Pereiti į pagrindinį turinį

Okupantų nusikalstama veikla bus įvertinta

2012-09-02 05:00
Okupantų nusikalstama veikla bus įvertinta
Okupantų nusikalstama veikla bus įvertinta / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Nacių ir sovietų nusikaltimai Lietuvoje neliks užmiršti – Lietuva nusprendė tęsti pradėtą darbą ir rengiasi juos tirti bei įvertinti. Tad Prezidentės dekretu specialios komisijos veikla atnaujinta.

Įsikišo Prezidentė

Lietuva rengiasi ištirti ir įvertinti nacių ir sovietinės okupacijos metais šaliai bei jos žmonėms padarytą žalą. Speciali komisija savo darbą ketina atnaujinti rudenį. Atnaujinti Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimams įvertinti veiklą savo dekretu nusprendė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tad jau rudenį dvi komisijos grupės, pasikvietusios žymių Lietuvos ir užsienio istorikų, kibs į darbus. Rengiamasi baigti tirti ir vertinti holokaustą, kitus nacių nusikaltimus 1941–1944 m., ypač vadinamąjį getų laikotarpį. Kita istorikų grupė tirs sovietinės okupacijos nusikaltimus, dėmesys bus koncentruojamas į 1956–1990 m.

Tai dienraščiui tvirtino minėtos komisijos pirmininkas, parlamentaras Emanuelis Zingeris.

„Holokausto ir nacių nusikaltimų tyrimai dar neužbaigti, taip pat imsimės tirti sovietinės okupacijos laikotarpį po Stalino mirties“, – aiškino E.Zingeris.

Dirbs garsus istorikas

Į komisiją įtrauktos dvi dešimtys istorikų iš Lietuvos, Izraelio, Amerikos, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos ir Vengrijos. Tarp jų – Jad Vašem ir Amerikos žydų komiteto atstovai, JAV Jeilio ir Stanfordo universitetų, Prancūzijos Sorbonos universiteto istorikai.

Vieni jų – lietuviams jau pažįstamas istorikas Timoty Snyderis, parašęs įžymųjį veikalą „Kruvinos žemės“. E.Zingerio teigimu, tarp komisijos narių – ir kitos pasaulinės istorikų žvaigždės.

„Labai tuo džiaugiamės. Tai bus didžiulis postūmis į priekį. Ypač, kai komisijoje dirbs tokios žvaigždės kaip T.Snyderis ir kiti. Dėkojame jiems už gerą valią. Mes niekam nesiruošiame primesti nuomonių, kokios turės būti išvados, kaip kas turi būti surašyta“, – kalbėjo E.Zingeris.

Visi komisijos nariai – istorikai – dirbs visuomeniniais pagrindais. Tai reiškia, kad už darbą komisijoje jiems nebus atlyginama.

Vyriausybė sveikina

Lietuvos Vyriausybė pasveikino Prezidentės sprendimą atnaujinti Tarptautinę komisiją nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimams įvertinti ir išsakė viltį, kad tai paskatins didesnį domėjimąsi Lietuvoje vykdytais okupantų nusikaltimais.

„Vyriausybė sveikina Prezidentės sprendimą atnaujinti tarptautinės komisijos veiklą“, – BNS sakė ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus patarėjas Laimonas Talat-Kelpša. Jo teigimu, tarptautinės komisijos tikslas, kaip rodo jos pavadinimas, yra įvertinti nacių ir sovietinių nusikaltimų mastą Lietuvoje.

„Tragiški mūsų valstybės istorijos puslapiai pasaulyje dar menkai žinomi. Komisijos užsakyti istorikų darbai internete skelbiami lietuvių ir anglų kalbomis, todėl su jais susipažinti gali ir užsienio skaitytojai“, – sakė premjero patarėjas.

Pirmą kartą tokia komisija buvo sudaryta 1998 m. prezidento Valdo Adamkaus dekretu. Tačiau kai 2007 m. Lietuvos generalinė prokuratūra pateikė įtarimus komisijos nariui istorikui Yitzhakui Aradui prisidėjus prie lietuvių civilių žudynių, šis pasitraukė iš komisijos ir jos nariai daugiau nebesusirinko. Vėliau įtarimai savo kaltę kategoriškai neigusiam I.Aradui buvo panaikinti dėl įrodymų trūkumo.


Komentaras

Šarūnas Liekis

Istorikas, komisijos narys

Komisija buvo sustabdžiusi savo veiklą ir daugybė planuotų darbų buvo įšaldyti keleriems metams. Verta paminėti, kad komisijai bandė kenkti tiek dešinieji radikalai Lietuvoje, tiek nuo Rusijos priklausančios organizacijos ir asmenys.

Komisijos atgaivinimas – tai simbolinis atsakas į kai kurių trečiųjų šalių bandymus formuoti visos Lietuvos gyventojų kaip nacių kolaborantų, patologinių ir konfliktiškų ksenofobų bei antisemitų įvaizdį.

Tarkime, holokausto unikalumo faktas kartais susidurdavo su egzaltuotu atskirų interesų ir atminties bendruomenių pasipriešinimu, kurios matydavo save vienintelėmis totalitarizmo aukomis Lietuvoje.

Kai kuriems mėgėjams kildavo noras sulyginti ar net virš holokausto aukų iškelti kitų piliečių grupių kančias sovietinės okupacijos metais. Netiesiogiai pasitaikydavo bandymų sumenkinti holokausto aukas užmirštant, kad Lietuvos žydai mūsų valstybei yra tokie pat piliečiai ir lietuviai. Savo ir svetimo dimensija buvo smarkiai išbalansuota.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų