Pereiti į pagrindinį turinį

Pratybų metu pasieniečiai gaudė tariamus pažeidėjus

2016-04-28 20:44

Vilniaus rinktinės Kenos užkardoje vyko pasieniečių pratybos, kurių metu iš tranzitinio traukinio jėga išlaipinti tariami užsienio valstybės piliečiai, nevykdę Lietuvos pareigūnų nurodymų. Pratybose dalyvavo 130 pareigūnų iš valstybės sienos apsaugos tarnybų, policijos ir viešojo saugumo pajėgų.

Tranzitiniai traukiniai maršrutu Maskva-Kaliningradas Lietuvos teritoriją kerta kasdien. Susiklosčius įtemptiems Lietuvos ir Rusijos santykiams, neatmetama galimybė, kad, pasinaudoję tranzitu, priešiški mūsų valstybei asmenys gali patekti į šalies teritoriją. Tad jau kelinti metai valstybės sienos apsaugos tarnyba organizuoja pratybas tranzitiniu traukiniu vykstantiems pažeidėjams sulaikyti.

Šį kartą pasieniečiai Vilniaus rinktinės Kenos užkardoje į Rusijos Kaliningrado sritį vykstančiame traukinyje aptiko karinę užsienio valstybės komandą, kurioje esą buvo Lietuvos teisėsaugininkų ieškomų asmenų.

Per pratybas šeši sienos pažeidėjai pabėgo, jų ieškojo net Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis, o kiti užsibarikadavo stotyje.

Pasak pratybų organizatorių, per Lietuvos teritoriją tranzitu vykstantys traukiniai yra nuolat stebimi, jeigu traukinys sulėtina greitį iki 20 km/val., pasieniečiai gauna aliarmo signalą, informuoja artimiausią policijos komisariatą ir iš Kenos užkardos stebi traukinį iki pat Kybartų. Tokių traukinio greičio sulėtėjimų esą būna dažnai.

„Taip, jų būna dažnai, bet dažniausiai dėl techninių kliūčių, tai yra traukiniams prasilenkiant ar dėl vykdomų darbų geležinkelio kelyje“, – aiškina Valstybės sienos apsaugos tarnybos Kenos užkardos vado pavaduotojas Rolandas Pranckus.

„Tas karinis tranzitas vyksta pagal Lietuvos patvirtintas taisykles ir Lietuvos pareigūnai jį kontroliuoja, kiekviena Rusijos karių komanda vyksta neginkluota iki tam tikro žmonių skaičiaus, jie yra pasitinkami, palydimi, kitaip tariant jų buvimas čia sukontroliuojamas“, – sako gynybos ekspertas Aleksandras Matonis.

Pasak gynybos eksperto, tokios pratybos yra naudingos reaguojant į galimus hibridinio karo scenarijus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų