Pereiti į pagrindinį turinį

Nauja valdančioji koalicija tebeskęsta migloje

2012-11-13 05:00
Nauja valdančioji koalicija tebeskęsta migloje
Nauja valdančioji koalicija tebeskęsta migloje / Gedimino Bartuškos nuotr.

Rinkimai laimėti, stabili dauguma suburta, bet toliau – nė iš vietos, nes galutinio žodžio Prezidentė Dalia Grybauskaitė vakar taip ir neištarė. Tad politikai dabar gali tik laukti.

Nieko naujo nepasakė

Sprendimas dėl buriamos valdančiosios koalicijos likimo – po Konstitucinio Teismo (KT) išvados. Taip praėjusią savaitę pareiškusi Prezidentė šio savo pažado vis dar neištesėjo.

Politikai vakar nuo pat ryto laukė D.Grybauskaitės žodžio: gal vėl pasikvies kandidatą į premjerus Algirdą Butkevičių; gal pagaliau paskelbs, kada šaukiamas naujasis Seimas? Tačiau neįvyko nieko.

D.Grybauskaitė tik paskelbė trumputį pareiškimą, kuriuo pamėtė akmenukų Darbo partijos (DP) pusėn, tačiau nieko aiškaus taip ir nepasakė. Šiame pareiškime, be kita ko, sakoma: „KT išvada dar labiau sustiprina ir įtarimus dėl valstybės valdyme siekiančios dalyvauti DP skaidrumo.“

„Kodėl sustiprina įtarimus? Kaip tik DP dabar, po KT sprendimo, šiek tiek išteisinta. Sustiprina kai kurie nariai, dėl kurių dar nesibaigė ikiteisminis procesas, tyrimas. Kai baigsis pasisakymai, bus sprendimai. Tada mes žiūrėsime, ką daryti“, – Prezidentei išsyk atšovė DP lyderis Viktoras Uspaskichas.

A.Butkevičius santūrus

Kiti politikai į šį Prezidentės pareiškimą reagavo santūriai. Koaliciją buriančių socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius tik pakartojo, kad trijulė nei po KT sprendimo, nei po D.Grybauskaitės pareiškimo atgal tikrai nesitrauks.

„Yra pasirašyta koalicinė sutartis ir yra mūsų partijos priimtas sprendimas, ir mes jo kol kas nesiruošiame keisti. Visą laiką laikausi to požiūrio, kad tie asmenys, kurie yra kalti, turi būti nubausti“, – teigė A.Butkevičius.

Premjero kėdę besimatuojantis ir su Prezidente nenorintis pyktis politikas D.Grybauskaitės pastabas įvertino teigiamai. „Prezidentės pareiškimą vertinu teigiamai, ir aišku, nesiruošiu jo toliau komentuoti. Jame nekalbama apie jokias koalicijas, tik įvertintas KT priimtas sprendimas“, – tvirtino A.Butkevičius.

Kas bus toliau? Sušauktas naujojo Seimo posėdis, susirinks naujasis Seimas, o Prezidentė pateiks premjero kandidatūrą. Tuo A.Butkevičius vakar neabejojo. Tačiau jo lig šiol demonstruota drąsa ir atkaklumas jau blėsta. Tikisi ar ne jis būti premjeru? „Nieko aš kol kas nesitikiu, kol kas apie tai negalvoju, palaukime, kol įvyks pirmasis Seimo posėdis“, – atsargiai kalbėjo A.Butkevičius.

Lenkų klausimas

Beje, kol kas neaišku, ar prie buriamos valdančiosios daugumos prisidės Valdemaro Tomaševskio Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA). Jos apetitas – nemažas. Lenkai nori bent dviejų ministrų portfelių.

„Aš už tai, kad LLRA koalicijoje būtų. Kalbėjau su derybininkų grupe, kuri paskirta DP. Mūsų sąlyga, kad tą vieną ministeriją atiduosime. O dėl kitos ministerijos, jei bus kalbama dėl dviejų, turėtų kalbėti su socialdemokratais“, – pareiškė V.Uspaskichas.

Kokios tai gali būti ministerijos – neaišku. Šią savaitę trijų koalicijų partijų lyderiai turėtų susitikti su LLRA vadovybe.

Nueinančiam Seimui teks pasidarbuoti


Artimiausi politikų darbai – ne tik būsimosios koalicijos dėlionės. Šiomis dienomis jie turės apsispręsti dėl savaitgalį paskelbtos KT išvados. Nė neabejojama, kad dėl to Seime taip pat bus laužomos ietys.

Parlamentas svarstys, ar Biržų-Kupiškio apygardos, kur laimėjo socialdemokratas, rinkimų rezultatus pripažinti negaliojančiais.

Tačiau svarbiausias klausimas – koks bus DP kandidatų į Seimą sąrašas.

Būtent parlamentas jį turės patvirtinti be tų KT išvadoje išvardytų veikėjų, kurie esą neteisėtai gavo balsų ir pakilo į sąrašo viršų. Galiausiai Seimui teks apspręsti ir dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos likimo. Tačiau šiandien šiuos nutarimų projektus planuojama tik pateikti. Galutiniai sprendimai bus priimami rytoj.

Primename, kad Seimo rinkimų įstatymas per 2012 m. Seimo rinkimus buvo pažeistas. Tokią išvadą šeštadienį paskelbė KT. Šio Teismo išvadoje teigiama, jog įstatymo pažeidimai padaryti daugiamandatėje rinkimų apygardoje nustatant DP kandidatų Jolantos Gaudutienės, Živilės Pinskuvienės, Jono Pinskaus, Vytauto Griciaus ir Viečeslavo Zdanovičiaus vietas sąraše. Kaip nurodoma KT išvadoje, nustatant minėtų veikėjų vietą sąraše buvo padaryti šiurkštūs pažeidimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų