmakursių – rugsėjo pirmoji tai ir savarankiško gyvenimo pradžia.

„Daugiau streso nei dukrai. Vieną palieki, viską apgalvoti reikia“, – kalbėjo vienas iš tėvų.

„Manau, greitai jaudulys praeis“, – sakė kitas pašnekovas.

Būna, kad jaudulys nepraeina. Anot sveikatos specialistų, pirmakursiai kaip ir pirmokai dažnai nerimauja dėl laukiančios nežinomybės, naujos aplinkos, dėstytojų, studijų tvarkaraščių ir bendrakursių, o kur dar lūkesčiai – tiek asmeniniai, tiek tėvų ar giminių.

„Net neabejoju, kad atvažiuoja šiek tiek prigąsdinti vyresnių brolių, sesių, šeimos narių, kad čia bus rimta“, – nurodė VMKL pirminės psichikos sveikatos priežiūros centro psichologė Silvija Petkevičiūtė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Psichologė pasakojo, kad prieš rugsėjį sulaukė padidėjusio jaunuolių srauto. Stresas kai kam tampa nepakeliamas – iki panikos atakų, drebulio, vėmimo, nemigos.

„Tikrai kreipiasi, tėvai rekomenduoja apsilankyti“, – pabrėžė S. Petkevičiūtė.

Anot psichologų, dabartiniai studentai pakliūva į visuomenę, kur akcentuojama sėkmė, pasiekimai ir socialinis pripažinimas, tai gali sukelti nuolatinį spaudimą, o dėl jo studentai gali jaustis neadekvatūs ir nesaugūs.

„Dėl padidinto jautrumo reikia atsižvelgti ir kas vyksta pasaulyje. Per COVID-19 atsirado didesnis nerimas pas jaunimą, kai reikėjo izoliuotis“, – tikino VMKL pirminės psichikos sveikatos priežiūros centro psichologė.

Kur dar finansai – nuoma, maistas, kiek kainuos pati pradžia. Ekonomistai pateikia savo apskaičiavimus.

200–300 eurų, nevertinant nuomos kainos, studentui turėtų užtekti.

„Kur ir kaip gyvens, kiek toli bus nuo tėvų namų, kaip dažnai grįš, gali svyruoti nuo 300 iki 1,5 tūkst. eurų“, – sakė SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė.

Kiek išleisti žada patys pirmakursiai ir jų tėvai?

„Rugsėjį Vilniuje labai šoko butų nuomos kainos. Arčiau norint, žiūrėjome, kad ir 600 Eur, siaubingos kainos“, – pasakojo pašnekovas.

„200–300 eurų, nevertinant nuomos kainos, studentui turėtų užtekti“, – tikino SEB banko asmeninių finansų ekspertė.

Studentus jau galima sutikti universitete, kur vyksta įvadinės savaitės, kad pirmakursiai jaustųsi užtikrinčiau.

„Labai faina, jauduliukas, nauja aplinka“, – pasakojo pašnekovas.

„Mūsų studijos vyksta anglų kalba. Kas turi baimių ar jaučiasi stringantys toje srityje, tai turi galimybę su mūsų lektoriais pasitobulinti tą vadinamą business english“, – nurodė ISM universiteto studentų priėmimo vadovė Aistė Karoblė.

ISM džiaugiasi padidėjusiu studentų skaičiumi. Sako, kad šiemet pirmakursiai akademiškai stipresni, kilo vidutinis konkursinis balas.

„Nesvarbu, kokiais balais įstojo, kokį antspaudą turėjo mokykloje, jie gali viską pradėti nuo pradžių“, – aiškino „Vilnius Tech“ studijų prorektorė Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

„Vilnius Tech“ šiemet taip pat daugiau studentų.

„8 proc. padidinome priėmimą. Didėja susidomėjimas inžinerija, nepelnytai pamirštos lieka matematikos krypties studijų programos“, – pasakojo Ž. Sederevičiūtė-Pačiauskienė.

Didėja susidomėjimas inžinerija, nepelnytai pamirštos lieka matematikos krypties studijų programos.

„Truputį nervinuosi“, – sakė pašnekovė.

Anika atvyko iš Indijos sostinės Delio. Lietuvą rinkosi dėl mažiau perpildytų miestų, gamtos, kainų ir kokybės santykio.

„Kai pasikalbu su draugais ar giminėmis, kurie gyvena į Vokietijoje ar Olandijoje, jie neišsiverčia be 1 tūkst. Eur net būdami studentais, brangu“, – pasakojo pašnekovė.

Anika rado butą išsinuomoti, o šiemet bendrabučių kainos, pavyzdžiui, „Vilnius Tech“ universitete skiriasi, o ir gauna ne visi norintys.

„Kainos svyruoja nuo 80 iki 250 Eur, tai čia vienviečiai suremontuoti. Deja, vietų skaičius ribotas, visų negalime apgyvendinti“, – kalbėjo „Vilnius Tech“ kancleris Vaidotas Trinkūnas.

Kancleris rodė pavyzdinį kambarį, tačiau socialiniuose tinkluose dalinamasi ne tokiais estetiškais vaizdais – vienas bendrabutis remonto dar laukia, kiti kambarius žada tvarkytis patys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų