Pereiti į pagrindinį turinį

Pavojingos ligos protrūkis

2013-06-08 23:59

Į Kauno klinikas naktį į penktadienį dėl meningokokinės infekcijos pateko trys vaikai. Viena mergaitė buvo kritinės būklės ir jos gyvybės išgelbėti nepavyko.

"Šiąnakt į Vaikų intensyviosios terapijos skyrių atvyko trys vaikai, kurie galbūt serga meningokokine infekcija. Vienas iš ligonių – mergaitė, trejų su puse metų Goda, kuri susirgo vakar iš ryto. Naktį apie pusę pirmos ji atvežta į ligoninę ypač sunkios būklės, paskui reanimuoti pervežta pas mus. Šios mergaitės, deja, išgelbėti nepavyko", – žurnalistams vakar rytą pasakojo Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vadovas Vaidotas Gurskis.

Mergaitė nuo infekcijos mirė vakar pusę dešimtos ryto.

Dėl kito ligonio – 3 metų berniuko iš Kauno rajono Gervėnupio kaimo – į medikus kreiptasi ketvirtadienį apie pietus dėl karščiavimo. Vaikas taip pat skundėsi pilvo skausmu. Jis buvo išleistas į namus, bet vakare tėvai kreipėsi vėl, nes berniukas karščiavo, išryškėjo bėrimai. Jis naktį paguldytas į Intensyviosios terapijos skyrių.

"Berniuko būklė labai sunki, jis dirbtinai ventiliuojamas, kraujotaka užtikrinama vaistais", – vakar kalbėjo V.Gurskis.

Pasak jo, diagnozė paaiškėjo kreipusis pakartotinai.

"Tiek kreipimasis, tiek pagalba šiuo atveju buvo laiku, bet problema ta, kad net ir pagalbą suteikus laiku šie atvejai ne visada baigiasi sėkmingai", – teigė gydytojas.

Ketvirtadienį sunegalavo ir penkiametis lazdijiškis. Pasiėmusi jį iš darželio mama pastebėjo bėrimą ir pakilusią vaiko temperatūrą. Jis pradėtas gydyti Lazdijuose, vėliau pervežtas į Alytaus ligoninę, tada – į Kauno klinikas. Berniuko būklė stabili, pavojaus gyvybei nėra.

Gydytojų teigimu, šie atvejai tarpusavyje visiškai nesusiję.

"Tai visiškai nesusiję atvejai: jie nebendravo, jokio tiesioginio epidemiologinio ryšio nėra", – teigė Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Anot jo, trys atvejai per vieną naktį vis dėlto neįprastas ir retas dalykas – kito tokio gydytojai nepamena. Tačiau ar reikėtų susirūpinti dėl infekcijos protrūkio, įvertinti sunku.

Mirusios mergaitės šeimoje auga dar vienas kūdikis – šeima profilaktiškai gydoma antibiotikais.


Antra mirtis šiemet

Meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu. Bakterijos sukelia sepsį, kuris pažeidžia vidaus organus, infekcija itin pavojinga jaunesniems nei 3 metų vaikams. Ji labai klastinga, nes dauguma atvejų būna besimptomiai – žmogus gali jaustis sveikas, bet būti meningokoko nešiotojas. Mirtis nuo kai kurių formų meningokoko gali ištikti per kelias valandas.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiemet tai jau antras mirties nuo meningokokinės infekcijos atvejis Kauno apskrityje. Per penkis šių metų mėnesius buvo nustatyti dar penki meningokokinės infekcijos atvejai, kurie baigėsi visišku pasveikimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų