Pereiti į pagrindinį turinį

Neringos gimtadienis taps rekordinis

2016-11-10 03:00

Netrukus 55-ojo gimtadienio sulauksianti Neringa pamažu pradeda gyventi šventinėmis nuotaikomis. Ilgiausias, žaliausias ir, ko gero, daugiausia saulėtų dienų turintis Lietuvos miestas gyventojams bei lankytojams pasiūlys įvairių pramogų – netgi tapti ilgiausio vėtrungės kaspino rekordo liudininkais.

Istorija mena šimtmečius

Jau kitą savaitę į Neringą suplūs poilsiautojai iš visos Lietuvos. Gimtadienio proga visą šventinį savaitgalį – lapkričio 18–20 dienomis – miesto gyventojams ir svečiams bus siūloma gausybė nemokamų renginių. Nuo koncertų ir parodų iki pažintinių iniciatyvių.

Šimtmečius Kuršių nerijoje gyvuojančios gyvenvietės: Nida, Juodkrantė, Preila ir Pervalka į vieną administracinį vienetą oficialiai sujungtos 1961-ųjų lapkričio 15-ąją. Būtent nuo šios dienos Neringos kurorto bendruomenė pradeda rašyti savitą istoriją, atiduodama pagarbą seniesiems krašto gyventojams kuršininkams.

Pirmųjų miesto vadovų rūpesčiai buvo labai žemiški: aprūpinti Neringą elektros energija, telefono ryšio linijomis, gyvenamaisiais būstais, rekonstruoti ar nutiesti kelius.

Per 55 metų Neringos gyvavimo istoriją buvo sukurta keliautojams iš viso pasaulio patraukli kurortinė infrastruktūra, o visai Kuršių nerijai suteiktas nacionalinio parko statusas. Vėliau pusiasalis net įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą kaip kultūrinio kraštovaizdžio objektas.

Šiandien Neringa yra ne vieną tarptautinį įvertinimą pelnęs kurortas ir, kaip skelbia šių metų šalies savivaldybių reitingas, – geriausia vieta gyventi. Tiesa, geriausia ne tik gyventi, bet ir kurti verslą. Neseniai „Citadele“ banko atliktas tyrimas atskleidė, jog Neringa užima pirmą vietą pagal verslo laisvės indeksą iš visų 60 Lietuvoje esančių savivaldybių.

Laukia atvykstančiųjų

Norintys pasidžiaugti Neringos pasiekimais ir užburiančio grožio gamta kviečiami dalyvauti jau rytoj prasidėsiančiuose miesto šventės renginiuose.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė pasakojo, kad šventinė programa – labai įvairi. Veiklos netrūks ir vaikams, ir suaugusiesiems.

Likus savaitei iki svarbiausių gimtadienio renginių Juodkrantėje vyks dailininko Romano Borisovo akvarelių parodos „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldas“ atidarymas, o Neringoje – šventinis vaikų koncertas ir Neringos jaunimo apdovanojimai. Po jų mažųjų lauks diskoteka.

Lapkričio 12 d. bendruomenę suburs žurnalistės nidiškės Astos Kuncaitytės-Jankauskienės knygų skirtukų ir aplankų parodos „Stiklo karoliukų burtai“ atidarymas bei koncertas, kurio metu pasirodys Juodkrantės meno kolektyvai ir svečiai. Lapkričio 16 d. neringiškiams bus pristatyta Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos inicijuota ir išleista knyga „Kuršių nerija kaip sąžinė“.

Sieks rekordo

Anot 55-ojo Neringos gimtadienio organizatorių Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ atstovų, šurmulio ir lankytojų gausos kurorte laukiama didįjį šventės savaitgalį.

Lapkričio 18–20 d. bus linksminamasi miesto svečių ir gyventojų koncertuose, po naktinę Neringą kvies klaidžioti kurorto įstaigas vienijanti iniciatyva „Kitokia Neringa“, vyks pusiasalio bendruomenes suburiantis renginys „Kuršių kiemas“ ir kitos geriausiai šį kraštą pristatančios iniciatyvos.

Negana to, šiemet gimtadienis bus minimas išskirtiniu rekordu – 55 metrų ilgio vėtrungės kaspinu.

Ketiname bendruomenei pristatyti ilgiausią vėtrungės kaspiną – kiek teko domėtis, iki šiol niekas to nėra daręs.

„Kadangi Neringa yra ilgiausias Lietuvos miestas, tai gimtadienio proga užsimojome pasiekti dar vieną rekordą. Ketiname bendruomenei pristatyti ilgiausią vėtrungės kaspiną – kiek teko domėtis, iki šiol niekas to nėra daręs. Taigi, lapkričio 19 d. nuo 11 val. "Kuršių kieme", kuris šiemet iš centrinės miesto dalies persikels į Naglių gatvę, ir bus siekiama minėto rekordo. Vėtrungę pagamino mūsų menininkas Marius Valančius“, – informavo E.Lubickaitė.

Dar vienas svarbesnių šventės akcentų – lapkričio 18 d. 20 val. organizuojamas netradicinis Neringos įstaigų ir bendruomenės prisistatymas „Kitokia Neringa“. Nustatytu maršrutu nuo 19 iki 22 val. visus norinčius jame dalyvauti nemokamai vežios specialus transportas.

„Įvairios įstaigos, organizacijos, kavinės, restoranai Neringos gyventojams bei svečiams yra paruošę ypatingas programas ir žada pristatyti savo veiklą kūrybiškai. Tie, kurie pavargs eiti pėstute, galės nemokamai pasinaudoti specialiai šia proga kursuosiančiu šventiniu "Neringos komunalininko" „NK veža“ transportu“, – akcentavo pašnekovė.

Kaip teigė organizatoriai, kone kiekviena kurorte veikianti įstaiga yra parengusi savitas, originalias programas ir žmonėms žada pasiūlyti turiningų užsiėmimų. Pavyzdžiui, Neringos meno mokykloje vyks šeimos nuotraukų darymas ir jaukus pasibuvimas prie arbatos, rašytojo Thomo Manno memorialiniame muziejuje bus degustuojama kava, Kuršių nerijos istorijos muziejus pakvies į vokiškų filmų peržiūrą, o Neringos V.Miliūno viešojoje bibliotekoje atgis Nidos televizija: dideliame ekrane bus rodomos archyvuose saugomos 1996 m. laidos.

Pirmajai Neringai – 85-eri

Lapkričio 19-ąją lankytojų laukia ne ką mažiau spalvingi renginiai. 10 val. Nidos oro uosto teritorijoje startuos atviras Baltijos šalių „Blokart“ vėjaračių čempionatas.

11–14 val. šurmuliuos ,,Kuršių kiemas“ – Naglių gatvėje savo veiklas pristatys Neringos bendruomenės nariai, vyks įvairios atrakcijos ir žaidimai, bus vaišinamasi skanėstais. Vidurdienį Nidos žvejo etnografinėje sodyboje bus skanaujama ant laužo keptų kuršiškų vofelių.

„Šiųmetė naujovė – „Kuršių kiemą“ perkėlėme į Naglių gatvę, kur jaukesnė aplinka ir didesnė užuovėja. Būtent čia visi šventės dalyviai bus kviečiami ragauti, šokti ir dainuoti. Apskritai kalbant, Neringos gyventojams tai, veikiausiai, viena svarbiausių švenčių, todėl norime suburti bendruomenę drauge leisti laiką“, – šypsojosi „Agilos“ direktorė.

17 val. miesto svečius sušildys 55-ojo Neringos gimtadienio teatralizuotas koncertas ,,Jūros dovanos“, jungsiantis kone visus Neringoje esančius meno kolektyvus, solistus ir svečius.

„Kurorto šūkis skelbia, kad Neringa – tai legenda, kuri mus įkvepia. Minėdami 55-ąją miesto sukaktį parodysime tai, ką turime geriausio, tai, kas įkvepia mus tęsiant mūsų pirmtakų pradėtus darbus. Pažadu, kad lapkričio 18–20 dienomis kiekvienas, užsukęs į Neringą, pasijus taip, lyg svečiuotųsi pas geriausius draugus“, – tvirtino Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Tiesa, į šventę meras pakvietė ir pirmąją žinomą šalies Neringą. Tai inžinierė architektė Neringa Dičiuvienė, kuriai šiuo metu – 85-eri. Kaip sakė pati pašnekovė, šio krašto gimtadienyje ji mielai apsilankys, jei tik leis sveikata.

Kartu su vyru – taip pat žinomu Lietuvos architektu sostinėje gyvenanti moteris didžiuojasi esanti Neringa ir šio vardo neiškeistų į jokį kitą.

Gintaro meistras nidiškis Algirdas Marčius:

– Esu šio krašto senbuvis – Nidoje gyvenu jau 46 metus. Kiekvienam neringiškiui linkiu pastebėti tik gerus dalykus, džiaugtis savo miesto grožiu bei gamta ir joje atrasti patį save. O visų svarbiausia – niekada neliūdėti, būti linksmam, džiaugtis gyvenimu ir savo laimę dovanoti kitiems. Ir aš pats čia jaučiuosi labai laimingas. Kur beeitum, ką bedarytum, visada išgyvensi, sulauksi pagalbos ir ištiestos pagalbos rankos.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser:

– Miesto žmonėms linkiu drąsių svajonių. Taip pat labiau džiaugtis tuo, kad jiems teko laimė gyventi būtent Kuršių nerijoje, ir nebijoti pasidalyti šia privilegija su atvykstančiaisiais. Aš asmeniškai tai priimu kaip didelę dovaną. Gyvenu čia beveik 30 metų ir drąsiai galiu teigti – nebūna nė dienos, kad nepagalvočiau, kaip man čia gera. Linkiu švęsti iš širdies.

Gydytojas, buvęs Neringos meras Antanas Vinkus:

– Brangūs Neringos žmonės, kiekvienas miesto gimtadienis yra to miesto nacionalinė šventė. Ta proga gerbiamam Neringos miesto merui Dariui Jasaičiui linkiu ypač daug stiprybės, meilės bei pasiaukojimo Neringos žmonėms ir dirbti jų gerovės labui. Miesto tarybai ir savivaldybės darbuotojams linkiu įsiklausyti į žmonių problemas, bėdas, žinoti jų lūkesčius ir padėti kiekvienam, kas jis bebūtų – brangus miestui gatvių valytojas, įstaigos sargas ar vadovas. Esu laimingas, kad turėjau galimybę ir garbę dirbti šiame gražiame kampelyje, padėti žmonėms ir iki gyvenimo pabaigos, kol Dievas duos būti šioje žemėje, niekada neužmiršiu šio krašto gyventojų, jų darbštumo ir meilės. Savo darbu ir gebėjimais jie garsina Neringos miestą Lietuvoje ir užsienyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų