Pereiti į pagrindinį turinį

Ne mano kiemas, ne mano šiukšlės

2009-03-21 09:00

Paskui ekonominę krizę į Kauną sėlina ir švaros krizė. Ne vien dėl smėliuko pramaišiui su žiemos šiukšlėmis nuklojusio miesto gatves. Nutirpęs sniegas apnuogino ir šiukšlynus, atsiveriančius daugiabučių namų kiemuose, iš kurių nuo kovo 1-osios dingo kiemsargiai. Dingo, paisant Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutarimo, jog miesto savivaldybės tarybos sprendimas rinkti mokestį už daugiabučių namų teritorijų priežiūrą yra neteisėtas.

Žemė prie daugiabučių ir po jais priklauso valstybei, tačiau Lietuvos įstatymuose nenumatyta, kas turi pasirūpinti, kad valstybinės žemės sklypai būtų tvarkingi. Savivaldybė nenumatė ir neturi papildomų lėšų teritorijoms prie daugiabučių tvarkyti.

Teismas nekaltas – jį užsiimti ne vienus metus mokamais mokesčiais už daugiabučių kiemų priežiūrą paakino grupė aktyvių kauniečių su viena buvusia Seimo nare priešaky. Šie aktyvistai dėl susidariusios padėties taip pat nekalti – jie tik ieškojo teisybės. Tos teisybės link juos vedusi buvusi parlamentarė taip pat nekalta dėl nešvaros – ji tik rūpinosi savo rinkėjais, kurių balsų, tiesa, nepaisant visų pastangų, nepakako, kad aktyvioji daugiabučių gyventojų gynėja liktų Seime antrai kadencijai. Būtų likusi, gal bent jau galėtų paaiškinti kauniečiams, kur dingo kiemsargiai iš jų kiemų, nes šiandien atsakymo į šį klausimą miestiečiai ieško ten, kur jie išklausomi neverčiant laukti priėmimo valandų, – pas žurnalistus.

"Tiek metų mokėjome nerealiai didelius mokesčius, kiemsargiai gaudavo minimumą – kur nusėdo mūsų pinigai? Kas gi kaltas, kad mūsų Dainava baigia paskęsti šiukšlėse?" – anądien antrindama dešimtims kitų skaitytojų paklausė Aldona iš V.Krėvės prospekto. Kalčiausias, žinoma, sniegas, nes tirpsta apnuogindamas šiukšlynus. Juk miesto vadovai – taip pat nekalti: jie šiukšlina tik savo kiemuose ir kitur nenumeta nė šapelio.

Dar daugiau, savivaldybės valdininkai netgi spjauna į seną tautos išmintį ir draugiškai rūpinasi pupomis svetimame darže: derasi su "Kauno švara", kad tuštinti šiukšlių konteinerius šios darbuotojai patys juos ir išsistumtų. Miesto biudžete žadama paieškoti lėšų net nelegaliems šiukšlynams sutvarkyti, vasarą brūkštelėti per aukštą žolę. Tik va, skaudžiausiu klausimu, dėl nuolatinio teritorijų tvarkymo, siūlo miestiečiams genialią išeitį: rengti talkas ar samdyti tvarkytojus.

Tai, kad absoliuti dauguma Kauno daugiabučių yra it skruzdėlynai – neturi juridinio statuso, todėl samdydami kiemsargius tik pagausintų šešėlinės ekonomikos apimtis, savivaldybei nusispjauti. Kaip nusispjauti ir į tai, kad absoliučios daugumos miesto daugiabučių aplinka iki šiol neįteisinta detaliaisiais planais. Be jų kauniečiai negali ne tik suprasti, kur kieno šiukšlės, bet ir pasirūpinti automobilio stovėjimo aikštelėmis ar vaikų žaidimų salelėmis.

Gal išleis kokius nors naujus įstatymus, kurie leistų vėl rinkti teritorijos priežiūros mokestį? Šis retorinis vieno savivaldybės vadovų klausimas bene geriausiai atspindi požiūrį į daugiabučiuose gyvenančius kauniečius: akis bado tik Laisvės alėjoje besimėtančios šiukšlės, kitur – tesirūpina kas nors kitas. Gal Seimas?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų