Pereiti į pagrindinį turinį

Pensija tols lėčiau

2010-05-07 08:24
Taupymas: valdžia ieško būdų, kaip pensininkams mokėti mažiau.
Taupymas: valdžia ieško būdų, kaip pensininkams mokėti mažiau. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Politikai nebeprieštarauja, kad būtų ilginamas pensinis amžius, tačiau tai vyks ne taip sparčiai, kaip anksčiau buvo suplanavusi valdančioji koalicija.

Siekia visiems įtikti

Šią savaitę socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas bei viceministrė Audronė Morkūnienė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) nariams neformaliai pristatė kai kuriuos galimus pasiūlymus dėl socialinės sistemos reformos Lietuvoje.

Posėdis buvo uždaras, nors jo dalyviai vėliau sakė neišgirdę nieko nauja ar labai slapta. "Nieko kardinaliai nauja nėra. Reformos esmė lieka ta pati. Tik kai kurios detalės jau nebe tokios aštrios, kokios buvo prieš kelis mėnesius pirmą kartą pristačius galimas pensijų ir socialinių išmokų sistemos pertvarkas", – pasakojo SRDK narys, opozicinės Socialdemokratų partijos atstovas Algirdas Sysas.

Pasak jo, dabartinė valdžia imasi švelninti anksčiau skelbtus "stachanovietiškus" planus pertvarkyti "Sodros" sistemą, nes nori pasiekti platų partijų susitarimą tais klausimais. "Jie siekia, kad būtų pasirašytas partijų susitarimas dėl socialinės sistemos reformos", – teigė A.Sysas.

Greitai pateiks pasiūlymus

Jau artimiausiu metu Seimui numatoma pateikti kelis pasiūlymus, kurie, kaip tikisi valdantieji, nesukels didesnio politinio pasipriešinimo. Tarp galimų pokyčių – motinystės pašalpų pertvarka, įpareigojimas darbdaviui mokėti pašalpą už pirmą darbuotojo ligos savaitę, valstybinių pensijų ir rentų mokėjimo tvarkos peržiūra.

"Ministerijos vadovybė tame pasitarime pristatė savo viziją, kai kuriuos pasiūlymus, kurie netrukus galėtų būti teikiami Seimui. Didesnių prieštaravimų tiems pasiūlymams lyg ir nebuvo, nors tai nereiškia, kad valdžia bus apsaugota nuo diskusijų parlamento posėdžiuose ir galimų pataisų, kurios pakeis pirminius jos pasiūlymus", – įspėjo A.Sysas. Jo nuomone, nemažai diskusijų gali sukelti motinystės pašalpų ir nedarbingumo apmokėjimo peržiūra.

Dar gegužę kai kuriuos pasiūlymus dėl socialinės sistemos pertvarkos žadama teikti Vyriausybei, vėliau – Seimui tvirtinti.

Ištemptų iki 2027 m.

A.Sysas patvirtino, kad dabartinė Vyriausybė preliminariame plane siūlo pradėti pensinį amžių ilginti nuo 2013 m. Tačiau jį ilginti siūloma nebe taip sparčiai, kaip buvo planuota anksčiau. "Dabar siūloma pensinį amžių vyrams kasmet didinti po du mėnesius, moterims – po keturis mėnesius. Taip 2026–2027 m. būtų pasiektas vienodas 65 metų pensinis amžius. Estai tą patį žada pasiekti 2025 m., tad nelabai nuo jų atsiliktume", – teigė A.Sysas.

Anksčiau būta siūlymų pensinį amžių kasmet ilginti po pusmetį. Šiuo metu vyrų pensinis amžius siekia 62,5, moterų – 60 metų.

Socialdemokratas patvirtino, kad dauguma politikų supranta būtinybę ilginti pensinį amžių. "Aišku, viskam galime prieštarauti, bet gyvenimas vis tiek mus privers anksčiau ar vėliau tai padaryti. Todėl gal geriau padaryti anksčiau", – atsidusęs sakė A.Sysas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų